Nalaz kombiniranog probira mi je loš. Koliko je ova pretraga točna?

Guliver
GInekologinja odgovara zabrinutoj trudnici što točno procjenjuje test ranog kombiniranog probira i koja je točnost prenatalnih testova
Vidi originalni članak

Nalaz kombiniranog probira došao je katastrofalan, visoki rizik za Down 1:16, biokemijski 1:4. Imam dvoje djece rođene zdrave, imaju 2 i 4 godine. UZV je uredan nuhalni nabor 1.5 mm, prikazana nosna kost. Međutim na temelju drugog dijela kombiniranog testa iz krvi prikazan je ovakav rezultat. Napravila sam Harmony test i čekam rezultate. Nisam nigdje našla na Internetu da je netko imao ovako loše rezultate, pa me zanima može li Harmony test ipak pokazati dobre rezultate. Imam 36 godina.

Tema s foruma Kombinirani probir: napraviti ga ili ne?

Rani kombinirani probir koji vam je pokazao povećani rizik za Trisomiju 21 je samo screening test procjene rizika te je njegova stopa detekcije oko 90%, odnosno prema nalazima koje vi imate, jedno od 16 djece s takvim nalazima će imati sindrom Down, dok ostalih 15 neće. To je svakako povećani rizik te je dobro da ste učinili Harmony test kako biste što prije dobili test s procjenom rizika većom od 99% te su svi NIPT testovi daleko točniji u procjeni ima li dijete zaista kromosomsku grešku.

Pojednostavljeno rečeno, naravno da postoji šansa da dijete nema navedenu kromosomsku grešku, odnosno da je Harmony uredan nalaz. Ukoliko i nalaz harmony testa bude uredan, savjetujem vam detaljno ultrazvučno praćenje trudnoće te po potrebi i amniocentezu za finalnu potvrdu.

Akcija: Podijelite priču 'Bojala sam se da muž neće prihvatiti dijete sa sindromom Down'

 

Posjeti missMAMA