Razvoj govora kod djeteta možemo poticati igrama i vježbicama

Thinkstock
Roditelj može potaknuti razvoj jezičnih vještina redovitim interakcijama, pjevanjem pjesama i čitanjem jednostavnih priča. Kako dijete raste, razvojno poticajne aktivnoti postaju sve složenije
Vidi originalni članak

Kad dijete počne razvijati jezik i govor?

Jezik je važna vještina koja omogućuje komunikaciju. Dijete počinje razvijati jezik i prije no što može koristiti riječi (prvi oblici komunikacije vidljivi su već u obliku bebina plača, kako bi se ispunile fiziološke potrebe). Kašnjenje u razvoju jezika i govora može kod djeteta izazvati frustraciju, kao i poteškoće u komunikaciji s okolinom. Za uredan govorno-jezični razvoj djeteta potrebno je zadovoljiti određene uvjete kao što su biološki, psihološki i sociološki procesi sazrijevanja. Tempo razvoja govora ovisi jednim dijelom o genetici, djetetovom temperamentu, ali i o okolini u kojoj dijete živi te poticajima kojima je svakodnevno izloženo.

Borba s vjetrenjačama Sprječavaju li TV i mobiteli zaista učenje jezika i govora?

Svako dijete slijedi svoj razvojni jezični miljokaz, no neke osnovne prekretnice razvoja su jedinstvene za svakoga od nas. Npr. do 12. mjeseca dijete prepoznaje i reagira na zvuk svog imena, dijete od dvije godine ima vokabular od gotovo 300 riječi i može odgovarati na jednostavne naredbe, dijete od 3 godine ima gotovo 1000 riječi u vokabularu, dijete od 5 godina može razumjeti pojam suprotnosti i koristi složene rečenice čak i do devet riječi. Našoj djeci je potrebno vođenje, usmjeravanje i poticanje od prvog dana (pa dokle je potrebno ili nam to dozvole). Iako se to tako ne čini, rastom i razvojem jača i djetetova potreba za podrškom. Ta podrška, osim u emotivnom pogledu, odnosi se i na podršku cjelokupnog razvoja kako bi djeca mogla postati najbolja moguća verzija sebe. 

Trebamo li poticati razvoj jezika i govora ili samo “pustiti”?

Ovdje ćemo posebno istaknuti podršku razvoja jezika i govora. Roditelj može potaknuti razvoj jezičnih vještina redovitim interakcijama, pjevanjem pjesama i čitanjem jednostavnih priča. Kako dijete raste, razvojno poticajne aktivnoti postaju sve složenije. Rani razvoj jezika i komunikacijskih vještina temelj je uspjeha djeteta u školi, ali i kasnije u životu. Jezične i komunikacijske vještine uključuju razumijevanje drugih (receptivni jezik), vlastito verbalno izražavanje (ekspresivni jezik), geste te facijalnu ekspresiju. Djeca koja razviju dobre jezične i komunikacijske sposobnosti često imaju i bolje razvijene ostale predvještine potrebne za usvajanje školskih sadržaja. Kod takve djece manja je vjerojatnost poteškoća u učenju te su uspješnija u svladavanju školskog gradiva.

Jezično-govorni razvoj Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

Na koji način poticati razvoj jezika i govora?

Ako nisi sigurna koje “igre” igrati s ciljem poticanja razvoja jezika i govora, ili ti treba ideja i smjernica za iste, bilo da si roditelj ili stručnjak u radu s djecom, zaviri u priručnik „Progovorimo lako- pokazat ću vam kako(autorice Katarine Matijević, stručne suradnice portala misMAMA). Priručnik se bavi temom poticanja razvoja jezičnih i komunikacijskih vještina. Kroz desetak godina rada u praksi, autorica je uvidjela da se kod većine djece rane i predškolske dobi stalno ponavljaju isti problemi (pritom ne misleći na djecu s kompleksnijim dijagnozama).

Govorno-jezični razvoj Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci

Iz recenzije priručnika prenosimo: “Autorica stručno, ali na zanimljiv i kreativan način, objašnjava KAKO provesti određene vježbe ne samo za stručnjake, već i za roditelje kojima su savjeti stručnjaka i način provođenja ciljanih vježbi za poticanje govora i jezika itekako potrebni. Ovaj priručnik olakšava rad s djecom jer objedinjuje najvažnije govorno-jezične sposobnosti koje se nerijetko zanemaruju u obitelji zbog užurbanog života u kojima roditelji i djeca žive (posao, škola, vrtić i ostale dječje aktivnosti) dok su odgojitelji često opterećeni velikim brojem djece u skupini…” izv. prof. dr. sc. Natalija Bolfan-Stošić, logoped.

Priručnik “Progovorimo lako - pokazat ću vam kako“, možeš naći kod izdavača Planet Zoe u internetskoj knjižari ili u svim boljim knjižarama. 

Potražite pomoć na vrijeme Usporen razvoj govora treba prepoznati do 2. rođendana

Posjeti missMAMA