Kako odgojiti emotivno i mentalno snažno dijete? Slijedi ovih 6 savjeta

Freepik ; Kako odgojiti emotivno i mentalno snažno dijete?
Neka istraživanja su otkrila kako će mentalno jaka djeca lakše samostalno rješavati probleme koji ih u životu očekuju, bit će posvećenija školskim zadatcima i svojim poslovima u budnućnosti.
Vidi originalni članak

Roditeljima je zdravlje i sigurnost djece za prvom mjestu. No, kako djeca odrastaju uz zdravlje i sigurnost, roditelji postaju svjesni da je jednako tako važno pripremiti dijete za život i pomoći mu da ostvari svoje potencijale i uspjeh u životu. Dijete ne možemo pripremiti na sve što ga čeka u životu, ali ga zato možemo emotivno i mentalno osnažiti kako bi mu bilo lakše u životu. Stručnjaci se slažu kako je važno mentalno osnažiti djecu kako bi razvili disciplinu i odmaknuli se od negativnih emocionalnih stanja i vježbali pozitivne vještine za život.

Neka istraživanja su otkrila kako će mentalno jaka djeca lakše samostalno rješavati probleme koji ih u životu očekuju, bit će posvećenija školskim zadatcima i svojim poslovima u budnućnosti. 

pripreme za život Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji odbijaju raditi ove stvari

Kako bi odgojila emotivno i mentalno snažno dijete, slijedi ovih 6 'pravila':

​1. Ne umanjuj djetetove osjećaje

Djeca moraju znati reći i podijeliti svoje osjećaje. Kad se uzrujaju, a roditelji im kažu da se "zbog toga se ne trebaju žalostiti" " ili da to "nije velika stvar", šalju im poruku da osjećaji nisu bitni i da ih je bolje suzbiti i zatomiti.

Ako dijete pokazuje da se boji npr. glasne oluje, možeš mu reći 'znam da se bojiš', a onda ga pitaj 'što bi mu pomoglo da se bolje osjeća'.  Time ga učiš kako da upravlja svojim emocijama.  

2. Nemoj ih spašavati od neuspjeha

Roditelji često upadnu u zamku da pomognu djetetu kada se s nečim muči. Ako je dijete npr. loše u školi, rješavanje domaće zadaće umjesto njega pomoći će mu kratkoročno, ali ti nećeš moći s njim biti dok u školi piše test. Ne kaže se bez razloga da je i neuspjeh veliki dio uspjeha - a ako dijete nikad nije ni imalo priliku naučiti što je neuspjeh, neće ni razviti upornost koja je potrebna za uspjeh.

3. Nemoj im previše ugađati 

Većina roditelja voli svojoj djeci ugađati, no istraživanja pokazuju da ako im dajete sve što požele, neće nikad razviti vještine vezane za mentalnu snagu, poput samodiscipline. Roditelji djecu mogu samokontroli naučiti tako da im postave jasna pravila; npr 'prvo treba dovršiti domaću zadaću, a onda se može igrati igrica' ili da ako nešto žele, mogu to sami kupiti kad dovoljno uštede. 

4. Ne očekuj da budu savršeni

Prirodno je da želiš da dijete ima visoke ciljeve i da je u svemu najbolje, ali stvari tako ne funkcioniraju i rijetki su 'uvijek najbolji'. Postavljanje previsokih kriterija može dovesti do manjka samopouzdanja i problema s povjerenjem kasnije u životu.

Izgradi mentalnu snagu djeteta s realnim očekivanjima - a neuspjesi s kojima se dijete suočava naučit će ga vrijedne životne lekcije i kako drugi put napraviti bolje.

5. Ne forsiraj da se uvijek dobro osjećaju

Mnogo je stvari koje djetetu nisu ugodne, pogotovo kad uključuju i nešto novo: probavanje nove hrane, sklapanje novih prijateljstava, selidba ili premještaj u drugu školu. Baš kao i neuspjeh i prihvaćanje neugodnih životnih zadataka jača mentalnu snagu. Potakni dijete da isprobava nove stvari, a ti mu pomozi da počne jer je to najteži dio. Kad jednom krene i napravi taj prvi korak, shvatit će da i nije bilo baš tako teško, a možda čak i da je u tome dobro.

6. Postavi granice 'dijete - roditelj'

Želiš da djeca sama donose odluke, ali i da znaju da si ti glavna. Ako npr. 12-godišnjaku odrediš kad mora dolaziti kući, inzistiraj da se toga pridržava svake večeri (ili koliko god je moguće).

Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji razumiju važnost granica i dosljednosti, a 'rastezanje' pravila i stalno pregovaranje o njima može dovesti do borbe za vlast između tebe i djeteta.

9 savjeta Kako razviti i ojačati samopouzdanje djeteta? Donosimo 9 učinkovitih taktika
 

Posjeti missMAMA