5 laganih i brzih salata za vruće ljetne dane
Kad su temperature na termometru iznad 30 i nije ti ni do čega, a kamoli kuhanja, onda salate spašavaju stvar! Ne moraju to biti obične salate, kakve jedemo obično kao prilog glavnom jelu, nego one malo "jače" - sasvim pristojan, hranjivi obrok. Mališani koji takve salate još nisu probali, možda će imati "problema" s takvim ručkom, ali na to si već, vjerojatno, navikla. Pozovi se na vrućine, a obećaj i sladoled nakon ručka, pa možda sve puno bolje prođe!
Evo pet ideja za slasne salate za koje nećeš provesti puno vremena pored štednjaka.
Kus kus s tunom i povrćem
Sjajan obrok dolazi u obliku salate od kus kusa, tune, cherry rajčica i još pokojeg sastojka. Ova ukusna salata puna je hranjivih i zdravih sastojaka, a najbolje je to što ostatke možete ponijeti za užinu!
Sastojci:
- 1/2 šalice kus kusa
- komadi ili fileti tune
- rajčice
- paprika (zelena i crvena)
- sol, papar
- maslinovo ulje
- balzamični ocat
- kapari (po želji)
- bosiljak, nasjeckan vlasac (po želji)
Priprema:
1. Skuhati kus kus na pari ili ga preliti kipućom vodom i ostaviti 5 minuta da upije tekućinu.
2. Povrće oprati i narezati na manje komadiće.
3. Tunu natrgati vilicom na manje komade.
4. Pomiješati kus kus s tunom i povrćem, posoliti, popapriti ili začiniti po želji.
5. Začiniti maslinovim uljem i octom te nježno promiješati.
Marokanska salata s lubenicom i krastavcima
Ljeti nema boljeg voća od lubenice, ni povrća od krastavca. Obje vrste su prepune vode i idealne za osvježenje u vruće ljetne dane. Ne treba ni spominjati koliko dobro funkcioniraju u kombinaciji, a kada im se doda pistacija kao hrskava komponenta, cijelo jelo poprima novi, savršeno zaokružen obrok.
Sastojci:
- lubenica
- svježi krastavci
- pistacija
- luk
- rukola
- feta sir
- ocat po želji
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
1. Nasjeckajte lubenicu, krastavac i luk na manje komadiće.
2. Dodajte razmrvljenu fetu i lagano tostirane pistacije.
3. Lagano promiješajte i dodajte maslinovo ulje, sol, papar i malo octa.
4. Protresite i servirajte hladno.
Morska salata s inćunima
Salata koja se jede na moru, uz more i kada more želite približiti sebi. Lagani mediteranski okusi pomiješani s inćunima prizvat će more na vaš tanjur. Inćuni će dati notu mora, a rajčice osvježiti cijelu stvar.
Sastojci:
- inćuni
- jaja
- kukuruz
- svježi krastavci
- mahune
- rajčice
- luk
- začinsko bilje po želji
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol, papar
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane rajčice, inćune i luk. Zatim dodajte narezana kuhana jaja i mahune te kukuruz.
2. Dressing napravite tako da pomiješate maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar.
3. Dressing stavite na salatu tek neposredno prije posluživanja, a na kraju dodajte začinsko bilje po želji.
Osvježavajuća tjestenina s piletinom
Savršen obrok koji možete pripremiti unaprijed i odnijeti na posao, na piknik ili zabavu kod prijatelja. Ova salata od tjestenine, piletine i povrća jede se hladna i sama jer su upravo sastojci koji u nju ulaze dovoljni da vas zasite, rashlade i oduševe.
Sastojci:
- pileća prsa
- brokule
- tikvice
- rajčice
- paprika
- kiselo vrhnje ili grčki jogurt
- tjestenina
- Kokosovo ulje ili ulje po želji
- sol, papar i začini po želji
- sok limuna ili limete
Priprema:
1. Meso, rajčice, papriku i tikvice narezati na manje komade. Brokulu kuhajte 10-ak minuta u kipućoj vodi ili na pari.
2. Piletinu začiniti i ispeći na kokosovu ulju ili ulju po želji. Kad je gotovo, odvojiti je u zasebnu posudu.
3. Tjesteninu skuhati prema uputama. Narezano povrće pomiješati s piletinom i dodati malo kiselog vrhnja ili jogurta i limuna ili limete.
4. U tu smjesu dodati skuhanu tjesteninu i promiješati.
5. Ohladiti i poslužiti!
Ljetna krumpir salata
Ako ste spretni u kuhinji i možete paralelno sjeckati i pržiti dok se krumpir kuha, onda vam za pripremu ove ukusne i osvježavajuće salate treba svega dvadesetak minuta! Pravo ljetno jelo koje možete samo obožavati.
Sastojci:
- 1 ½ kg sitnog mladog krumpira
- 6 žlica maslinovog ulja
- 6 šnita slanine
- 2 režnja češnjaka
- 0.5 dcl jabučnog octa
- 2 čajne žlice smeđeg šećera
- 8 glavica mladog luka
- 2 žlice svježeg mažurana
Priprema:
1. Skuhajte krumpir u slanoj vodi, pustite ga nek se ohladi i zatim prelijte s dvije žlice maslinovog ulja.
2. U međuvremenu narežite slaninu na centimetar velike komadiće i pecite na srednje jakoj vatri, sve dok ne postane hrskava, a zatim odložite na poseban tanjur.
3. U tavicu ubacite nasjeckani češnjak, ocat , smeđi šećer i prethodno zapečenu slaninu i miješajte, a zatim dodajte preostale četiri žlice ulja. Posolite i popaprite te premjestite u zasebnu zdjelu.
4. Kuhane krumpire popržite na grill tavi 2-3 minuta, odložite ih na tanjurić i zatim u istoj tavici 4-6 minuta pržite i narezani mladi luk.
5. Krumpir narežite na manje komade, pomiješajte sve pripremljene sastojke i dodajte mažuran ili začinsko bilje po želji, a zatim pustite da se dobro rashladi pa poslužite.
Više recepata potražite na portalu Gastro.hr