'Dobra' i 'loša' hrana: Kako pomoći djetetu za izgradi zdrav odnos prema hrani, ali i svom tijelu?

Shutterstock ; dobra i loša hrana za djecu
Mediji nas zasipaju nevjerojatnom količinom kontradiktornih savjeta povezanih s hranom i prehranom, ali i težinom i izgledom. Postavlja se pitanje kako pomoći djetetu za izgradi zdrav odnos prema hrani, ali i svom tijelu?
Vidi originalni članak

"Debela sam, mama!"

 Kada je mala djevojčica, kćer voditeljice Shevonne Hunt, nedavno rekla ovu rečenicu, njezina je mama ostala zapanjenja. „Bilo je zbunjujuće; Nikada nisam govorila o sebi ili svom tijelu na takav, negativan način i nisam znala zašto mi to govori ”, rekla je Shevonne.

Stvaranje asocijacija dobre hrane

Kada je riječ o odnosima koje naša djeca imaju s hranom i svojim tijelima, doktorica Jennifer Cohen, ima stručno znanje i savjete za sve roditelje. Kaže da su naši postupci, a ne riječi, oni koji su ključni za stvaranje dobrih i zdravih asocijacija na hranu, poput izbjegavanja pripisivanja bilo kakve vrijednosti hrani.

Tek počinjemo učiti odakle naša djeca upijaju informacije o negativnim asocijacijama s hranom i svojim tjelesnim izgledom. Čak i ako to niste rekli vi, možda su to čuli od člana obitelji ili djece na igralištu", kaže Jennifer te dodaje: "Djeca danas, od najranije dobi, zahvaljujući društvenim mrežama i medijima općenito, puno više koriste riječi poput prekomjerna težina, debljina i pretilost".

Deklaracija sve kaže Zašto nije dobro djeci davati flips i paštetu?

O "dobroj"i "lošoj" hrani...

"Moramo biti stvarno svjesni načina na koji govorimo o svom tijelu, kao i o hrani koju jedemo pred djecom", kaže Jennifer. “Kad smo bili mali, hranu smo označavali 'dobrom' i  'lošom ’. Sada se ne služimo tim riječima i moramo biti oprezni kako bismo izbjegli označavanje hrane kao dobre ili loše. Loša hrana je samo ona hrana koju ne možemo jesti, na primjer ako je pokvarena ili pljesniva, i to je sve", poručuje doktorica.

Jennifer objašnjava da se isto pravilo odnosi i na upotrebu riječi poput 'zdrav' i 'nezdrav'. “Zdravo djeci ne znači previše kao riječ. Pa kada djeca postanu starija, imaju problema sa slikom vlastitog tijela, a zatim počinju koristiti jezične oznake oko hrane."

Što možeš reći kada djeca traže sladoled za vrijeme doručka?

Jennifer preporučuje pristup hrani iz perspektive onoga što ona može učiniti za naše tijelo.

"Recite nešto poput, ovo je brokula, zelena je, izgleda poput drveta i u sebi sadrži vitamine koji će ti dati snagu", kaže Jennifer. "Ili, ovo je meso, sadrži željezo, a to tvojem tijelu daje dovoljno energije za trčanje po parku ili za gimnastiku."

Razgovor je drugačiji onda kada je riječ o hrani poput čokolade ili sladoleda ili lizalicama i čipsu.

“U tim slučajevima možete reći da mu ta hrana neće dati toliko energije. Oni nisu toliko korisni za tvoje tijelo i ne pomažu mu da učini stvari koje želiš da ono učini." 

razvoj djeteta Pretjerana konzumacija šećera ima negativan utjecaj na razvoj mozga kod male djece

Izbjegavaj nagrađivanje ​hranom

Nudiš svojoj djeci čokoladno jaje kao nagradu nakon stresnog putovanja ili pak sladoled kao nagradu za jedenje zdrave večere?  Svi to ponekad radimo, međutim dr. Jennifer kaže da ova navika donosi više štete nego koristi.

„Ako se koristite hranom kao nagradom, tada vaše dijete počinje misliti da je hrana dobra i posebna ili loša. To želimo izbjeći, cilj nam je raditi na uvažavanju i razumijevanju toga da je sva hrana dobra za nas - samo je važno imati balans i ravnotežu“, zaključuje dr. Jennifer.

savjeti nutricionistice Najveće pogreške koje roditelji rade kod uvođenja dohrane i što napraviti da dijete zavoli povrće

Posjeti missMAMA