Zašto je dobro da se dijete za vrijeme hranjenja igra hranom?

Freepik
Dječja igra hranom stvara ponekad pravi nered koji se čisti duže nego što dijete jede, ali djeci je potrebno ponekad dozvoliti igru i istraživanje, gnječenje, isprobavanje teksture hrane.
Vidi originalni članak

Zajedno ručate, a tvoja beba ima više hrane na rukama i po sebi nego u trbuščiću. Treba li ih pustiti da se igraju s hranom ili pokušati obuzdati to slikanje prstićima? Ispostavilo se da je igranje s hranom normalna, zdrava razvojna faza. Ali zašto se bebe igraju hranom? I koje su dobrobiti za njihov mozak? 

finger food 28 sigurnih i ukusnih namirnica koje beba može jesti rukama

1. Igranje s hranom pomaže bebama da nauče hraniti se same

Pustite svoje dijete da petlja sa svojom hranom i na kraju će smisliti kako da je stavi u usta. S 8 do 11 mjeseci dijete može čak početi odbijati hranjenje na žličicu u korist samostalnog hranjenja pincetnim hvatom (važne motoričke vještine). Dakle, igranje s hranom zapravo pomaže bebama da nauče same jesti. Neće moći samostalno koristiti žličicu do otprilike 18-24 mjeseca, ali korištenjem ruku će to brže postići! Osim toga, igranje s hranom može pomoći djeci da razviju finu motoriku, jer će morati koristiti svoje prste za različite aktivnosti.

2. Igra s hranom može spriječiti izbirljivost u jelu

Ako dijete uživa u diranju, mljackanju i prskanju obroka, vjerojatnije je da uživati u onome što poslužujete. To znači da će vjerojatno biti spremniji isprobati novu i neočekivanu hranu. Malo zaprljane rukice pomoći će im u istraživanju novih tekstura, jakih okusa i novih kombinacija hrane. 

3. Igra s hranom pomaže bebama u razvoju mozga

Bebe ne uče slušanjem predavanja ili čitanjem udžbenika - one uče kroz osjetilna iskustva poput vida, zvuka, dodira, mirisa i okusa. Što dijete više istražuje hranu, to više uči. Igranje s hranom može im pomoći da ranije nauče prepoznavati i imenovati različite namirnice. Čak i ponašanje koje se čini doista izazovnim - ispuštanje hrane na pod ili zabijanje hrane u kosu - može naučiti važne lekcije o uzroku i posljedici.

Najvažnija hrana za razvoj bebinog mozga, prema pedijatrima

4. Igranje s hranom pomaže u poticanju mašte i smanjenju stresa

Dijete može koristiti hranu kao alat za stvaranje različitih oblika i slika, što može potaknuti njihovu maštu i kreativnost. Ujedno može biti i opuštajuće i terapeutsko, što može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe kod djece.

P.S. Oprostite svojoj bebi nered koji napravi kad samostalno jede, jer čak i bacanjem hrane na pod razvija motoriku. 

Baby-Led Weaning Evo zašto bi trebala pustiti bebu da se sama hrani od početka dohrane
 

Posjeti missMAMA