OKP kod djece: Psihologinja izdvojila znakove koji ukazuju na poremećaj

Freepik
Sva djeca s vremena na vrijeme osjećaju iracionalne ili opravdane strahove, ali djeca s opsesivno–kompulzivnim poremećajem brigu osjećaju neprestano, a taj ih osjećaj tjera na ponavljajuća ponašanja.
Vidi originalni članak

Opsesivno-kompulzivni poremećaj kod djece karakterizira pojava opsesivnih misli i kompulzivnih radnji koje dijete osjeća da mora ponavljati, iako su svjesna njihove iracionalnosti. Djeca s OKP-om često doživljavaju ove misli i postupke kao neugodne, no unatoč tome ih ne mogu spriječiti. Ovaj poremećaj može značajno utjecati na djetetovu svakodnevicu, zbog čega je važno prepoznati njegove simptome na vrijeme.

Mama Diana Klemes Djetinjstvo s ADHD-om: Kako prepoznati hiperaktivni poremećaj kod djece?

Psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, izdvojila je nekoliko ključnih znakova koji roditeljima mogu pomoći u prepoznavanju OKP-a kod djece:

  • Inzistiranje na ritualima prije spavanja – Dijete može zahtijevati da se određeni postupci uvijek ponavljaju na isti način prije nego što zaspe.
  • Perfekcionizam – Dijete pokazuje pretjeranu potrebu za urednošću, što može biti vidljivo u školi ili kod kuće.
  • Inzistiranje na određenom redoslijedu – Dijete može zahtijevati da se stvari, rutine, aktivnosti ili predmeti uvijek postavljaju ili izvode u točno određenom redoslijedu.
  • Emocionalni slomovi kada nisu u mogućnosti obaviti svoje rituale – Dijete može postati jako uznemireno ili imati emocionalni slom ako ne može izvršiti svoje rituale ili ih netko prekine.
  • Stalno provjeravanje – Dijete može neprestano provjeravati stvari poput zaključavanja vrata, provjeravanja zadaće ili isključivanja računala.
  • Vođenje pravilima – Dijete ima osjećaj da se određene stvari moraju raditi na točno određeni način, primjerice tijekom večere ili jutarnje rutine.
  • Rutinski zadaci oduzimaju puno vremena – Jednostavni zadaci poput pranja ruku ili oblačenja mogu trajati puno duže nego što je uobičajeno, zbog ponavljanja radnji.

OKP jedan je od najčešćih psihičkih poremećaja kod djece i nije razlog za preveliku brigu. Ako primijetiš da dijete ima neki od navedenih simptoma i opetovano ga ponavlja, porazgovaraj s njim na način da ga pitaš muči li ga nešto i boji li se nečega.

Pitaj ga da ti objasni što to točno treba napraviti da bi se umirio i daj mu do znanja da nije nenormalan već samo zbunjen.

Svakako porazgovaraj s dječjim psihologom jer OKP se liječi kognitivno-bihevioralnom terapijom dok se kod težih slučajeva moraju uvesti i lijekovi. Liječenje je orijentirano na djetetovo suočavanje sa strahom ili opsesijom te polagano odvikavanje od istih. Djeca najčešće prerastu opsesivno – kompulzivno ponašanje i kasnije u životu s njim nemaju problema, no pravovremeno uočavanje simptoma ključ je uspješnog liječenja.

Eh, da ih možemo izbjeći… Čim više ekrana prije 2. godine, tim više senzornih poremećaja kasnije – potvrđeno je

Posjeti missMAMA