Zahvalna djeca - sretniji roditelji! A pokazalo se i da im je manje razina stresa

Unsplash+
Roditelji djecu uče lijepom ponašanju i da kažu „molim“ i „hvala“ od rane dobi. Iako se to jednostavno podrazumijeva, te riječi mogu imati puno dublje značenje nego što bismo to na prvu pomislili.
Vidi originalni članak

Molim, hvala, izvoli, oprosti. To su riječi koje učimo svoju djecu od prvih koraka, od najranijih dana u vrtiću, čim progovore. Čini se kao nešto što se jednostavno podrazumijeva, jer, eto, živimo među ljudima i moramo ih to naučiti. Između ostalog, čini nam se da bi bilo nama na sramotu ako naša djeca ne pozdrave susjede i ne zahvale se na lizalici koju su im ponudili, ako ne kažu „Oprosti“ kad povrijede prijatelja.

Kolumna Zahvalnost je dar koji želim dati svojoj djeci

Kad takve stvari izgovore, mi se osjećamo dobro, jako dobro. A zamisli kakav je tek osjećaj kad to iskažu tebi, roditelju. I nije to samo stvar ponosa ili činjenice da smo ih mi tome naučili, a oni, eto, sad znaju što treba napraviti i sad nam vraćaju to. Ponos do neba! No, istraživanje kaže da to iskazivanje zahvalnosti kad stiže od djece, roditeljima to može popraviti mentalno blagostanje i smanjiti im stres. Zaključak je to nedavno provedene studije objavljene u stručnom časopisu The Journal of Positive Psychology.

U istraživanju je sudjelovalo 593 roditelja djece u dobi od 4 do 17 godina, a roditelji - koji su bili u braku ili u ljubavnoj vezi - ispunili su anketu o utjecaju zahvalnosti unutar njihove obitelji. Rezultati su razdvojeni u dvije skupine djece - od 4 do 12 godina i od 13 do 17 godina - kako bi se utvrdilo je li dob djeteta utjecala na osjećaj zahvalnosti i sreću roditelja.

Zaključak je bio da je iskazivanje zahvalnosti roditeljima povezano s nižim stresom roditelja. no, osim toga, čini se da zahvalnost ima veći utjecaj na mame nego na tate. Ta zahvalnost smanjuje stres zbog činjenice da pruža osjećaj potvrde, rekao je Rajasekhar Kannali, psihijatar za djecu i adolescente, koji nije bio uključen u studiju.

„Uvažavanje može ojačati vezu roditelj-dijete, stvarajući skladniju obiteljsku dinamiku. Spoznaja da se njihov trud cijeni može ublažiti osjećaj preopterećenosti i iscrpljenosti, potičući pozitivniji pogled na roditeljstvo“, rekao je Kannali za Fox News Digital.

Roditelji cijene kada čuju „hvala“ od svoje djece jer to daje značaj njihovim naporima i žrtvama.

„Kada djeca izraze zahvalnost, to pomaže roditeljima da se osjećaju viđenima i cijenjenima, podsjećajući ih da njihova ljubav i predanost imaju pozitivan učinak", rekao je Kannali.

Osim toga, kada se roditelji osjećaju kao da im se priznaje njihov trud, često su više motivirani i uključeni u svoju ulogu, što može dovesti do sretnijih odnosa i ispunjenijeg obiteljskog okruženja.

„U konačnici, zahvalnost stvara pozitivnu petlju povratnih informacija, što je od koristi i djeci i roditeljima poticanjem kulture uvažavanja i emocionalne povezanosti", rekao je Kannali.

Dakle, sve u svemu, zahvalnost djece pomaže roditeljima da se osjećaju manje pod stresom, da se osjećaju kao da su cijenjeni i općenito su sretniji, jednostavno zato što tada znaju da je djetetu stalo.

Možda da ovo pročitaš djetetu? Hm…

Podučila ju zahvalnosti Kći bacila novu pernicu u smeće, a mama je sve skupa iskoristila za odličnu lekciju

Posjeti missMAMA