Najveći rizici i komplikacije prenesene trudnoće

Shutterstock
Rizici prolongiranog trajanja trudnoće svode se na potencijalnu ugroženost djeteta obzirom na popuštanje posteljične funkcije
Vidi originalni članak

Fiziološke (normalne) okolnosti podrazumijevaju da se trudnoća dovrši porođajem u terminu. To podrazumijeva razdoblje od navršenih 37. do 42. tjedna, a tek puna 42. tjedna znače zapravo dijagnozu prolongiranog trajanja trudnoće tj. prenošenja.  

Budući da većina žena rodi oko navršenih 40 tjedana trudnoće uvriježen je stav u populaciji da prenošenje nastupa čim se navrši tih 40 tjedana trudnoće što zapravo nije točno. Iskustvo iz prakse ukazuje da većina trudnica i članova njihovih obitelji postane uznemirena kada porođaj ne nastupi oko 40 navršenih tjedana i takvu situaciju smatraju prenošenjem.

Je li indukcija rješenje? Prenesena trudnoća može biti opasna za bebu

 

Posteljica se iscrpljuje

Učestalost prenošenja je oko 10% (od 4-14%), dok je trećina od 10% zapravo realno, biološko prenošenje. Uzroci prolongiranog trajanja trudnoće su brojni (deficit receptora, genetska predispozicija, malformacije) i nisu još do kraja u cijelosti poznati.

Rizici prolongiranog trajanja trudnoće svode se na potencijalnu ugroženost djeteta obzirom na popuštanje posteljične funkcije. Naime,  trajanjem trudnoće posteljica se iscrpljuje i smatra se da je punih 42 tjedna maksimalni rok trajanja/rok mogućeg urednog funkcioniranja svake posteljice. Poznato je da je već nakon 36 navršenih tjedana posteljica smanjene djelotvornosti, ali stvarni rizik popuštanje funkcije posteljice je oko 41/42 tj.

Istraživanje Porođajne muke prije carskog reza nisu uzaludne

Može dovesti i do smrti djeteta u maternici

Mogući rizici za dijete tijekom porođaja, a kod prolongiranog trajanja trudnoće, svode se na moguću iznenadnu asfiksiju, aspiraciju mekonija, protrahirani porođaj, fetalne ozljede zbog makrosomije te na ove okolnosti treba računati tijekom monitoriranja takvog porođaja. Jasno je da i prije započetog porođaja, a ako je riječ o prolongiranom trajanju trudnoće, djeca u maternici bivaju ugrožena mogućim rizikom sloma posteljične funkcije što može dovesti do smrti djeteta u maternici.

Tema s foruma Kako izgleda porod uz drip?

Iz svega je jasno da su rizici prenošenja ozbiljni, te da su okolnosti prolongiranog trajanja trudnoće nešto što se ne smije pasivno tolerirati. Struka, tj ginekolozi, uključuju se indukcijom porođaja (izazivanjem trudova), a sve sa svrhom da ne dođe do prenošenja.

Naime, u trudnica koje se redovito kontroliraju danas se i ne viđa trajanje trudnoće preko 42 tj. To je tek rijetka, sporadična pojava koju viđamo kod trudnica koje se nisu kontrolirale tijekom trudnoće i/ili su odbile preporučene naputke liječnika o potrebama indukcije. Naime, sve je više razmišljanja žena da žele ″prirodan porod″ (bez uplitanja indukcije) što u slučaju stvarnog, biološkog produženja može biti jako opasno/rizično za ishod trudnoće tj za dijete.

Imate li iskustva s prenošenjem trudnoće? Uključite se na forum!

Posjeti missMAMA