Nova nada za trudnice s ekstremnim mučninama

Thinkstock
Novo istraživanje objavljeno u časopisu 'Nature Communications' pokazuje da su znanstvenici na tragu lijeku koji bi mogao učinkovito liječiti trudničku hiperemezu
Vidi originalni članak

Ekstremne jutarnje mučnine odnosno trudničku hiperemezu ima oko 2 posto trudnica. Kako objašnjava ginekologinja Petra Podobnik "jutarnje mučnine" nisu prikladan naziv kada je ova tegoba ekstremna. "Jutarnje mučnine' zapravo sasvim pogrešno opisuju to stanje jer one možda jesu jače ujutro, ali nažalost, u većini slučajeva traju cijeli dan. Mučnina u lakšem obliku zahvaća 50-90 posto trudnica te započinju već u 4. tjednu trudnoće, s vrhuncem oko 9. tjedna i najčešće traju prvih 12-14 tjedana trudnoće, a rijetko do 20. tjedna ili tijekom cijele trudnoće. Neugodne su, mogu biti popraćene i povraćanjem, ali uglavnom ne štete vama niti vašem plodu", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik.

mučnine u trudnoći Trudnička hiperemeza - stanje zbog kojeg je Kate u bolnici

Novo istraživanje daje nadu trudnicama

Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Nature Communications" pokazuje da su znanstvenici na tragu lijeku koji bi uskoro mogao učinkovito liječiti trudničku hiperemezu. Znanstvenici sa Sveučilišta UCLA odlučili su prvo provjeriti sadašnje uvjerenje o uzrocima te su utvrdili da geni GDF15 i IGFBP7 povezani s tim stanjem. Ovo sugerira da je potreban novi način u liječenju trudničke hiperemeze, objasnila je koautorica istraživanja Marlena Fejzo s Medicinskog fakulteta David Geffen.

"Nadam se će jednog dana na osnovu ovog nalaza biti moguće uspješno liječenje trudničke hiperemeze", rekla je Fejzo u priopćenju objašnjavajući da je sljedeći korak određivanje abnormalnosti povišene razine proteina koji su povezani s genima GDF15 i IGFBP7. Ova znanstvenica osobno je povezana s ovim problemom jer je u 15. tjednu izgubila trudnoću zbog trudničke hiperemeze, a cijelu drugu trudnoću imala je iste simptome.

Trudnička hiperemeza Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi?

Ranija istraživanja pokazuju da kćeri i sestre trudnica koje su imale ovaj problem imaju povećan rizik što potvrđuje da je genetika važna komponenta te neraskidivo povezana s mogućim lijekom.

Iako 70 do 80 posto trudnica doživi neki oblik mučnine ili povraćanja, trudnička hiperemeza je stanje koje je povezano s ekstremnom, trajnom mučninom, dehidracijom i gubitkom kilograma. To je drugi uzrok hospitalizacija među trudnicama, a u nekim slučajevima povezan je sa smrću mame ili bebe. 

'Mučnine su bile teže od poroda'

Međutim, do sada se vjerovalo da povećana razina hormona ima veze s ovim stanjem. "Odavno se pretpostavlja da su hormon trudnoće hCG (humani korionski gonadotropin) ili estrogen vjerojatni krivci za ekstremne mučnine i povraćanja, ali naše istraživanje nije pronašlo dokaze koji bi podržali ovo teoriju", objasnila je Fejzo za Motherly.

Trenutno liječenje trudničke hiperemeze više je usmjereno za smanjivanje simptoma nego na rješavanje problema. Međutim, sada s novim saznanjima postoji nada za žene i generacije koje dolaze.

sretnice Zašto neke trudnice nemaju jutarnje mučnine?

Posjeti missMAMA