Tata iza objektiva pokazuje čaroliju svakodnevice s djecom

Facebook/DayInLifeStorytellingPhotography
Profesionalni fotograf i tata dvoje djece objasnio je važnost fotografiranja svakodnevnih obiteljskih trenutaka i pozvao ostale roditelje da i dalje razvijaju fotografije i čuvaju uspomene koje će djeca zauvijek pamtiti
Vidi originalni članak

Tata Thomas Laskowski, obožava snimati svakodnevne trenutke u životu svoje djece. "Pokušavam što češće fotografirati. Na putu do škole, na praznicima. Kad su svi veseli i kad je netko bolestan. Imam fotografije djece kako spavaju, jedu, igraju se, plešu, svađaju se, plaču, sjede na wc-u, s vodenim kozicama, kod zubara i tako dalje." 

Tata iz Dublina profesionalni je fotograf  i ima četverogodišnjeg sina Constantina i osmogodišnju kćer Suzie. "Moje uspomene u djetinjstvu u nekoj su magli. Tu i tamo nešto, ali zapravo je sve nejasno. Ne želim da tako bude i mojoj djeci. Želim da se mogu prisjetiti tih dana za 30 godina, ali što je još važnije, želim da ih se žele prisjetiti." 

Roditelji Gdje spremate dječje fotografije i druge uspomene?

"I ne samo velikih događaja, poput rođendana ili vjenčanja koji se događaju tu i tamo, nego stvarnog života. Petka, ponedjeljka, četvrtka. Nereda u sobi, zajedničkog pranja zubi, čitanja knjiga. Malih, ali važnih stvari, one koje čine čaroliju svakodnevnih trenutaka u životu."

Tata je rekao kako njegova djeca nisu zbunjena oko toga što gotovo uvijek nosi fotoaparat sa sobom i obožavaju gledati fotografije koje snimi i prisjećati se tih trenutaka. "Smiju se i postavljaju pitanja o situacijama na fotografijama. I kako se više prisjećaju, tako više i razumiju", objasnio je Thomas. 

Iako mnogi potiču roditelje da se ne budu stalno iza objektiva fotoaparata i da proživljavaju trenutke sa svojom djecom umjesto da ih fotografiraju, tata Thomas vjeruje kako mu fotografiranje obitelji zapravo to i omogućuje

"Fotografija vam omogućuje da vidite više. Posvetite se tom trenutku samo gledajući ih. Ništa više. A, to nije nešto što obično radimo tijekom zauzetih, zaposlenih i užurbanih dana", rekao je i dodao kako mu je fotografija omogućila da bude više prisutan u životu svoje djece, u trenutku s njima i ne samo kad snima fotografije.

Ovaj tata također vjeruje kako je važno držati fotografije, uspomene, u rukama. "Danas, u doba tehnologije, u doba pametnih telefona i tableta, jako je lako zaboraviti na važnost fotografija. Snimimo toliko puno fotografija da one izgube svoj značaj. Ostaju na mobitelima ili na kompjuteru sve dok ne nabavimo nove ili sve dok ne moramo obrisati par da napravimo mjesta za nove i tada su zauvijek izgubljene."

On potiče roditelje da i dalje razvijaju fotografije i da ih uokvire i objese na zid, da i dalje popunjavaju albume i šalju fotografije obitelji i rodbini ili ih gledaju skupa za vrijeme obiteljskih okupljanja. "Stvorite nešto opipljivo, nešto što možete vidjeti svaki dan i što će vas podsjetiti na vrijednost običnog dana i svakodnevnih trenutaka."

Tata Mladen Škoić Deset savjeta tate-fotografa za slikanje obiteljskih fotografija

Prekrasna serija Foto: Ovako izgleda odrastanje bez tehnologije

Posjeti missMAMA