Smiju li trudnice jesti tunjevinu?
Zanima me stručno mišljenje o konzumaciji tunjevine iz konzerve tijekom trudnoće, mnogi je zabranjuju zbog prisutnosti olova?
Tuna nije preporučljiva zbog žive, teškog metala koji utječe na živčani sustav. Tuna spada u krupnu plavu ribu, tijekom rasta koji traje duže vrijeme nego za sitnu ribu u svojem masnom tkivu nakuplja živu.
S obzirom na delikatno razdoblje ploda kod trudnica i malog djeteta kod dojilja preporuke su da se ne konzumira tuna odnosno u što manjoj mjeri i količini. Nije važno je li konzervirana ili nije jer u svakoj tuni ima žive naprosto zbog vremena rasta i razvoja.
Ono što preporučujem kao zamjenu je srdelica, papalina, inćun i slično. Njima ćete također dobiti omega tri masne kiseline važne za mozak i krvožilni sustav no nećete unijeti živu u organizam, jer sitne ribe ne stignu nakupiti živu tijekom života. Predlažem da ih jedete s kostima čime ćete povećati koncentraciju kalcija koji je u toj dobi prijeko potreban, uz pregršt ostalih minerala.
Zašto trudnice ne smiju jesti pršut i sir?