Prestanak pušenja u ranoj trudnoći smanjuje rizik od prijevremenog poroda

Guliver
Kada si trudna, najbolje je uopće ne pušiti. Međutim, ako možeš prestati pušiti tijekom trudnoće, napravi to što ranije, smanjit ćeš rizik od prijevremenog poroda - stoji u novom istraživanju
Vidi originalni članak

Pušenje dok si trudna izlaže tvoje dijete nizu otrovnih kemikalija i povećava vjerojatnost ozbiljnih komplikacija kao što su mrtvorođenče, niska porodna težina i urođene mane. Zato, idealno, ako pušiš, trebala bi prestati i prije nego što zatrudniš. Nažalost, zato što cigarete stvaraju toliku ovisnost, odvikavanje od pušenja tijekom trudnoće može biti prava borba, ali je moguće. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association, nudi nadu za trudne pušačice.

istraživanje Samo jedna cigareta dnevno u trudnoći povećava rizik od 'smrti u kolijevci'

Istraživači su analizirali podatke o rođenju više od 25 milijuna beba. Više od 2,6 milijuna žena pušilo je prije trudnoće, a četvrtina ih je prekinula tijekom trudnoće.

Evo što je istraživanje otkrilo:

  • Žene koje su prestale pušiti tijekom trudnoće, manje je vjerojatno da će roditi prerano u odnosu na žene koje su nastavile pušiti tijekom trudnoće. To vrijedi čak i za okorjele pušačice koji su prestale pušiti. 
  • Žene koje su prije prestale pušiti imale su manji rizik prijevremenog poroda. Na primjer, žene koje su pušile u srednjim dvadesetim godinama i koje su prestale pušiti u prvom tromjesečju, imale su 20% manji rizik od prijevremenog poroda. Ako su prestale u drugom tromjesečju, rizik se smanjio za 9 posto.

Novo istraživanje Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba

Istraživanje se oslanjala na podatke koje su dale same majke, tako da je moguće da su stope pušenja bile manje prijavljene. U rodnim listovima nedostajale su i informacije o nekim drugim pitanjima koja mogu utjecati na rizik prijevremenog poroda, kao što je uporaba alkohola tijekom trudnoće.

Prema Centrima za bolesti i prevenciju (CDC), 1 od 5 mama puši prije trudnoće, a gotovo 1 od 10 je pušač i u trećem tromjesečju.

Ako si trudnica i pušiš, micanje od te ovisnosti je jedan od najvećih darova koje možeš dati bebi. 

Posjeti missMAMA