Riba, povrće i maslinovo ulje idealni za početak dohrane
Iako ljeto nudi obilje voća i povrća, prema brojnim iskustvima, nije idealno vrijeme za početak dohrane. Dohranu ljeti mogu omesti vrućina, pojačana žeđ te promjena okoline i rutine zbog odlaska na godišnji odmor. Bebi je to sve ponekad previše, pa se ne treba brinuti ako ne ide sve odmah onako kako ste planirali.
Započni namirnicom tipičnom za podneblje
No ako je bebi vrijeme za uvođenje dohrane prema njezinoj dobi, važno je da joj ponudite hranu koja joj je potrebna. Iako su se pravila dohrane kroz godine mijenjala, pa se nekad “moralo” započeti voćem, zatim kasnije žitaricama, da bi uslijedio naputak da se počinje povrćem.
"Najbolji međuobroci bit će svježe sočno voće, poput trešanja, dinje, breskve ili nektarine, marelice ili lubenice, ovisno o starosti djeteta. Započinjanjem ili provođenjem dohrane u ljetnim mjesecima primijetit ćete da dijete instinktivno bolje prihvaća ono što se često naziva ‘lakšom prehranom’, odnosno namirnice bogate vodom i mineralima, koji se tijekom vrućih dana pojačano gube znojenjem", kaže nutricionistica Karmen Matković Melki.
Uz dojenje, bebi se može dati voda ili čaj koji moraju biti sobne temperature, nikako prehladni da ne izazovu temperaturni šok i bolove u trbuhu.
Novije smjernice miču ograničenja u davanju ribe, pa se tako bijela riba (oslić, škarpina) i pastrva mogu davati već od sedam mjeseci, a mjesec dana kasnije uvodi se i plava riba. Sol i šećer, savjetuju liječnici i nutricionisti, suvišni su tijekom prve godine života.
Potpuno suprotno je s ostalim začinima. Mogu se uvoditi polako već od sedam, osam mjeseci. Začinsko bilje ima ljekovita, protuupalna i antibiotska svojstva, pa bebama u hranu možete dodavati peršin, timijan, origano, ružmarin, cimet, bosiljak...
Već sa šest mjeseci bebe su spremne probati jabuke, banane, marelice, trešnje, breskve, šljive i borovnice.
Od povrća, prvi su na redu tikvica, mrkva i krumpir. Majčino ili adaptirano mlijeko u koje se dodaju voće i povrće ne smije biti vruće jer vitamini tako gube svoja hranjiva svojstva. Ipak, ako niste u mogućnosti nabaviti nešpricanu hranu, dobro ju je lagano prokuhati.