Manje šećera u prvih 1000 djetetovih dana moglo bi spriječiti kronične bolesti - pokazalo je istraživanje
Od intenzivnih trudničkih želja (žlice Nutelle!) do neispunjavanja djetetovih molbi za “samo još jedan” slatkiš, borba s hranom i željama prirodni su dio roditeljstva. Malo slatkog povremeno je sasvim normalno i ponekad upravo ono što nam treba.
Ali, novo istraživanje otkriva nešto fascinantno: prehrana u prvih 1.000 dana - od trudnoće do druge djetetove godine - ima značajan utjecaj na zdravlje tijekom cijelog života. Istraživanje objavljeno 31. listopada u časopisu Science pokazalo je da smanjenje unosa šećera tijekom ovog ključnog perioda može smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kasnije u životu, kao što su dijabetes tipa 2 i visoki krvni tlak, prenosi Motherly.
Zašto je prvih 1.000 dana toliko važno?
Prvih 1.000 dana djetetova života je temelj za dugoročno zdravlje. Bebe dobivaju hranjive tvari kroz majčinu prehranu tijekom trudnoće, a zatim kroz mlijeko, formulu i kasnije kroz čvrstu hranu. Prema istraživanju, prehrana s niskim unosom šećera već u maternici pridonosi trećini zdravstvenih prednosti, dok nastavak niskog unosa šećera do druge godine dodatno povećava korist. Djeca koja su imala ograničen unos šećera u tim ranim godinama:
- Imala su 35% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
- Imala su 20% manji rizik od visokog krvnog tlaka.
Za one koji su ipak razvili ove probleme, početak bolesti je bio odgođen za nekoliko godina, što znači više godina zdravijeg života.
Prednosti tijekom trudnoće i dalje
Jedan od najvažnijih dokaza ovog istraživanja jest da se koristi prehrane s niskim unosom šećera mogu pojaviti već tijekom trudnoće. Oko trećina smanjenog rizika od dijabetesa i hipertenzije povezano je s ograničenjem unosa šećera u trudnoći. Međutim, istraživanje je pokazalo da su se najveće koristi pojavile kada je nizak unos šećera nastavljen i tijekom prve dvije godine, osobito uvođenjem čvrste hrane.
Prema preporukama američkog CDC-a, djeca mlađa od dvije godine trebala bi izbjegavati hranu i napitke s dodanim šećerima. Kod djece starijih od dvije godine, CDC preporučuje ograničenje dodanih šećera na manje od 10% ukupnog dnevnog unosa kalorija—oko 12 čajnih žličica u prehrani s 2.000 kalorija dnevno.
"Prirodni eksperiment" o izloženosti šećeru
Istraživanje je koristilo jedinstvenu “prirodnu priliku” tijekom Drugog svjetskog rata, kada su zalihe šećera u Ujedinjenom Kraljevstvu bile racionalizirane, što je smanjilo unos šećera u razdoblju od 1942. do 1953. Nakon završetka racionalizacije, unos šećera se udvostručio. Uspoređujući zdravstvene ishode kod odraslih koji su začeti prije i poslije tog razdoblja, istraživači su mogli promatrati dugoročne učinke smanjenog unosa šećera u prvih 1.000 dana života.
“Istraživanje dugoročnih učinaka dodanog šećera na zdravlje predstavlja izazov... Kraj racionalizacije pružio nam je jedinstvenu priliku za prirodni eksperiment,” rekla je Tadeja Gracner, viša ekonomistica na USC Dornsife Centru za ekonomska i društvena istraživanja.
Kako smanjiti unos šećera?
Iako su koristi smanjenog unosa šećera jasne, nije uvijek lako smanjiti unos posebno kada su dodani šećeri prisutni u toliko mnogo proizvoda za bebe i malu djecu. Claire Boone s McGill Sveučilišta ističe: “Dodani šećer je posvuda, čak i u hrani za bebe,” što roditeljima može otežati stvaranje zdravih prehrambenih navika.
Neki savjeti koji mogu pomoći:
- Pažljivo čitaj oznake. Pripazi na dodane šećere u svakodnevnim namirnicama poput jogurta, žitarica i grickalica, čak i onih koje se reklamiraju za djecu.
- Odaberi cjelovite namirnice. Kad god možeš, biraj svježe voće, povrće i proizvode bez dodatnih šećera umjesto procesiranih grickalica.
- Radi jednostavne zamjene. Umjesto slatkih grickalica ponudi prirodno slatke opcije.
- Usredotoči se na ravnotežu, a ne na savršenstvo. Povremeni slatkiši su u redu; cilj je postupno smanjiti unos šećera, a svaki mali korak doprinosi zdravijoj budućnosti.
Gracner naglašava da cilj nije potpuno izbacivanje svih poslastica. “Rođendanska torta, slatkiši ili kolačići u umjerenim količinama su poslastice u kojima svi trebamo uživati s vremena na vrijeme,” kaže ona, dodajući da je smanjenje ranog unosa šećera “snažan korak” prema pružanju najboljeg početka djeci.
Također naglašava važnost sustavnih promjena: “Dok je poboljšanje nutritivne pismenosti među roditeljima ključno, trebali bismo također potaknuti tvrtke da reformuliraju hranu za bebe s boljim opcijama i reguliraju marketing i cijene slatke hrane namijenjene djeci.”
Ovo istraživanje ne znači da roditelji trebaju brinuti o svakom gramu šećera. Nina Rogers s the London School of Hygiene and Tropical Medicine napominje: “Postoje snažni dokazi da visoka razina konzumacije šećera kod djece i odraslih može pridonijeti lošem zdravlju, ali ovo istraživanje naglašava važnost prehrane s malo dodanog šećera u najranijim fazama života.”Konačno, riječ je o ravnoteži i napretku, a ne o savršenstvu.