Špageti Jamieja Olivera - kad ništa drugo ne pali
Jamie Oliver poznat je po svojoj borbi za zdraviju prehranu djece. Kako kod kuće, tako i u školi. Diljem svijeta, više od 42 milijuna djece mlađe od 5 godina, predebelo je ili gojazno. Jamie je pokrenuo kampanju Food revolutionary day kako bi stali na kraj lošoj hrani i educirali djecu kako se pravilnije hraniti.
Donosimo vam njegov recept za klasične špagete s rajčicom. "Ovo jelo je sjajno za upoznavanje djece s tjesteninom - zabavno za jesti i odlična baza za kasnije dodavanje raznih svježih sastojaka", poručio je Jamie na svoj web stranici.
Sastojci:
- vezica svježeg bosiljka
- 1 luk srednje veličine
- 2 režnja češnjaka
- 1 kilogram svježe rajčice ili 2 konzerve sjeckane rajčice od 400 grama
- maslinovo ulje
- morska sol
- žličica crvenog vina ili vinskog octa
- svježe mljeveni crni papar
- 500 grama špageta
- 15 grama parmezana
Priprema:
Otrgnite lišće bosiljka i stavite na dasku za rezanje (sačuvajte par listića za ukras), ugrubo narežite, na kraju usitnite i stabljike, te odvojite. Očistite i narežite luk i češnjak. Ako koristite svježu rajčicu, prerežite ih napola i također narežite. Posudu stavite na srednju vatru i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja i luk. Pržite oko 7 minuta ili dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Umiješajte češnjak i stabljike bosiljka i nakon par minuta dodajte svježu ili rajčicu iz konzerve i vinski ocat. Začinite s malo soli i papra i nastavite kuhati oko 15 minuta, povremeno miješajući. Dodajte lišće bosiljka, smanjite vatru i pustite da višak umaka ispari. U međuvremenu, napunite 2/3 velikog lonca vodom i dodajte malo soli i pričekajte da zakipi. Ubacite špagete i kuhajte prema uputama na pakiranju. Najbolje bi bilo skuhati tjesteninu al dente - dovoljno mekano za jelo, ali da i dalje ima čvrstoću. Koristite upute kao vodič, ali svejedno probajte kako bi provjerili je li u redu. Kad je tjestenina gotova, izvadite s grabilicom i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala. Procijedite ju i vratite natrag u lonac. Promiješajte špagete s umakom od rajčice, dodajući malo vode koju ste odvojili (ako je potrebno). Poslužite s listovima bosiljka i naribanim parmezanom.
Kratki savjeti
Važno je začiniti vodu u kojoj se tjestenina kuha kako bi upila sol. Nakon što ste napravili ovo jelo par puta, umaku od rajčice možete dodati i druge sastojke kao špinat, lovorov list ili grašak.