Znanstvenici su možda pronašli novi trag koji objašnjava zašto se autizam češće javlja kod dječaka

Pexels
Otprilike jednom djetetu na svakih 100 djece u svijetu dijagnosticiran je autizam, a otprilike 129 milijuna djece u svijetu ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Sada je možda otkriven razlog pojave autizma kod dječaka.
Vidi originalni članak

Znanstvenici su možda pronašli novi trag koji objašnjava zašto se autizam češće javlja kod dječaka. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications otkrilo je povezanost između kemikalije bisfenol A (BPA), koja se često nalazi u plastičnoj ambalaži i unutarnjim oblogama konzervi, i povećanog rizika od autizma kod dječaka.

Istraživanje koje je proveo Florey Institute, najveći centar za istraživanje mozga na južnoj hemisferi, pratilo je razine BPA u trudnica te razvoj njihove djece tijekom deset godina. Rezultati su pokazali da su dječaci koji su bili izloženi BPA u maternici imali šest puta veću vjerojatnost za dijagnozu autizma do 11. godine života, prenosi Independent.

Nije lako, a moramo znati Ovaj kratki video pokazuje kako dijete s autizmom vidi svijet. Teško ga je čak i pogledati…

BPA je kemikalija koja može poremetiti razvoj mozga, posebno kod muške djece. Istraživači su otkrili da izloženost BPA može inhibirati aromatazu, ključni enzim u razvoju mozga, što je povezano s većom učestalošću autizma. Eksperimenti na miševima pokazali su slične rezultate - kada je gen odgovoran za proizvodnju aromataze uklonjen, životinje su razvile ponavljajuće obrasce ponašanja, karakteristične za autizam kod ljudi.

"Izloženost plastičnim kemikalijama tijekom trudnoće već je u nekim studijama pokazala da je povezana s kasnijim autizmom kod djece", izjavila je u izjavi profesorica Anne-Louise Ponsonby, jedna od autorica studije.

"Naš rad je važan jer pokazuje jedan od potencijalno uključenih bioloških mehanizama. BPA može poremetiti razvoj mozga muškog fetusa na nekoliko načina. Između ostalog, ima utjecaj na ključni enzim, aromatazu, koji kontrolira neurohormone i posebno je važan u razvoju mozga muškog fetusa", izjavila je epidemiologinja dr. Anne-Louise Ponsonby o studiji svog tima.

BPA se koristi u proizvodnji plastične ambalaže za hranu i obloga metalnih konzervi, a može se pronaći u svakodnevnim predmetima poput spremnika za vodu, posuda za pohranu hrane i višekratnih boca. Iako je BPA u tim proizvodima relativno stabilan, male količine mogu se osloboditi i dospjeti u tijelo putem hrane, zraka ili kože.

Nova studija tvrdi da aromataza pomaže pretvoriti neke muške spolne hormone u mozgu, poznate kao neuralni androgeni, u neuralne estrogene. Riječ je o spojevima koji pomažu ljudima, bez obzira na spol, regulirati upalu u mozgu, održavati fleksibilnost sinapsi koje pomažu neuronima u komunikaciji unutar cijelog živčanog sustava te također pomažu u upravljanju kolesterolom. Mozak je organ ljudskog tijela koji je najbogatiji kolesterolom i koristi otprilike 20 posto zaliha masnih molekula za obavljanje svojih vitalnih funkcija.

"Otkrili smo da BPA potiskuje enzim aromatazu te je povezan s anatomskim, neurološkim i promjenama u ponašanju. Čini se da je ovo dio slagalice autizma", izvijestio je koautor studije i biokemičar dr. Wah Chin Boon.

Ovo istraživanje dodaje nove dokaze na već postojeću zabrinutost oko utjecaja BPA na zdravlje, posebno kod fetusa i djece. Iako je povezanost BPA i autizma nova, ranija istraživanja već su povezivala ovu kemikaliju s negativnim utjecajem na mozak i prostate.

Zbog sve većih zabrinutosti oko utjecaja BPA na ljudsko zdravlje, Europska unija planira zabraniti njegovu upotrebu u materijalima koji dolaze u dodir s hranom, poput plastične ambalaže i boca, do kraja 2024. godine.

Uznemirujuće otkriće Mikroplastika pronađena u baš svakom testiranom uzorku ljudske posteljice

Posjeti missMAMA