Trebaju li trudnice konzumirati dodatke prehrani?

Shutterstock
Buduće majke trebaju uzimati obroke koji će osigurati energiju kako za njih tako i za dijete. Dodaci prehrani doprinijet će dovoljnom unosu potrebnih hranjivih tvari za pravilan razvoj fetusa
Vidi originalni članak

Sigurno ste čuli za različite dodatke prehrani namijenjene trudnicama. Oni sadrže dodatne vitamine, hranjive tvari i minerale koji su potrebni za zdrav razvoj vaše bebe, a uobičajena prehrana ne sadrži ih dovoljno. U trudnoći se povećava potreba za bjelančevinama, kalcijem, folnom kiselinom i vitaminima.

Dodatke prehrani dobro je konzumirati jer, kako pokazuje analiza kanadskih znanstvenika, djeca majki koje su tijekom trudnoće uzimale vitaminske dodatke i folnu kiselinu imala su manje rizika za obolijevanje od malignih bolesti. O prepoznatoj dobrobiti dodataka prehrani te njihovoj sve češćoj konzumaciji govori i istraživanje koje je preveo Odjel nutricionističke medicine i Tehničko sveučilište u Münchenu (TUM) u kojem se pokazalo kako čak 97% žena uzima najmanje jedan dodatak prehrani za vrijeme trudnoće, a čak dvije trećine započinje s uzimanjem dodataka i prije trudnoće. 

Folna kiselina...

Već prije začeća treba početi s konzumiranjem dodataka prehrani koji sadrže folnu kiselinu. Pronaći je možete u namirnicama kao što su: žitarice, zeleno lisnato povrće, voće, jaja i sojine sjemenke. Stručnjaci preporučaju i dodatan unos kiseline putem tableta. O količini koju trebate unositi savjetujte se s vašim liječnikom, no najčešće se ženama preporuča svakodnevna doza od 400μg. Dodatke folne kiseline važno je uzimati i do 12. tjedna trudnoće jer nedovoljna količina folne kiseline može dovesti do pobačaja ili defekta neuralne cijevi u fetusu. Više informacija o važnosti ove kiseline u trudnoći pročitajte na linku. 

Željezo...

Istraživanja objavljena u časopisu BMJ pokazala su kako se redovitim unosom željeza kao dodatka prehrani smanjuje mogućnost niske porođajne mase kod djeteta i razvoj anemije kod majke. Trudnicama se potreba za željezom povećava s 15mg na 30mg dnevno. Važno je, pored uzimanja željeza u obliku tableta, povećati unos namirnica koje su bogate željezom kao što je nemasno crveno meso, srdele, orašasto voće i bučine sjemenke.

Vitamin A...

Ovaj dodatak prehrani treba uzimati u dozi od 750-770μg tokom trudnoće. Pomaže u pravilnom rastu i razvoja fetusa te povećava imunitet. Vitamin dolazi u dva oblika: kao beta-karoten i kao retinol. Nalazi se u različitom voću i povrću, mlijeku, žitaricama, teletini, itd. Vitamin A važno je uzimati kao dodatak prehrani jer, osim gore navedenog, pomaže u razvoju djetetovog živčanog, dišnog i krvožilnog sustava.

Kalcij i magnezij...

Važni su za razvoj kostiju bebe, zdrav rast mišića, živaca i srca, a pomažu i u procesu zgrušavanja krvi te regulaciji krvnog tlaka. Važno je da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu kalcija od 1.000-1.200mg. Najpoznatiji prirodni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi. Magnezij pak sudjeluje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa. Preporučena dnevna doza iznosi 350-360mg, a najveći prirodni izvor magnezija je zeleno lisnato povrće poput kupusa, blitve i kelja.

Omega-3 masne kiseline...

Ovi esencijalni nutrijenti imaju važnu ulogu za neurološki i vidni razvoj bebe. Dovoljna količina ovih masnih kiselina smanjuje rizik od prijevremenog poroda, toksemije i postpartalne depresije. Najpoznatiji prirodni izvor omega-3 masne kiseline je plava riba, a ako ne volite ribu posegnite za bundevom, chia sjemenkama i orasima. Važno je napomenuti i kako uzimanje ovih masnih kiselina kao dodatka prehrani smanjuje nastanak degenerativnih bolesti u kasnijem životu djeteta. 

Dodatke prehrani poželjno je uzimati u trudnoći jer je teško ili čak gotovo nemoguće unijeti sve potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale kroz svakodnevne obroke. Započnite s uzimanjem dodataka bilo da tek planirate trudnoću ili već jeste u blaženom stanju i osigurajte vašoj bebi pravilan razvoj.

Posjeti missMAMA