Roditeljstvo u tridesetima ima prednosti, kažu znanstvenici

Guliver
Istraživači su analizirali ponašanja više od 30 000 nizozemske djece kada su imali 10 do 12 godina. Probleme u ponašanju ocjenjivali su očevi, majke, učitelji i sama djeca nizom standardiziranih testova
Vidi originalni članak

Prosječna starost majki već je godinama u porastu. Žene sve više prvi put postaju mame u dobi od 30 do 34 godine. Roditelje koji imaju djecu u starijoj dobi neprestano se podsjeća na određene rizike koji mogu nastati, no novo istraživanje im može pomoći da lakše dišu i osjećaju se bolje. Znanstvenici su otkrili da djeca starijih roditelja imaju manje problema u ponašanju od djece mlađih roditelja. 

starije majke Istraživanje: Kasno majčinstvo nosi velike prednosti za dijete

Istraživači su analizirali ponašanja više od 30 000 nizozemske djece kada su imali 10 do 12 godina. Probleme u ponašanju ocjenjivali su očevi, majke, učitelji i sama djeca nizom standardiziranih testova. Djeca su rođena nakon 1980. i bila su dio četiri studije. 

Znanstvenici su otkrili da su djeca starijih roditelja imala manje eksternalizirajućih problema u ponašanju (stidljivost, ADHD i dr.). Rezultati su bili isti i nakon razmatranja socioekonomskog položaja obitelji. Znači, pozitivan utjecaj dobi roditelja na ponašanje djece nije bio posljedica samo njihove razine prihoda. Studija je također otkrila da se dob roditelja čini nepovezanima s problemima ponašanja djece kod procesa usvajanja socijalnih normi. 

Tema iz foruma Koje je najbolje vrijeme za majčinstvo?

"Moguće je da je neki od razloga zašto stariji roditelji imaju djecu s manje problema poput agresije u tome što stariji roditelji imaju više resursa i viši stupanj obrazovanja", objašnjava Dorret Boomsma, profesor psihologije i koautor studije, sa Sveučilišta Vrije Amsterdam.  "Ali važno je napomenuti da viša prosječna obrazovna razina starijih roditelja ne objašnjava u potpunosti smanjenu razinu eksternalizirajućih problema kod njihove djece", dodaje Boomsma.

Dob i plodnost Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima?

Posjeti missMAMA