Tate se puno više zabavljaju, a u Hrvatskoj malo rade kućanske poslove

Thinkstock
'Parovi trebaju puno više razgovarati, najbolje bi bilo prije nego što se beba rodi, kako bi podijeliti kućanske poslove i time osigurali jednakost", objašnjava znanstvenica Claire Kamp Dush
Vidi originalni članak

Bez obzira o kojem dijelu svijeta radi, žene nose puno veći teret kada su pitanje briga i obveze oko djece i kuće. Mnoga istraživanje i statistike pokazuju da muškarci puno više vremena provode na kauču i u zabavi. Rezultati su često razočaravajući za mnoge koji očekuju više ravnopravnosti u modernom svijetu. 

Istraživanje objavljeno sa Državnog Sveučilišta Ohio koji su radili s 52 para pokazuje da ovaj predvidljivi obrazac ponašanja počinje tri mjeseca nakon rođenja djeteta. Žene su se dnevno odmarale od 46 do 49 minuta dok su muškarci vodili brigu o djeci ili radili kućanske poslove. S druge strane, muškarci se odmaraju puno više nego žene. oko 101 minutu.

istraživanje Roditeljstvo usrećuje tate, ali kod mama je puno kompliciranije

"To je frustrirajuće. Kućanstvo i briga o djeci još uvijek nisu podijeljeni, čak i među parovima za koje bismo očekivali da će biti ravnopravniji u tome kako podijeliti roditeljske dužnosti", objavila je voditeljica istraživanja Claire Kamp Dush. Ovo istraživanje pokazuje da su visoko obrazovni parovi tijekom tjedna jednako brinuli za dijete i obavljali kućanske poslove. Međutim tijekom vikenda muškarci su puno više cijenili svoje slobodno vrijeme i manje obavljali svoje dužnosti.

'Emocionalni rad': Zašto su mame umornije nego tate?

"Parovi trebaju puno više razgovarati, najbolje bi bilo prije nego što se beba rodi, kako bi podijelili kućanske poslove i time osigurali jednakost. Društvo od mama očekuju da moraju biti savršene. Zato treba utjecati na očinstvo, a muškarci brinu za svoju djecu već milijunima godina. Pustite svog supruga da se brine za bebu i ona će preživjeti. Iskreno, muškarci neće odustati od svog slobodnog vremena, ali možda ni nisu svjesni koliko žene rade. I neka pomognu", objasnila je Claire Kamp Dush za Parents. 

snažna poruka Tatina poruka za muževe koji 'kradu odmor' od svojih žena

U Hrvatskoj za djecu svakodnevno brine 79 posto žena

Muškarci u Hrvatskoj također manje sudjeluju u kućanstvu i brizi za dijete u odnosu na žene. Istraživanje iz 2016. godine na području cijele Europske unije pokazuje da se u svakoj zemlji žene više skrbe za djecu nego muškarci. Najmanje razlike su u Švedskoj (96 posto žena i 90 posto muškaraca), a najveće u Grčkoj (95 posto žena i 53 posto muškaraca). Naša zemlja je puno bliže dnu ljestvice nego vrhu, tako se u Hrvatskoj za djecu svakodnevno brine 79 posto žena i 54 posto muškaraca. 

Pismo umorne mame: 'Dragi mužu, trebam više tvoje pomoći'

Kada su u pitanju brojevi vezani za kućanske poslove i kuhanje razlike su još veće, opet su najmanje razlike među spolovima u sjevernoj Europi, a najveće u Grčkoj. Zemlje s najvećim udjelom muškaraca koji svakodnevno kuhaju i obavljaju kućanske poslove su Finska (57%) i Letonija (57%). U našoj zemlji situaciji je potpuno drugačija, tako kod nas samo 12 posto muškaraca svakodnevno sudjeluje u kućanskim poslovima i kuhanju.

Partnerstvo Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja

Posjeti missMAMA