5 laganih i brzih salata za vruće ljetne dane

Unsplash
Želiš li za vrijeme ljeta izbjeći toplinu štednjaka, poigraj se salatama i svježim i zdravim namirnicama. Odabrali smo pet recepta hladnih salata koje možeš isprobati u ove vruće dane
Vidi originalni članak

Kad su temperature na termometru iznad 30 i nije ti ni do čega, a kamoli kuhanja, onda salate spašavaju stvar! Ne moraju to biti obične salate, kakve jedemo obično kao prilog glavnom jelu, nego one malo "jače" - sasvim pristojan, hranjivi obrok. Mališani koji takve salate još nisu probali, možda će imati "problema" s takvim ručkom, ali na to si već, vjerojatno, navikla. Pozovi se na vrućine, a obećaj i sladoled nakon ručka, pa možda sve puno bolje prođe!

Evo pet ideja za slasne salate za koje nećeš provesti puno vremena pored štednjaka. 

Kus kus s tunom i povrćem

Sjajan obrok dolazi u obliku salate od kus kusa, tune, cherry rajčica i još pokojeg sastojka. Ova ukusna salata puna je hranjivih i zdravih sastojaka, a najbolje je to što ostatke možete ponijeti za užinu!

Sastojci:

  • 1/2 šalice kus kusa
  • komadi ili fileti tune 
  • rajčice
  • paprika (zelena i crvena)
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • balzamični ocat
  • kapari (po želji)
  • bosiljak, nasjeckan vlasac (po želji)

Priprema:  

1. Skuhati kus kus na pari ili ga preliti kipućom vodom i ostaviti 5 minuta da upije tekućinu.

2. Povrće oprati i narezati na manje komadiće.

3. Tunu natrgati vilicom na manje komade.

4. Pomiješati kus kus s tunom i povrćem, posoliti, popapriti ili začiniti po želji.

5. Začiniti maslinovim uljem i octom te nježno promiješati.

topla ili hladna Salata od tune koja očarava svojom jednostavnošću

Marokanska salata s lubenicom i krastavcima

Ljeti nema boljeg voća od lubenice, ni povrća od krastavca. Obje vrste su prepune vode i idealne za osvježenje u vruće ljetne dane. Ne treba ni spominjati koliko dobro funkcioniraju u kombinaciji, a kada im se doda pistacija kao hrskava komponenta, cijelo jelo poprima novi, savršeno zaokružen obrok

Sastojci:

  • lubenica
  • svježi krastavci
  • pistacija
  • luk
  • rukola
  • feta sir
  • ocat po želji
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

1. Nasjeckajte lubenicu, krastavac i luk na manje komadiće.

2. Dodajte razmrvljenu fetu i lagano tostirane pistacije.

3. Lagano promiješajte i dodajte maslinovo ulje, sol, papar i malo octa.

4. Protresite i servirajte hladno.

Prehrana ljeti Šest ljetnih supernamirnica za djecu

Morska salata s inćunima

Salata koja se jede na moru, uz more i kada more želite približiti sebi. Lagani mediteranski okusi pomiješani s inćunima prizvat će more na vaš tanjur. Inćuni će dati notu mora, a rajčice osvježiti cijelu stvar. 

Sastojci:

  • inćuni
  • jaja
  • kukuruz
  • svježi krastavci
  • mahune
  • rajčice
  • luk
  • začinsko bilje po želji
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • sol, papar

Priprema:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane rajčice, inćune i luk. Zatim dodajte narezana kuhana jaja i mahune te kukuruz.

2. Dressing napravite tako da pomiješate maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar.

3. Dressing stavite na salatu tek neposredno prije posluživanja, a na kraju dodajte začinsko bilje po želji

Ne može bolje ali... Može i topla i hladna: Salata od bijele ribe

Osvježavajuća tjestenina s piletinom

Savršen obrok koji možete pripremiti unaprijed i odnijeti na posao, na piknik ili zabavu kod prijatelja. Ova salata od tjestenine, piletine i povrća jede se hladna i sama jer su upravo sastojci koji u nju ulaze dovoljni da vas zasite, rashlade i oduševe.

Sastojci:

  • pileća prsa
  • brokule
  • tikvice
  • rajčice
  • paprika
  • kiselo vrhnje ili grčki jogurt
  • tjestenina
  • Kokosovo ulje ili ulje po želji
  • sol, papar i začini po želji
  • sok limuna ili limete

Priprema:

1. Meso, rajčice, papriku i tikvice narezati na manje komade. Brokulu kuhajte 10-ak minuta u kipućoj vodi ili na pari.

2. Piletinu začiniti i ispeći na kokosovu ulju ili ulju po želji. Kad je gotovo, odvojiti je u zasebnu posudu.

3. Tjesteninu skuhati prema uputama. Narezano povrće pomiješati s piletinom i dodati malo kiselog vrhnja ili jogurta i limuna ili limete.

4. U tu smjesu dodati skuhanu tjesteninu i promiješati.

5. Ohladiti i poslužiti!

brzo i fino Za vruće dane: Salata s tikvicama i špinatom

Ljetna krumpir salata

Ako ste spretni u kuhinji i možete paralelno sjeckati i pržiti dok se krumpir kuha, onda vam za pripremu ove ukusne i osvježavajuće salate treba svega dvadesetak minuta! Pravo ljetno jelo koje možete samo obožavati.

Sastojci:

  • 1 ½ kg sitnog mladog krumpira
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 6 šnita slanine
  • 2 režnja češnjaka
  • 0.5 dcl jabučnog octa
  • 2 čajne žlice smeđeg šećera
  • 8 glavica mladog luka
  • 2 žlice svježeg mažurana

Priprema:

1. Skuhajte krumpir u slanoj vodi, pustite ga nek se ohladi i zatim prelijte s dvije žlice maslinovog ulja.

2. U međuvremenu narežite slaninu na centimetar velike komadiće i pecite na srednje jakoj vatri, sve dok ne postane hrskava, a zatim odložite na poseban tanjur.

3. U tavicu ubacite nasjeckani češnjak, ocat , smeđi šećer i prethodno zapečenu slaninu i miješajte, a zatim dodajte preostale četiri žlice ulja. Posolite i popaprite te premjestite u zasebnu zdjelu.

4. Kuhane krumpire popržite na grill tavi 2-3 minuta, odložite ih na tanjurić i zatim u istoj tavici 4-6 minuta pržite i narezani mladi luk.

5. Krumpir narežite na manje komade, pomiješajte sve pripremljene sastojke i dodajte mažuran ili začinsko bilje po želji, a zatim pustite da se dobro rashladi pa poslužite.

jednostavna i fina Krumpir salata sa svježim krastavcima za ljetni užitak

Više recepata potražite na portalu Gastro.hr

Posjeti missMAMA