Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći?

Thinkstock
Neke žene imaju tzv. lažnu menstruaciju i stoga niti ne znaju da su trudne, a ginekolog Erden Radončić objašnjava da se svako krvarenje u trudnoći smatra opasnim dok se ne razjasni uzrok
Vidi originalni članak

Neke žene uopće ne posumnjaju na trudnoću sve dok ne shvate da im kasni mjesečnica. Kašnjenje i izostanak menstruacije je najčešći i često jedini simptom trudnoće na samom početku trudnoće. No, što ako se u vrijeme očekivane menstruacije krvarenje ipak pojavi i to svaki mjesec? Je li i tada moguća trudnoća? 

"U pravilu, menstruacijom zovemo samo ono krvarenje koje žena ima ciklički i u odsustvu trudnoće. Svako drugo krvarenje osim navedenog smatra se naprosto krvarenjem, čiji se uzrok odmah nastoji istražiti kako bi se precizirala priroda poremećaja", kaže ginekolog dr.sc. Erden Radončić te objašnjava da ako se radi o trudnoći - razlikujemo krvarenja koja se javljaju u prvom, drugom i trećem tromjesečju, i svako od njih ima neki svoj najvjerojatniji uzrok koji se pregledom i određenim pretragama jasno može diferencirati.

"Izvan trudnoće, krvarenja mogu biti disfunkcijska ili sekundarna, uslijed nekog drugog poremećaja koji ih izaziva, ili katkada potencira", objašnjava te dodaje da se svako krvarenje smatra opasnim dok se ne razjasni njegova priroda, i tom se vodiljom vodi svaki liječnik koji je specijalist ginekologije i porodništva.

Rana trudnoća Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće?

Mogućnost izvanmaternične trudnoće

Ginekolog objašnjava i da posebna skupina krvarenja upućuje na izvanmaterničnu trudnoću, kada se često kliničkim pregledom i/ili ultrazvukom ne nalaze jasni znakovi unutarmaternične trudnoće, ali krvni (hormonski, HCG) test nedvosmisleno pokazuje prisutnost posteljičnog tkiva koje ga proizvodi, a time i trudnoće.

"Taj je test najpouzdaniji test uopće u medicini, i njegova prisutnost u krvi žene od 100 posto govori u prilog trudnoći", kaže i objašnjava da nakon što dođe do trudnoće, menstruacijski ciklus u žene je posve suspendiran, tako da ne možemo govoriti o menstruaciji u trudnoći. 

"Međutim, ponekad se može dogoditi da se pojave jedno ili par krvarenja koja se poklapaju s očekivanim terminima kalendarske menstruacije, no tu i dalje ne možemo govoriti o menstruaciji već o krvarenju. A to nam može biti znak upozorenja da se nešto neuobičajeno događa s trudnoćom", kaže ginekolog.

 

 

U prvom tromjesečju to je znak prijetećeg pobačaja, u drugom također, ali uz širi opseg mogućnosti da se radi o nisko usađenoj posteljici, infekciji i tako dalje. U trećem tromjesečju krvarenja su još ozbiljnija i mogu uključivati različita patološka stanja koja svakako i hitno treba razjasniti, upozorava ginekolog Erden Radončić.

"Kod izvanmaternične trudnoće, krvarenje je posljedica suboptimalnog porasta hormona HCG-a te osjetljiva sluznica maternice brzo postaje nestabilna te krvari", objašnjava.

Ginekolog naglašava da se u liječenju odnosno pristupu krvarenju u trudnoći treba postaviti na temelju svih navedenih (i mnogo širih, u stručnom smislu) parametara te se pristupa ovisno o vremenu pojave, sigurnom znaku radi li se o trudnoći ili izvan trudnoće (tromjesečja), uzimajući u obzir prijašnje eventualne probleme trudnica, kronične bolesti, nasljedne faktore itd.

"To sve zahtjeva pristup specijalista koji će na temelju inicijalnih pretraga odlučiti kako se dalje postavljati", kaže.

liječenje neplodnosti Izvanmaternična trudnoća: Uzroci, simptomi i liječenje

Implantacijsko krvarenje - rani simptom trudnoće

U vrijeme implantacije - usađivanja oplođene jajne stanice u sluznicu maternice, pet do šest dana nakon spajanja jajne stanice i spermija, može se pojaviti implantacijsko krvarenje

"Ovo nije specifičan i čest simptom trudnoće, može se javiti i u vrijeme očekivane menstruacije, a krvarenje je najčešće oskudnije od menstrualnog. Vrijeme trajanja također je različito, od jednog pa do nekoliko dana. Krvarenje može biti svježe, svijetlo crvene boje, pa do tamno smeđeg krvarenja, a to se odnosi na krv koja je određeno vrijeme bila u maternici", objašnjava ginekologinja Marta Lajtman Križaić.

Uz implantacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi u području donjeg trbuha, što je povezano s usađivanjem oplođene jajne stanice u maternicu i kontrakcijom, odnosno grčenjem mišića maternice. Međutim, ginekologinja naglašava da obilno implantacijsko krvarenje nije uobičajeno i može značiti da postoji mogućnost spontanog pobačaja.

Koji su najčešći prvi simptomi trudnoće?

Vrste krvarenja Krvarenje se može javiti u svakoj fazi trudnoće: kad se trebaš zabrinuti?

Posjeti missMAMA