Klasik u novom ruhu: Složenac od kupusa, mesa i ječma

Guliver
Bogati složenac od kiselog kupusa, mesa i ječma oduševit će cijelu obitelj i zagrijati vas u ove hladne zimske dane
Vidi originalni članak

Pripremi složenac nalik na sarmu samo u drugačijem sastavu. Rižu zamijeni ječmom, a zdjelu vatrostalnom posudom. Slaži redove umaka od rajčice i kiselog kupusa i smjese od mesa i ječma.

Kiseli kupus u ovoj će kombinaciji biti naprosto neodoljiv. Sve dobro začini pa uživaj u ukusnom i bogatom složencu stvorenom da grije u hladne zimske dane.

Imamo super recepte! Pet zimskih jela s kupusom koja osiguravaju dovoljno C vitamina za cijelu obitelj!

Sastojci: 

  • 2 veća luka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 konzerve pelata
  • 3 žlice vinskog octa
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorovog lista
  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • 5 mrkva
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 šalica ječma
  • sok jednog limuna
  • pileći temeljac
  • ribani sir
  • sol, papar  

Zdravo varivo za najmlađe: Slatki kupus s rajčicom

vrijeme kiselog kupusa Za hladnije dane: Kobasice s kupusom i krumpirom

Priprema:

1. Nasjeckaj povrće. Na tavi pirjaj luk dok ne postane mekši i proziran. Dodaj koncentrat rajčice i kuhaj jednu minutu.

2. Ubaci češnjak, a zatim i pelate. Smanji vatru pa dodaj šećer, limunov sok, vinski ocat, sol, papar, lovorov list i pomiješaj.

3. Dodaj kupus i mrkve pa sve dobro sjedini. Kuhaj dok kupus ne omekša i makni lovorov list.

4. Ječam skuhaj tako da na ulju prepržiš luk i dodaš ječam. Kuhaj minutu do dvije pa dodaj temeljac i nastavi kuhati još 20 minuta. Kad se malo ohladi, pomiješaj ga s mljevenim mesom i začini. 

5. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i naulji kalup. Rasporedi najprije meso i ječam, a zatim prekrij kiselim kupusom u umaku od rajčice. Ponavljaj postupak dok ne ostaneš bez sastojaka, a na kraju dodaj ribani sir po želji.

Dobar tek! 

Potraži još finih recepata na portalu Gastro.hr

svima omiljeni Dvije najdraže namirnice spojene u kremasti složenac

Posjeti missMAMA