6 razloga zašto trudnice trebaju češće jesti čokoladu
Konzumiranje čokolade tijekom trudnoće
Prema studijama, konzumiranje čokolade tijekom trudnoće može smanjiti rizik od preeklampsije i poboljšati funkciju posteljice. Ali nije samo to. Postoji više razloga zašto je dobro jesti čokoladu tijekom trudnoće. Evo šest prednosti.
Sretnija beba
Prema istraživanju provedenom u Finskoj, žene koje su jele čokoladu tijekom trudnoće izvijestile su da imaju življe i sretnije bebe.
Pomaže kod stresa
Budući da tvoji hormoni 'divljaju' tijekom ovih devet mjeseci, to može biti zaista stresno. Čokolada može pomoći u snižavanju razine stresa, kažu istraživanja. Studije su čak otkrile da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje razinu stresa.
Smanjene šanse za pobačaj
Pokazalo se da trudnice koje svakodnevno jedu čokoladu imaju 20 posto manje šanse da će tijekom prvog tromjesečja doživjeti pobačaj.
Pomaže u održavanju težine
Reci da tamnoj čokoladi da bi održala zdravu težinu i smanjila razinu kolesterola.
Smanjene šanse za preeklampsiju
Jedna od nedavnih studija izvijestila je da dnevni unos čokolade može smanjiti rizik od preeklampsije (visokog krvnog tlaka) koji može uzrokovati prerane porode, grčeve, ugruške, pa čak i smrt. Konzumacija čokolade smanjuje rizik od preeklampsije za 50 posto.
Bolji razvoj fetusa
Žene koje su tijekom trudnoće svakodnevno konzumirale čokoladu imaju bolji rast placente i fetusa, kaže nekoliko studija.
Ipak ne pretjerivati!
"Ovo nije dozvola za pretjerivanje u čokoladi. Ako pretjeraju u unosu čokolade, trudnice mogu dobiti više kilograma nego što je preporučljivo", rekla je Lona Sandon, profesorica kliničkog nutricionizma na Sveučilištu u Texasu. Ona savjetuje da se trudnice posvete drugoj hrani koja pomaže zdravom razvoju i rastu djeteta, kao što su namirnice bogate folnom kiselinom, kalcijem, bjelančevinama i željezom. "Dopušteno je s vremena na vrijeme uživati u malo čokolade, ali ne bih je još preporučila za zdravu trudnoću", rekla je Sandon.