Liječnik upozorava: Ovih 8 namirnica mala djeca bi trebala izbjegavati

Freepik ; Djeca mlađa od pet godina ne bi smjela jesti ove namirnice
Male, okrugle, čvrste i skliske namirnice, kao što su grožđe, borovnice, cherry rajčice, orašasti plodovi, žvakaće gume, sirova mrkva i kocke želea posebno su rizične za malu djecu jer ih je teško žvakati, što povećava opasnost od gušenja
Vidi originalni članak

Liječnik hitne medicine James McNulty-Akroyd iz St John Ambulancea upozorio je roditelje na namirnice koje predstavljaju opasnost od gušenja za malu djecu. Ističe da, iako priprema obroka za djecu može izgledati komplicirano zbog raznih informacija, poznavanje namirnica koje bi trebalo izbjegavati može znatno smanjiti rizik i učiniti obroke sigurnijima.

McNulty-Akroyd navodi da su male, okrugle, čvrste i skliske namirnice, kao što su grožđe, borovnice, cherry rajčice, orašasti plodovi, žvakaće gume, sirova mrkva i kocke želea posebno rizične jer ih je teško žvakati, što povećava opasnost od gušenja, prenosi Everymom.

Opasnost od kokica

Osim spomenutih namirnica, McNulty-Akroyd izdvaja kokice kao posebno opasne, iako izgledom odskaču od ostalih rizičnih namirnica. “Kokice su lagane i postoji opasnost da dijete slučajno udahne komadić u pluća,” dodaje McNulty-Akroyd. I drugi stručnjaci, napominju da kokice predstavljaju velik rizik jer se lako mogu vratiti u djetetov jednjak ili dišne putove, što može dovesti do gušenja ili aspiracije (udisanja stranog tijela).

Mama upozorava Upozorenje roditeljima nakon što se dijete skoro ugušilo kokicama

Praktični savjeti za sigurnost djeteta tijekom obroka

Da bi se smanjio rizik od gušenja, McNulty-Akroyd je podijelio nekoliko važnih savjeta:

  • Uvijek nadziri dijete dok jede ili pije i potiči ga da jede sjedeći za stolom, jer trčanje ili hodanje povećava rizik od gušenja.
  • Pripazi na teksturu hrane i prilagodi je dobi i razvojnoj fazi djeteta.
  • Namirnice kao što su grožđe, cherry rajčice i slične meke plodove nareži na četvrtine ili manje kako bi se smanjila mogućnost potpune blokade dišnih putova u slučaju gušenja.
  • Tvrde namirnice poput sirove mrkve ili jabuke naribaj ili nareži na tanke trake.
  • Kod kobasica, oguli kožicu i nareži ih uzdužno na male komade, veličine barem dječjeg nokta.
  • Kod gustih namaza, poput maslaca od kikirikija ili čokoladnog namaza, koristi ih vrlo štedljivo i nanesi ih tanko na kruh.

Što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.

Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak između lopatica.

Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

detaljni vodič Sigurnost djece: Što svaki roditelj treba znati o gušenju

 

 

Posjeti missMAMA