Hoće li moje dijete biti sportaš? Evo što može pokazati genetika

Freepik
Ako si ti sportski aktivna, velika je vjerojatnost da će i tvoje dijete biti talentirano za sport. Ali, je li sportska sposobnost nasljedna ili samo rezultat obiteljskog stila života? Odgovor na ovo pitanje je složeniji nego što misliš.
Vidi originalni članak

Razmišljaš li da će tvoje dijete biti buduća sportska zvijezda, profesionalni sportaš ili čak olimpijac? Dok gladaš kako tvoje dijete raste i razvija se, s veseljem promatraš kako se razvijaju njegove vještine i sposobnosti  – ili nedostatak istih.

Ako si ti sportski aktivna, velika je vjerojatnost da će i tvoje dijete biti talentirano za sport. Ali, je li sportska sposobnost nasljedna ili samo rezultat obiteljskog stila života? Odgovor na ovo pitanje je složeniji nego što misliš.

Neka jednostavno igraju Trener upozorio na veliku pogrešku i opasnost u dječjem sportu: „Nemojte biti takav roditelj!“

Što znači biti atletski nadaren?

Kao što ne postoji jedan tip sportaša, ne postoji ni jedan oblik atletskih sposobnosti. Atletika se temelji na nekoliko ključnih karakteristika koja uključuje snagu, brzinu, izdržljivost, kardiovaskularnu kondiciju, fleksibilnost i koordinaciju.

Većina dobrih sportaša pokazuje visoke rezultate u ovim kategorijama, no različiti sportovi zahtijevaju različite razine svake od njih. Primjerice, nogometaši trebaju iznimnu kardiovaskularnu kondiciju kako bi učinkovito koristili kisik tijekom utakmica, dok je streličarima važnija dobra koordinacija ruku i očiju.

Osim toga, građa tijela ima važnu ulogu u sportskom uspjehu. Prava građa može biti ključna za uspjeh u određenom sportu. Visina je važna za košarkaše, ali to nije dovoljno – potrebni su i pravi uvjeti za treniranje, taktičko znanje i motivacija za vježbanje.

Jesu li atletske sposobnosti genetski uvjetovane?

Osnovne osobine potrebne za sportsku izvrsnost, poput snage i brzine, snažno su povezane s genima. Studije koje proučavaju sličnosti i razlike u sportskim rezultatima unutar obitelji, uključujući blizance, pokazuju da geni čine 30-80% tih razlika, prenosi Family education.

Jedna od najviše proučavanih gena u vezi sa sportskim performansama je ACTN3, koji kodira protein prisutan u brzim mišićnim vlaknima, koja su ključna za eksplozivnu snagu. Istraživanja su pokazala da osobe s dvije kopije ovog gena postižu bolje rezultate u testovima brzine i snage, dok oni s varijantom R577X imaju niže performanse.

pravo djetinjstvo Penjanje po stablima za djecu je sigurnije nego sport

Spora i brza mišićna vlakna

Mišićna vlakna se dijele na spora i brza. Spora vlakna omogućuju dugotrajni rad bez umora, što je korisno za sportove izdržljivosti poput maratona. Brza vlakna, s druge strane, omogućuju eksplozivne pokrete, no brzo se umaraju – idealna su za sportove poput sprinta.

Fleksibilnost: genetika i praksa

Osim snage i brzine, geni utječu i na fleksibilnost, što je važno za sportove poput gimnastike i plesa. Studije su pokazale da geni, uključujući ACTN3, mogu utjecati na fleksibilnost i rizik od ozljeda.

Tjelesna građa i sportske performanse

Drugi čimbenici poput visine također mogu igrati ulogu u sportskom uspjehu. Viši pojedinci često imaju prednost u sportovima poput košarke, ali postoje i drugi geni koji su povezani s atletskim sposobnostima, kao što su oni koji utječu na proizvodnju energije u stanicama i funkcioniranje skeletnih mišića.

Utječe li mjesec rođenja na atletsku sposobnost?

Nije sve u genima! Istraživanja sugeriraju da mjesec začeća može igrati ulogu u tome hoće li dijete biti atletski nastrojeno. Djeca začeta tijekom druge polovice zime, na primjer, pokazuju bolji fizički razvoj, a istraživači vjeruju da je to povezano s izlaganjem majke vitaminu D tijekom trudnoće.

Utjecaj okoliša i klime

Osim genetike, okoliš i klima u kojoj dijete odrasta mogu imati značajan utjecaj na njegov atletski razvoj. Primjerice, djeca koja žive u toplijim krajevima imaju više prilika za tjelesnu aktivnost na otvorenom tijekom cijele godine, što može doprinijeti boljem fizičkom razvoju.

Roditeljska podrška i okruženje

Iako genetika igra ulogu u sportskim sposobnostima, okruženje i način života imaju jednako važan utjecaj. Ako su roditelji aktivni i podržavaju djetetov interes za sport, to može značajno povećati šanse da dijete postane uspješan sportaš. Rano uključivanje djece u sport i pružanje pozitivnih iskustava u vezi s tjelesnom aktivnošću ključni su za njihov razvoj.

Mentalna snaga jednako je važna kao i fizička

Fizičke sposobnosti nisu jedini faktor u sportskom uspjehu – mentalna snaga također igra ključnu ulogu. Primjer za to je Michael Phelps, najnagrađivaniji olimpijski sportaš, koji je istaknuo da mu je mentalna snaga pomogla da postigne izvanredne rezultate. Podrška roditelja u razvoju mentalne otpornosti kod djece, posebno u vezi s porazima i neuspjesima, može im pomoći da postanu uspješniji u sportu, ali i u životu.

Kolumna: Gianna Kotroman Sport, glazbena, dramska, robotika... Zatrpavamo li svoju djecu aktivnostima?

Posjeti missMAMA