Tvoje dijete je mali 'šef'? 9 pozitivnih roditeljskih fraza koje mu trebaš govoriti

Gettyimages
'Sva djeca, pa i tvoja, moraju naučiti što je to kompromis. Lijepo je što se zauzimaju za sebe i prepoznaju svoje želje te su spremni otvoreno ih iznijeti, no moraš im malo pomoći u tvome da bi svoje zahtjeve pretvorili u prijedloge i ponekad molbe, a ne u naredbe'
Vidi originalni članak

Ponekad kada slušaš svoju djecu osjećaš se kao da su oni mali šefovi ili menadžeri, a ne tvoj sin ili kćer. 

"Ovo su moje stvari, tamo su tvoje."
"Donesi mi mlijeka."
"Nacrtaj mi lava."
"Sjedni tamo. Ne tamo, u stolicu pored."

"Sva djeca, pa i tvoja, moraju naučiti što je to kompromis. Lijepo je što se zauzimaju za sebe i prepoznaju svoje želje te su spremni otvoreno ih iznijeti, no moraš im malo pomoći u tvome da bi svoje zahtjeve pretvorili u prijedloge i ponekad molbe, a ne u naredbe", kaže Christina Clemer, Montessori učiteljica za djecu od 3 do 6 godina za Motherly.

Redoslijed rođenja Kako odgoj utječe na urođeni karakter najstarije, srednje i najmlađe djece

1. Ti biraj što želiš crtati, a ja ću odabrati ono što ja želim crtati

Ako tvoje dijete počne upravljati načinom igranja zajedno - "ja ću bojati ovaj dio, a ti nacrtaj lava" - možda mu treba podsjetnik na to koji dio igre može on kontrolirati.

Možda ti se to čini slatkim i bezopasnim, pogotovo kada ste vi dvoje sami, ali tvoje dijete kroz igru uči i komunicirati. Nužno je usmjeravati ga da ne "šefuje" jer će mu to kasnije pomoći u drugim društvenim situacijama.

2. Moraš biti odgovoran samo za sebe

Govoriti djetetu da pomalo "šefuje" i naređuje ponekad bi moglo dovesti do osjećaja srama. Zbog toga, pokušaj okrenuti sve u pozitivnom smjeru i reci nešto kao: "Nije li lijepo kada se igraš i misliš na svoje želje? Kada si glavni za sebe?"

3. Nije mi zabavno kada mi govoriš što trebam raditi

Ako te nervira kada ti dijete više puta govori što i kako trebaš raditi za vrijeme igre, smireno mu reci da se tako ne zabavljaš.

Djeca mogu osjetiti da su im roditelji frustrirani ili da im je dosadno, no oni ne razumiju zašto je to tako. Objasni im da se puno više zabavljaš kada se igrate, a da ti ono ne govori što da radiš.

4. Trenutno mi govoriš što da radim

Ponekad samo odvraćajući pažnju svojega djeteta na njegovo ponašanje je dovoljno da ono prestane s naređivanjem, pogotovo ako ste ranije već vodili slične razgovore.

Ako si sa svojim djetetom puno puta pričala o bahatosti i "šefovanju" vjerojatno mu samo treba mali podsjetnik na to. Usmjeri njegovu pažnju na činjenicu da naređuju tebi ili drugima, neutralnim tonom, i sačekaj da vidiš hoće li promijeniti ponašanje.

Montessori metoda Tvoje dijete je počelo gristi druge? 7 Montessori savjeta što napraviti

5. Ona može sama odlučiti za sebe. Što bi ti želio?

Ako primijetiš da tvoje dijete naređuje svojoj braći ili sestrama ili prijateljima, podsjeti ga da svatko ima pravo na svoj izbor. Također, možeš svoju pažnju usmjeriti i prema drugom djetetu te ga podsjetiti da i ono kaže što i kako želi, podsjetiti ga da podijeli svoje mišljenje.

6. Ti budi mama, a ja ću biti dijete

Daj djetetu priliku da se igra šefa, a nakon toga preokreni uloge i pusti ih da iskušaju na svojoj koži ono što rade tebi i ponekad drugima. Igranje promijene uloga sjajan je način da djeca vide različite situacije i kakav je to osjećaj biti u tuđim cipelama.

7. Koji je drugačiji način na koji možeš to zatražiti?

Puno prakse potrebno je da djeca nauče kako na ljubazan način zatražiti ono što žele.

Jedan od načina podučavanja dječjih manira jest i modeliranje. Pokušaj ga podupirati da svojim razmišljanjem dođe do određenih zaključaka kako i zašto. Potakni ga da razmišlja o tome kako da umjesto naredbe preoblikuje svoju želju u zahtjev.

Montessori kod kuće 5 savjeta Montessori učiteljice za lakšu svakodnevicu s djecom

8. On može reći ne, ako to želi

Iako je često najbolje pustiti dijete da samostalno riješi socijalni sukob, ti mu možeš ponuditi savjet. Ako tvoje dijete voli naređivati za vrijeme igre s braćom i sestrama podsjeti ga da može davati prijedloge, ali da im ne može naređivati.

9. Idemo na popodnevno igranje s rođacima

Ako je tvoje dijete najstarije od njih nekoliko ili ako je jedinac, pobrini se da dio svojega vremena provede u igri sa starijom djecom. Igranje s drugom djecom automatski može poništi njegovu ulogu šefa tako što onda on bude onaj kojemu se naređuje.

Naravno, nisu sva starija djeca nametljiva i neće sva preuzeti vodeću ulogu, ali doživljavanje igre s različitom dinamikom pomoći će tvojem djetetu da shvati kako se može igrati u različitim situacijama.

Uz malo tvoje pomoći, tvoje dijete će iskoristiti svoje karakteristike vođe u budućnosti na pristojan način te će naučiti pitati što želi i treba od drugih bez naređivanja ljudima oko sebe.

roditeljstvo Najveći problem popustljivog odgoja: kad dijete postane šef

Posjeti missMAMA