Otkrili koji vitamin sprječava pobačaje i urođene mane

Thinkstock
Samo jedan vitamin može pomoći da se spriječi razvoj urođenih mana kod embrija i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australski znanstvenici
Vidi originalni članak

Znanstvenici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformirat će način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australski znanstvenici istraživali su 12 godina zašto se neka djeca rađaju s defektima srca, bubrega ili kralježnice.

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može liječiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embrija kao i beba da se ispravno razviju u maternici.

Odgovor stručnjaka Vrijeme za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja

"Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba diljem svijeta. Ove riječi ne govorim olako", ispričala je biomedicinska istraživačica profesorica Sally Dunwoodie s Instituta Victor Chang Cardiac Research u Sydneyu. 

Svaka četvrta žena u prosjeku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 milijuna beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 milijuna djece do pet godina upravo zbog urođenih mana, ponajviše srčanih, koje zahvaćaju svaku stotu bebu.

Odgovor stručnjaka Mogu li stres i tjeskoba uzrokovati spontani pobačaj?

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u prehranu trudnim miševima potpuno spriječilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Sky News.

Istraživači kažu da je sljedeći korak razviti test koji će identificirati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3. 

"Vjerujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australskih medicinskih postignuća. Vrlo je rijetko pronaći problem i osigurati rješenje u isto vrijeme. To je zapravo dvostruko otkriće", rekao je profesor Robert Graham, izvršni direktor instituta na kojemu je provedeno istraživanje. 

Posjeti missMAMA