Zdravo mršavljenje nakon poroda: Kako vježbati i što jesti?

Thinkstock
Doznaj nakon koliko vremena od poroda možeš početi s laganim vježbanjem i kojim vježbama te kako bi trebao izgledati zdrav jelovnik za mame koje žele izgubiti višak kilograma na zdrav način
Vidi originalni članak

Intenzivno vježbanje i drastične dijete te postavljanje visokih očekivanja kad je riječ o mršavljenju odmah nakon poroda nikako se ne preporučuju novopečenim majkama. Stručnjaci stoga savjetuju zdravu prehranu i umjereno vježbanje, a većina majki kroz nekoliko mjeseci nakon poroda vratit će se na težinu koju su imale prije trudnoće. Najveći problem zapravo su rastegnuti trbušni mišići, ali i oni će se s vremenom vratiti u prijašnje stanje. 

"Tijekom trudnoće dolazi do separacije centralne linije abdomena i razvlačenja mišića, a na tom dijelu tijela se i nakuplja masno tkivo", objasnila je pilates trenerica Mirela Anić.

Kako se riješiti trbuha i kilograma nakupljenih u trudnoći?

Nakon vaginalnog poroda i ako oporavak teče normalno, s laganim vježbanjem može se početi već četiri tjedna nakon poroda. Kod poroda carskim rezom oporavak traje nešto dulje pa se vježbanje ne preporučuje prvih 12 tjedana nakon operacije, a u tom slučaju na početku se ne kreće odmah s trbušnjacima.

"U prvoj fazi programa rade se vježbe za abdomen koje su parcijalizirane i nisu invazivne. To znači da su noge na podlozi, a tijelo se diže. Kralježnica se treba držati ravno. Bitno je da se s vježbanjem kreće blago", savjetuje pilates trenerica.

gubitak kilograma Dani, tjedni, mjeseci: Kako se trbuh smanjuje nakon poroda?

Kako bi se tijelo vratilo u stanje prije trudnoće, uz vježbe snage, odnosno izolirani program trenerica preporučuje i kardio vježbe, odnosno lagano trčanje i brzo hodanje

"Ako žena nakon poroda tri do četiri puta tjedno radi kardio vježbe i vježbe snage, promjene se vide već nakon tri mjeseca. Rezultati ovise o tome kojim se intenzitetom vježba i u kojem je stanju tijelo bilo prije poroda", objašnjava.

mali trikovi 5 razloga zbog kojih ne gubiš kilograme nakon porođaja

 

Što promijeniti u prehrani?

Osim vježbanja, bitna je i odgovarajuća prehrana, a nutricionistica Mirna Trumbetaš iz nutricionističkog savjetovanja Nutriteka donosi savjete koji će majkama pomoći u zdravom mršavljenju:

  • Unaprijed napravi jelovnike za tjedan i nabavi sve sastojke kako bi mogla nesmetano pripremati obroke.
  • Doručkuj obavezno, dobar primjer su: zobene pahuljice s voćem i jogurtom, kriška kruha s maslacom i marmeladom uz jutarnju kavu, kajgana s povrćem i kriškom integralnog kruha uz sok od naranče.
  • Kupuj sezonsko povrće i pripremaj variva, ukusna su, jednostavna za pripremu i niskokalorična. Povrće je i odličan prilog, npr. kuhan na pari i začinjen maslinovim uljem, češnjakom ili nekim drugim preljevom.
  • Konzumiraj kruh od cjelovitog zrna, ali smanji njegov unos te izbaci pekarske proizvode.
  • Izbaci prazne kalorije, slatke i slane kupovne grickalice, a za međuobroke kombiniraj sir i orašasto voće, jogurte, sjemenke.
  • Za večeru jedi sezonske salate sa sjemenkama, tvrdokuhanim ili poširanim jajetom, tvrdim sirom, kuhanom piletinom ili puretinom. 
  • Sama pripremaj slastice i uživaj u malim zalogajima preko vikenda ili jednom u tjednu.
  • Obrati pažnju na količinu konzumirane hrane i postupno je smanjuj.

Koliko kalorija potrošite u jednom danu dojenjem?

iskustvo mame 'Kako sam nakon poroda smršavjela 14 kilograma'

Posjeti missMAMA