Zašto je dobro djetetu čitati iste knjige iznova?

Thinkstock
Jeste li znali da svaku noć, kad se zagrlite s djetetom i kad izabere svoju najdražu knjigu (onu koju ste pročitali već 200 puta) - zapravo pripremate dijete na akademski uspjeh?
Vidi originalni članak

Vjerovali ili ne, jedna odgajateljica u vrtiću tvrdi kako se nešto zaista čarobno događa kada djeci čitamo iste knjige iznova i iznova. Radi se o razumijevanju vokabulara te budućem akademskom uspjehu. "Kada razgovarate i čitate svojem djetetu svaku večer, izlažete ga bogatom vokabularu", objašnjava odgajateljica Ashely Norris i dodaje kako djeca uče nove riječi kroz iskustvo i značajni kontekst, a dječja književnost koristi jezik na nove i kreativne načine koje djeca upijaju poput spužve. 

Mondo Čitanje od najranije dobi potiče cjelokupan razvoj djeteta

Kada djeca kasnije uče čitati, uče vještine koje im pomažu dekodirati i čuti riječi. Međutim, riječi moraju imati smisla. Djeca trebaju razumjeti riječi koje čitaju kako bi shvatila priču, a upravo zbog toga je vokabular važna, ali i često podcijenjena komponenta u učenju čitanja.

"Postoji nekoliko dodatnih strategija koje pomažu vašoj večernjoj rutini čitanja knjiga", savjetuje odgajateljica:

1. Pitajte pitanja

Obožavam ispitivati otvorena pitanja. Daju mi uvid u to kako djeca razmišljaju. Neku večer, čitala sam svojoj kćeri i glavni lik spomenuo je 'najboljeg prijatelja'. Pitala sam je: "Što misliš, kako se najbolji prijatelj razlikuje od običnog prijatelja?" Promislila je i rekla mi: "Najbolji prijatelji mi dopuštaju da budem šefica." Iako to nije bio odgovor koji sam očekivala, on mi je dao priliku da bolje objasnim i ponudim više detalja. Rekla sam: "Pa, recimo, moji najbolji prijatelji su jako dragi i zabavni. I volimo raditi iste stvari."

Postoji dobar razlog zašto djeca vole kad im čitate iste priče

2. Istaknite nove riječi ili one riječi koje se ne koriste tako često u vašem domu

Prošli tjedan čitala sam djeci u vrtiću i spomenula riječ 'zaobilazak'. Zatim sam se zaustavila i objasnila što je točno zaobilazak. Budući da živimo u ruralnom području u kojem nema zaobilaska, ova djeca vjerojatno nisu ni imala priliku čuti tu riječ u svom okruženju. Mislim da je jako važno objasniti djeci nove riječi, kako za razumijevanje onog što slušaju, tako i za bogaćenje njihovog vokabulara

preporuke za djecu Šest super knjiga za mališane koji misle

3. Razgovarajte o detaljima na ilustracijama

Pauziranje u određenim trenucima i divljenje umjetnosti u knjigama i slikovnicama posebno je važno kada po 80. put čitate djetetu najdražu priču. Dosada, dijete je već zapamtilo cijelu priču napamet i jako dobro zna sve riječi u priči. Na taj način možete razbiti monotoniju knjige, pauzirati i zaista se zagledati u detalje na ilustracijama. Pitajte dijete o slikama i potaknite ih da koriste neke nove riječi koje su naučili dok su vas slušali u ponovnom čitanju priče

Kao majci i odgajateljici, neke od najljepših uspomena s djecom su one koje uključuju čitanje priča, naše smijuljenje i razgovor o pročitanim pričama. Čitanje djeci svaku večer nije samo prekrasan način kojim razvijate njihov mozak već je čitanje i prekrasan način kojim razvijate njihovo srce!

Pročitajte kolumnu: Čitanje spaja obitelj, a to nam danas nedostaje

Posjeti missMAMA