5 šarenih recepata s paprikom: od juhe do salate

Thinkstock
Papriku u obrok dodaje pregršt boja, ali i i fitonutrijenata, vitamina i minerala. Ako dijete ne želi jesti sirovu papriku, ponudite mu kajganu s paprikom. 'Narežite je na male kockice, kratko popržite na ulju dok ne omekša, dodajte jaje i promiješajte. Zbog fine arome, nije potrebno dodavati začine, osim blago posoliti', savjetuje nutricionistica Suzana Tomašević
Vidi originalni članak

Najbolja zaštitnica organizma

Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da paprika sadrži više vitamina C nego naranča. "Dodavši papriku obrocima vašeg djeteta uveli ste zdravstvenu dobrobit ovog vitamina, koje uključuje osnaživanje imuniteta i zdravo zubno meso", objašnjava nutriconistica Suzana Tomašević.

Bez obzira na boju, sve vrste paprike su zdrave. "Crvena paprika sadrži 14 puta više beta-karotena od zelene, a dobar je izvor i antioksidanta likopena. Zelena paprika sadrži otprilike dva puta više folne kiseline od crvene. No, bez obzira na boju, sve još sadrže moćni zaštitnik organizma - vitamin C", zaključuje nutricionistica.

Juha od crvene paprike

Sastojci:

  • 3 komada crvene paprike
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 2 žlice bijelog pšeničnog brašna
  • 1.2 l pilećeg temeljca
  • 3 komada crvene rajčice
  • sol
  • svježe mljeveni papar 

Priprema:

Prepolovite paprike i izvadite sjemenke. Odrežite 4 tanka rezanca i grubo nasjeckajte ostatak paprika. Zagrijte ulje u velikoj posudi. Na laganoj vatri pržite luk i paprike dok ne omekšaju. Umiješajte brašno i pržite 2 minute, neprestano miješajući. Postupno dodajte juhu, zatim rajčice, sol i papar. Pustite da provri, miješajući, a zatim pokrijte i 20 minuta kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući. Maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađenu juhu miksajte dok ne dobijete donekle glatku smjesu. Miksanu juhu vratite u posudu i polako zagrijte. Ulijte u zagrijane zdjelice za juhu i ukrasite rezancima paprike. Odmah poslužite.
Trenutak prije posluživanja dodajte žlicu jogurta ili kiselog vrhnja, ili pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem. Poslužite uz debele kriške integralnog kruha 

Možete dodati i meso.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Brzi ljetni sataraš

Sastojci:

  • 10 paprika
  • 2 rajčice
  • 3 luka
  • 1 češnjak
  • 2 male žlice soli
  • papar
  • peršin

Priprema:

Narezati luk na trakice te staviti pirjati na prethodno zagrijan lonac sa maslinovim uljem. Očistiti i narezati paprike na krupnije kocke, a rajčicu uroniti na 5 minuta u vruću vodu kako bi se jednostavnije skinula ljuska. Nakon što luk dobije prozirnu boju, ubaciti paprike i malo ih dinstati, a nakon toga zaliti mlakom mješavinom (2 dcl) vode i žličice vegete. posoliti i dodati češnjak. Oguliti rajčice, isjeckati ih i dodati u lonac. kuhati 10 minuta. Posoliti, popapriti te dodati peršin po želji i to je to. Poslužiti uz skuhanu rižu, kus kus ili bulgur. 

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Paprike punjene kozjim sirom

Sastojci:

  • 250 grama svježeg kozjeg sira
  • 1 kiselo vrhnje (10% masti )
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 3 dl maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 vezica bosiljka

Priprema:

Paprike operite i izvadite im sjemenke i žilice. U zdjeli pomiješajte svježi kozji sir s pola kiselog vrhnja ili manje (smjesa ne smije biti tekuća, ali mora biti glatka), začinite s malo soli i papra. Smjesu dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu i napunite paprike. U 3 dl maslinova ulja nakidajte listove svježeg bosiljka, dodajte sok od pola limuna, lagano posolite i popaprite. U plitku posudu posložite paprike, prelijte ih začinjenim maslinovim uljem, poklopite posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 3 h kako bi se sastojci proželi. Poslužite uz svježi kukuruzni kruh.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Zapečene paprike s rižom

Sastojci:

  • 3 srednje paprike
  • 1/2 šalice integralne riže
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 4 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 očišćena mrkva
  • 1/2 šalice parmezana
  • sol, papar, bosiljak

Priprema:

Skuhajte rižu tako da na pola šalice integralne riže stavite 1,5 šalicu hladne vode. Vodu posolite te pričekajte dok proključa, a kada proključa dodajte opranu rižu. Pričekajte da riža prokuha i zatim smanjite vatru tako da riža lagano ključa. Ne dižite poklopac i ne miješajte 15 do 20 minuta dok voda ne ispari. Rižu ostavite sa strane dok ne pripremite nadjev. Mladi luk narežite na kolutiće, a mrkvu na kolutiće pa zatim na četvrtine. Zagrijte maslinovo ulje u tavi te dodajte luk i cherry rajčice. Kada kožica rajčica i luk dobiju laganu smeđu boju dodajte mrkvu koju si prethodno kuhali oko 10 minuta kako bi malo omekšala. Bosiljak sitno nasjeckajte i dodajte u nadjev. Paprike prepolovite te im očistite unutrašnjost. U svaku papriku stavite 3 žlice nadjeva od riže, posipajte parmezanom te pokapajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta dok paprike ne omekšaju. 

Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Kristine Grofelnik

Salata od pečenih paprika

Sastojci:

  • 1 kg crvenih rog paprika
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • peršin
  • sitna sol

Priprema:

Paprike oprati, raspoloviti i očistiti od koštica. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje i lagano ga nauljiiti maslinovim uljem. Poslažite ih tako da im je kožica okrenuta prema gore. Pecite ih oko sat vremena na 130 stupnjeva bez ventilatora (ovisno o veličini paprika i tvojoj pećnici) sve dok potpuno ne omekšaju. Ako niste sigurni možete ih probati probosti vilicom, kad prođu kroz papriku bez otpora gotove su. Izvadite paprike u veću posudu i pokrijte ih poklopcem da malo odstoje i ohlade se. Zatim pažljivo uz pomoć noža skinite kožicu s paprika. Oguljene paprike razrežite na pola i dodajte im jedan češanj sitno nasjeckanog češnjaka i žličicu nasjeckanog svježeg peršina. Promiješajte. Zatim dodajte obilato maslinovog ulja (dovoljno da prekrije paprike) te dvije žlice aceta balsamica. Promiješajte, a zatim pažljivo posolite na kraju. Ostavite da se mariniraju neko vrijeme, a zatim ih poslužite kao prilog.

Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Marinele Prodan

Posjeti missMAMA