Mame anđela: Može li davanje imena ili nadimka bebi pomoći u preboljevanju gubitka?

Guliver
Ne postoje pravila o tome kako bi netko trebao nadoknaditi takav gubitak ili bilo kakav gubitak, pa sebi priuštiti prostor i vrijeme da odlučiš što je nabolje
Vidi originalni članak

Kao dio suočavanja s pobačajem ili mrtvorođenjem, neki ožalošćeni roditelji smatraju kako davanje imena djetetu pomaže kao sjećanje na ono što je izgubljeno.  Drugi odlučuju ne odabrati ime, pogotovo ako se pobačaj dogodio u ranoj trudnoći prije nego što se spol mogao utvrditi.  Njima se može činiti da davanje imena djetetu taj gubitak čini stvarnijim ili im je jednostavno čudno dati ime bebi koja se nikad nije rodila. 

Potresna poruka 'Nakon bolnih trudova, stavili su mi na prsa prekrasnu, ali beživotnu bebu'

Čimbenici koje treba uzeti u obzir pri davanju imena bebi koju si izgubila

Ako odlučiš dati ime svojoj bebi, evo nekoliko stvari koje treba razmotriti:

  • Trudnice često svojoj nerođenoj bebi daju neke nadimke. Sasvim je u redu zadržati ta imena osim ako ti to ne bi bilo prebolno
  • Ako si već odabrala ime, razmisli o tome da ga nastaviš koristiti. Mnogi se roditelji odluče zadržati ime u slučaju da ponovno zatrudne, ali to može pobuditi tužne uspomene na pobačaj.
  • Razmisli o davanju imena koje voliš, a koje ne bi koristila za buduću bebu, poput onoga koje odaje počast preminulom članu tvoje obitelji. Ovakva pozitivna povezanost s imenom dugoročno se može pokazati korisnom.
  • Koristi riječ koja ti nešto znači čak i ako tehnički nije ime. To ime neće koristiti nitko osim tebe i tvog partnera.
  • Razmisli o rodno neutralnom imenu ako se gubitak trudnoće dogodio prije nego što je bilo moguće utvrditi spol bebe.  Zapamti, ovdje nema pogrešnih poteza, trebali bi učiniti ono što smatrate ispravnim.

Dan sjećanja na bebe anđele: Snažne i bolne poruke mama koje su izgubile bebu

Što je najbolje za tebe 

Odlučiš li zapamtiti svoj gubitak, to će biti prava odluka za tebe. Nemoj osjećati pritisak da radiš nešto što je previše bolno za tebe i nemoj dozvoliti da ti itko govori što bi ti i tvoj partner trebali napraviti. 

Zapravo ne postoje pravila o tome kako bi netko trebao nadoknaditi takav gubitak ili bilo kakav gubitak, pa sebi priuštiti prostor i vrijeme da odlučite što je nabolje. Čak i ako se ne odlučite odmah dati ime svom mrtvorođenom djetetu, to je tvoja stvar. 

Drugi načini za uspomenu na bebu koju si izgubila

Širok je raspon načina na koji možeš napraviti uspomenu na svoju bebu. Neki odluče da ne naprave ništa vidljivo i više vole da tuguju u svom srcu, dok drugi smatraju da je korisno imati vidljiv način za pamćenje svoje bebe.

Tko ne voli cvijeće? Nešto je u cvijeću koje pruža utjehu nakon gubitka. Možda zato što je to živi podsjetnik na krug života i podsjećaju nas na ponovno rođenje

mame anđela Ubrajate li bebe anđele kad vas pitaju koliko djece imate?

Suočavanje s gubitkom trudnoće

Baš kao što će se od osobe do osobe razlikovati mišljenja oko toga trebaš li dati ime svojoj bebi ili napraviti uspomenu na neki drugi način, tako ne postoji pravi način za tugu.  Nažalost, bol nakon pobačaja ili mrtvorođenog djeteta često je zasjenjena kliničkim aspektima skrbi u bolnici

Ako ti liječnik ne pomaže kako prebroditi tugu i bol, to ne znači da pretjerano reagirate na to kako se osjećaš. Suvremena zapadna medicina učinila je uslugu ženama na određeni način usredotočivši se na fizičke aspekte skrbi.

Kako se osjećaju mame anđela?

Pobačaj može dovesti do depresije i anksioznih poremećaja. Ako ti je teško nositi se s tom boli, vrlo je važno razgovarati sa svojim liječnikom. To nije znak slabosti, već je znak snage da potražiš pomoć u suočavanju s ovim vrlo značajnim gubitkom u tvojem životu.

Zabrinutost nakon gubitka trudnoće

Uz odluke o uspomeni na bebu i suočavanje s gubitkom, često se javljaju i druge nedoumice. Na primjer, koji su dobri načini da se djeci objasne pobačaj i gubitak trudnoće?

I na kraju, vrlo teško pitanje je treba li planirati sprovod nakon pobačaja?

mame anđela 'Imala sam pobačaj': Stranica na kojoj žene dijele svoju bol

Posjeti missMAMA