Uz ovaj recept vaša djeca će zavoljeti brokulu

Thinkstock
Brokula je bogata nutrijentima koji pomažu djeci u zdravom rastu i razvoju. Jesen je pravo vrijeme za pravljenje slasnih recepata. Donosimo vam prijedlog kako na zabavan način pripremiti brokulu i krumpir
Vidi originalni članak

Brokula ima obilje folne kiseline i vitamina C te minerala poput kalcija koji je potreban za pravilan razvoj kostiju. "Bogata je nutrijentima koji pomažu djeci u rastu i razvoju", naglašava nutricionistkinja Mirja Jošić iz Vitaminoteke. Brokula je zelene boje zbog vitamina C, beta karotena i drugih vitamina i minerala, ali pogotovo selena koji je važan za imunitet. Znači, brokula jača dječji imunološki sustav i može ih zaštiti od brojnih infekcija. 

5 nutrijenata najvažnijih za zdravlje vašeg djeteta

Jesen je pravo vrijeme za pravljenje slasnih recepata od ovog zdravog povrća. Donosimo vam prijedlog kako na novi, zabavan način pripremiti brokulu i krumpir.

Sastojci:

  • 6 manjih krumpira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice soli

Sastojci za umak:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 nasjeckanog luka
  • 2 do 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice svježeg bosiljka
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • 1/2 žlice iscijeđenog limunovog soka
  • sol i papar

Sastojci za punjenje:

  • 1 šalica cvjetova brokule
  • 1 žlica vode

Priprema:

1. Operite i dobro izribajte krumpir. Nemojte čistiti koru. Probijte ih vilicom i natrljajte maslinovim uljem i solju. Svaki krumpir posebno umotajte u foliju i položite na papir za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite sat vremena na 200 stupnjeva Celzijusa ili dok ne omekšaju u sredini.

2. U međuvremenu, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk i češnjak. Pirjajte oko 3 minute. Dodajte svježi bosiljak, pola parmezana i limunov sok. Kad se sve spoji, začinite solju i paprom.  

3. Kuhajte cvjetove brokule u poklopljenoj posudi posoljene vode. Dobro ocijedite.

4. Izvadite krumpire iz pećnice, skinite foliju i narežite ga popola. Izdubite krumpir i vratite kore na papir za pečenje. Vilicom zgnječite sredinu krumpira koju ste izvadili. Dodajte im brokulu. Napunite kore krumpira i posipajte preostalim parmezanom. Po želji, možete dodati naribanu mrkvu, tikvicu ili još topljivog sira. Vratite u pećnicu i pecite ponovno na 200 stupnjeva 10 minuta. Poslužite čim je gotovo.

Uvijek možete na brzinu i popržiti komadić pilećih prsa ili bilo kojeg drugog mesa

Zašto je brokula dobra za djecu?

Najzdravije namirnice svijeta: brokula

Posjeti missMAMA