Pet brzih i zdravih proljetnih recepata za cijelu obitelj

Helena Jakoliš
Napokon je došlo proljeće i s tim prekrasnim godišnjim dobom, obilje zdravih i sezonskih namirnica. Zeleno povrće, šparoge i mladi luk sastojci su koji su vam potrebni za pripremu jela do 30 minuta. Pravo je vrijeme da djeci iz prehrane izbacite gotove i prerađene proizvode i zamijenite ih svježim namirnicama iz prirode
Vidi originalni članak

Prokulice s mladim špinatom

Sastojci:

  • 450 g prokulica
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 4 šalice mladog špinata
  • 2 prstohvata soli
  • 0.5 šalice oljuštenih badema

Priprema:

Prokulicama oguliti sloj po sloj listića sve do jezgre. Listiće odvojiti u zdjelu, a jezgre odbaciti. U većoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju pirjati listiće prokulica oko 30 sekundi. Zatim dodati ocat i javorov sirup pa promiješati. U tavu dodati špinat i miješajući pirjati tek toliko da povene. Začiniti sa soli i posipati bademima te odmah servirati. 

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Recepti Zdrava jela sa špinatom

 Špageti od tikvica u umaku od rajčice

 

Sastojci:

  • 3 velike tikvice naribane pomoću ribeža ili spiralizatora
  • prstohvat maslinova ulja
  • prstohvat himalajske soli

Tikvice naribati u obliku špageta, dodati malo soli i maslinovog ulja te ostaviti kratko da se mariniraju.

Sastojci za umak:

  • 3 srednje rajčice
  • 1/3 šalice natopljenih suhih rajčica
  • 1/2 sjeckane crvene paprike
  • 1/4 šalice svježeg bosiljka ili 1 žlica sušenog bosiljka
  • 1-2 svježe datulje
  • 1 češanj češnjaka usitnjeni
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 soka od limete
  • prstohvat himalajske soli

Sve sastojke pomiješati u blenderu do fine kremaste smjese pa poslužiti preko špageta od tikvica. 

Vrlo jednostavan, brz i ukusan niskokalorični sirovi ručak pripremljen je za samo 10 minuta. 

Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Helene Jakoliš.

Za male izbirljivce Špageti Jamieja Olivera - kad ništa drugo ne pali

Fritaja sa šparogama

 

Sastojci:

  • 1 vezica divljih šparoga
  • 6 komada kokošjih jaja
  • 2 komada mladog luka
  • 4 kriške pancete
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar 

Priprema:

Odlomite vrhove šparoga. Lomite dok je stabljika mekana, tvrđi dio bacite. Šparoge popržite na maslinovom ulju i isjeckanom mladom luku te podlijevajte vodom, ako je potrebno, dok šparoge ne omekšaju. Dodajte pancetu ili pršut. Jaja umutite i dodajte sol i papar te ih ulijte u tavu sa šparogama. Miješajte dok fritaja ne bude gotova.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Proljetni rižoto s mladim lukom

 

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 5 kom mladog luka
  • vezica šparoga
  • korica jednog limuna
  • 200 g arborio riže
  • 500-700 ml temeljca (može i od kocke)
  • voda po potrebi
  • 60 g ribanog sira Grana Padano ili drugog tvrdog sira
  • sol, papar

Recepti Četiri slasna i zdrava proljetna jela

​Priprema:

Mladi luk očistite i narežite na kolutove, a šparoge prelomite gdje prirodno pucaju i gornji dio narežite na komade dugačke 3-4 cm. Na maslacu i maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte šparoge i pirjajte oko 5 minuta. Dodajte koricu limuna i rižu pa posolite i popaprite. Pirjajte 2-3 minute pa podlijte s trećinom temeljca. Kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca (ili vode) po potrebi sve dok riža ne omekša. Skinite s vatre i umiješajte ribani sir te poslužite. 

Recept je preuzet s portala Gastro.hr, autorice Matejke Buče

Ledena krema od jagoda

Sastojci:

  • 250 grama jagoda
  • 1 kokošji bjelanjak 
  • 1 limun
  • 3 dl vrhnja za šlag
  • šećer, kristal

Priprema:

Jagode očistimo, operemo i ocijedimo. Usitnimo ih u električnoj miješalici. Od bjelanjka istučemo čvrst snijeg. Istučemo slatko vrhnje i pošećerimo ga po okusu. Pomiješamo tučeno vrhnje, snijeg od bjelanjka, limunov sok i usitnjene jagode. Kremu ulijemo u čaše ili zdjelice i ostavimo 1 sat u ledenici. Prije nego što je ponudimo, ukrasimo je cijelim jagodama.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

recepti Proljetna sezona: Tri mirisna kolača s trešnjama  

Posjeti missMAMA