Želiš bebu? Što izbjegavati, a koje promjene uvesti

Thinkstock
Psihologinja Jean Twenge objasnila je što biste trebali izbjegavati i što biste trebali početi raditi ako želite zatrudnjeti
Vidi originalni članak

Ako zajedno s partnerom ozbiljno razgovarate o novom članu obitelji i planiranju trudnoće - čestitamo! No, prije nego počnete pokušavati začeti bebu, postoji par stvari na koje trebate obratiti pažnju, primjerice, određene namirnice koje biste trebali izbjegavati i par promjena u životnom stilu.

Psihologinja i autorica knjige The Impatient Woman's Guide to Getting Pregnant, Jean Twenge podijelila je nekoliko savjeta za žene koje planiraju zatrudnjeti:

Što izbjegavati?

1. Smanji unos ribe bogate živom

Ako volite ribu i jedete ju često, smanjite unos one koja je bogata živom (tuna, sabljarka, iverak) tri mjeseca prije nego počnete pokušavati začeti. Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove, tjedno se ne bi smjelo konzumirati više od 350 g ribe, a kad se radi o onoj bogatoj živom, ta količina se treba smanjiti na čak 170 g mjesečno.

veliki petak Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati

2. Izbjegavaj kupovne sokove

Postoji mnogo savjeta o tome kako prehrana utječe na plodnost. Ono u čemu se svi stručnjaci slažu je izbjegavanje kupovnih sokova. Imaju visok postotak šećera, jako brzo povećavaju šećer u krvi i stoga imaju negativan utjecaj na plodnost

3. Izbjegavaj pretjerano konzumiranje alkohola 

Alkohol je povezan s problemima s neplodnošću i spontanim pobačajem. Pretjerana količina svakako utječe na plodnost, ali čaša, dvije tijekom večere ili za vikend neće imati velikog utjecaja. Ovo jednako vrijedi i za partnera i njegovo konzumiranje alkohola. 

4. Riješi se viška kilograma ili nabaci koji kilogram

Imati višak ili manjak kilograma može utjecati na nepravilnu i neredovitu ovulaciju. Najplodnije su žene čiji je indeks tjelesne mase između 24 i 30

Knjiga tjedna Koja je idealna težina za začeće?

5. Nemoj se uzrujavati oko stresa

Iako se puno govori o povezanosti stresa i plodnosti, stručnjaci tvrde kako stres ne utječe toliko na plodnost. Stres može odgoditi ili odbaciti vašu ovulaciju ako ste pretrpjeli neugodan događaj, poput toga da ste slomili nogu ili ste imali smrt u obitelji. No, cjelokupno gledajući, stres nema puno efekta na plodnost žena i muškaraca. 

Što provjeriti?

1. Kontrola hormona štitnjače

Osim kontrole hormona štitnjače prije začeća, vrlo je važno da buduće majke kontroliraju štitnjaču u ranoj fazi trudnoće. Hipotireoza, odnosno smanjenje funkcije štitnjače i trudnoća imaju mnogo zajedničkih simptoma kao što su dobivanje težine, osjećaj umora, depresije, otekline, bol u mišićima, zaboravnost, intolerantnost na hladnoću te je ponekad teško dijagnosticirati hipotireozu u trudnice.

 

Prije svega, važno je naglasiti kako žene sa hipotireozom često u startu teško ostaju u drugom stanju, stoga ako žena zatrudni važno je redovito i pravilno uzimanje hormona, jer su oni potrebni plodu posebno u prvim tjednima trudnoće kako bi se smanjio rizik spontanih pobačaja.

2. Vitamini i dodaci prehrani

Važno je početi uzimati folnu kiselinu barem tri mjeseca prije nego planirate zatrudnjeti jer joj treba vremena dok se ne izgradi u tijelu. Većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane prije nego saznaju da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos od najveće važnosti. Ako planirate trudnoću, jedite namirnice bogate folnom kiselinom poput blitve, špinata, brokule, raštike, kupusa, prokulica, šparoga i mahunarki. Ne jedete li dovoljno zelene mase, dodajte folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani.

Trudnoća Dodaci prehrani za mušku i žensku plodnost

Također je dobra ideja osigurati veći unos vitamina B12 u svojoj prehrani, a vitamin B6 i omega-3 masne kiseline također su povezani s plodnošću. Omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na menstrualni ciklus i općenito žensku plodnost, a kod muškarca povoljno djeluju na pokretljivost sperme te opće raspoloženje. Od biljnih dodataka, blago stimulativno djeluju ekstrakt sibirskog ginsenga, ekstrakt crvene djeteline i ehinaceje.

4. Održavaj rutinu vježbanja

Koliko treba vježbati tijekom trudnoće uvijek je aktualna tema oko koje se vode rasprave. No, ono u čemu se stručnjaci u potpunosti slažu je da umjereno vježbanje itekako pomaže oko poboljšavanja plodnosti. Oni savjetuju barem 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti pet puta u tjednu ili barem 20 minuta energične fizičke aktivnosti tri puta u tjednu.

Seksualna energija 5 savjeta za začeće poznate stručnjakinje za plodnost

 

Posjeti missMAMA