Ne mogu se riješiti E. coli u urinu, a trudna sam

Thinkstock
Trudnica pita kako liječiti E. coli jer su joj se simptomi pogoršali, a probala je sve prirodne metode liječenja. Pročitajte odgovor ginekologinje Petre Podobnik Brlečić
Vidi originalni članak

Imam Escherichiju coli godinama koja se povuče pa vrati. Trudna sam 21 tjedan i nema što nisam probala: antibiotici, mljeveni peršin i limun, brusnica, d-manoza, japanske šljive, litre čajeva, bijeli luk, a jutros imam osjećaj da je podivljala. Smrdi mokraća i pecka. Kako je to moguće, što da radim?

Prisustvo bakterije E. coli u urinu je problem znatnog broja žena te se u trudnoći obično tegobe pojačavaju. S obzirom na to da je to bakterija koja dolazi iz probavnog trakta, jako je se teško riješiti, i u trudnoći uvijek zahtjeva liječenje. I manja količina bakterije u urinu zahtjeva antibiotsko liječenje, a posebno kod vas s obzirom na to da uz to navodite i simptome poput peckanja kod mokrenja.

Tema s foruma Kako liječiti urinarne infekcije?

Sve ove metode liječenja koje ste isprobali i obično preporučujemo jer dovode bar do smanjenja simptoma bolnosti kod mokrenja. Preporučujem vam da opet učinite urinokulturu, i to bar dva dana zaredom, i uzimate preporučeni antibiotik po antibiogramu (znači da je bakterija osjetljiva na taj antibiotik i po mogućnosti onaj koji još niste uzimali za liječenje). Također uzimajte i velike količine tekućine i probiotike oralno (npr. Acidosalus drink, VIP) barem mjesec dana ili do kraja trudnoće.

Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Nažalost, određeni broj trudnica ne uspiju eradicirati tu bakteriju iz mokraće unatoč svim metodama liječenja, ali se trebate češće kontrolirati da se prepoznaju eventualno znakovi prijevremenog poroda ili akutnog pijelonefritisa (upale bubrega) koje takva uroinfekcija može izazvati, ali srećom u izrazito malom broju slučajeva.

Odgovor stručnjaka Koje čajeve trudnica smije piti?

Posjeti missMAMA