Klasik u novom ruhu: Složenac od kupusa, mesa i ječma
Pripremi složenac nalik na sarmu samo u drugačijem sastavu. Rižu zamijeni ječmom, a zdjelu vatrostalnom posudom. Slaži redove umaka od rajčice i kiselog kupusa i smjese od mesa i ječma.
Kiseli kupus u ovoj će kombinaciji biti naprosto neodoljiv. Sve dobro začini pa uživaj u ukusnom i bogatom složencu stvorenom da grije u hladne zimske dane.
Sastojci:
- 2 veća luka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 4 režnja češnjaka
- 2 konzerve pelata
- 3 žlice vinskog octa
- 2 žlice šećera
- 2 lovorovog lista
- 500 g ribanog kiselog kupusa
- 5 mrkva
- 500 g mljevenog mesa
- 1 šalica ječma
- sok jednog limuna
- pileći temeljac
- ribani sir
- sol, papar
Zdravo varivo za najmlađe: Slatki kupus s rajčicom
Priprema:
1. Nasjeckaj povrće. Na tavi pirjaj luk dok ne postane mekši i proziran. Dodaj koncentrat rajčice i kuhaj jednu minutu.
2. Ubaci češnjak, a zatim i pelate. Smanji vatru pa dodaj šećer, limunov sok, vinski ocat, sol, papar, lovorov list i pomiješaj.
3. Dodaj kupus i mrkve pa sve dobro sjedini. Kuhaj dok kupus ne omekša i makni lovorov list.
4. Ječam skuhaj tako da na ulju prepržiš luk i dodaš ječam. Kuhaj minutu do dvije pa dodaj temeljac i nastavi kuhati još 20 minuta. Kad se malo ohladi, pomiješaj ga s mljevenim mesom i začini.
5. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i naulji kalup. Rasporedi najprije meso i ječam, a zatim prekrij kiselim kupusom u umaku od rajčice. Ponavljaj postupak dok ne ostaneš bez sastojaka, a na kraju dodaj ribani sir po želji.
Dobar tek!
Potraži još finih recepata na portalu Gastro.hr