Očevo odbacivanje ima puno veći utjecaj na dijete nego što se mislilo

Thinkstock
Uloga tate u tome kako njihova djeca razvijaju prijateljstva i društvene vještina puno je važnija nego što mislimo. Blizina i uključenost očeva izuzetno je važna za kasniju uključenost djeteta u društvo
Vidi originalni članak

Razumijemo da roditelji imaju ključnu ulogu u odgajanju svoje djece, ali i formiranju njihove ličnosti i kakve će odnose imati s drugim ljudima. No, novo istraživanje pokazuje da očevi mogu imati veći utjecaj na određene aspekte naših života, uključujući kvalitetu naših prijateljstava i razvoj socijalne anksioznosti.

Istraživači s Državnog sveučilišta Pennsylvania otkrili su koliko roditeljsko odbacivanje djeteta stvara promjene i socijalnu anksioznost, što može utjecati na kvalitetu njihovih prijateljstava. Objavili su svoje zaključke u časopisu "Journal of Youth Adolescence" i otkrili da djeca koja su odbačena od svojih očeva imaju veću socijalnu anksioznost od one djece koja nisu bila odbačena.

povezanost s djetetom Emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu

Naravno da možda razmišljate kako se može očekivati da odbijeno dijete od roditelja može kasnije u životu imati problema u svima aspektima, uključujući i društvene vještine, ali istraživanje nije pokazalo iste rezultate s drugim članovima obitelji. "Otkrili smo da odbijanje tate, ali ne i mame, mogu izazvati društvenu anksioznost. Očevi obično nisu uključeni u obiteljska istraživanja, tako da je jako bitno da više znamo o očevima i kako oni utječu na prijateljstva u adolescenciji i samoću", kaže voditelj istraživanja Hio Wa Mak.

Prijateljstva stvorena u mladosti temelj su za buduće odnose

Istraživači su pregledali podatke 687 obitelji s djecom (s oba roditelja) koja idu u osnovnu školu. Mame, očeve i djecu ocijenili su u tri različita perioda, kada su djeca bila u šestom, sedmom i osmom razredu. Otkrili da odbijanje roditelja (i mame i tate) povećava osjećaj usamljenosti, dok je isključivanje od strane oca povezano s razvijanjem društvene anksioznosti.

Odgoj tinejdžera Poslušna djeca imat će probleme u ljubavnim vezama

Socijalna anksioznost, prema Institutu za socijalnu anksioznost, je strah od interakcije s drugim ljudima, osjećaj ljudi da ih se negativno ocjenjuje i osuđuje, a to dovodi do izbjegavanja kontakata. Može izazvati mržnju prema sebi, strah zbog kritiziranja i način na koji stvaramo prijateljstva. Prema istraživanju, prijateljstva stvorena u našoj mladosti postavljaju temelj za buduće odnose. Bez tih vještina koje se stvaraju rano u životu, teško se vežemo s drugim ljudima, a može uzrokovati depresivna stanja koja se razvijaju kako starimo.

Istraživanje je naglasilo da je u adolescenciji "blizina i uključenost očeva važnija od blizine i uključenosti mame u zaštititi mladih osoba od psiholoških poteškoća". To ne znači da je svaka osoba koja je dobro prilagođena imala dobru očinsku figuru u životu, ali odbijanje od tate može utjecati na to kako sebe doživljavamo i one koji se nalaze oko nas. "Mislim da ovi podaci upućuju na to da trebamo doprijeti do obitelji kako bismo im pomogli da podržavaju osjećaj pripadnosti i povezanosti", rekao je znanstvenik Gregory Fosco.

istraživanje Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta

Posjeti missMAMA