5 savjeta za ublažavanje mučnina u trudnoći

Shutterstock
Jutarnje mučnine najčešće se pojavljuju u prva tri mjeseca trudnoće i vrlo su česta pojava. Donosimo vam 5 savjeta kako se boriti protiv ove neugodne trudničke tegobe
Vidi originalni članak

Trudnoća je drugo stanje i tijelo se mijenja kako bi stvorilo čudesan novi život. Ono što i nije tako čudesno su jutarnje mučnine koje često prate trudnoću. Mučnine su vrlo česta pojava, ali isto tako mogu biti i različite. Počinju otprilike oko 6. tjedna trudnoće, a najgore su u 8. i 9. tjednu.

jake mučnine Trudna glumica u bolnici zbog jakih mučnina: 'Tko kaže da je drugo tromjesečje lakše?'

Nekim ženama je zlo ujutro, nekima navečer, često se događa i da se mučnina provlači cijeli dan, a može biti praćena i povraćanjem. Donosimo neke od provjerenih načina kako ih spriječiti ili olakšati i prvo tromjesečje trudnoće učiniti ugodnijim.

1. Jedi malo, ali često

Kad je tvoj trbuščić prazan, želučane kiseline se nemaju čime 'nahraniti' osim sluznice želuca čime se potiču mučnine. S druge strane, ako jedeš previše opteretit ćete probavni sustav što također dovodi do mučnine. Najbolja obrana je držati trbuščić punim cijeli dan i noć, ali bez pretjerivanja. Pravilo je: mali obroci i mali zalogaji.

2. Đumbir kao čudotvorna pomoć

Korijen đumbira tradicionalni je kineski lijek za jutarnje mučnine, a njegovu su učinkovitost dokazala i istraživanja, kao i iskustva trudnica. Ili uzmite 1/8 žličice praha đumbira tri do četiri puta dnevno ili skuhajte čaj tako da nekoliko kriški svježeg korijena prokuhate u vodi, a od pomoći može biti ušećereni đumbir.

Tema s foruma Čaj od lista maline smanjuje mučnine i olakšava porod

3. Hidratacija je jako važna

Zvuči kao savjet koji ne treba niti davati, ali kad tvoj želudac izbacuje van sve što je ušlo u njega, strašan je napor popiti 8 čaša vode dnevno. Unatoč tome, važno je unositi tekućinu jer što više dehidrirate, to će vam više biti mučno. Pij hladne i nezaslađene napitke između obroka, a probaj i izotonične napitke. Ako ti je mučno i od vode, pijte gutljaj po gutljaj

4. Malo prilegni i odmori se

Ponekad je najbolje rješenje ujedno i ono najjednostavnije. Probaj leći, zatvoriti oči, par puta duboko udahni i odmori se. Stres i umor mogu pogoršati mučnine. Odmori i opusti se kad god možeš. 

5. Jedi hranu bogatu vitaminom B

Pazi da jedeš jednostavnu, visokoproteinsku hranu koja je bogata vitaminom B poput oraha. Dnevna potreba trudnice za ovim vitaminom je samo 1.9 miligrama, a za smanjivanje mučnina i povraćanja obično se preporučuje uzimanje 25 miligrama tri puta dnevno.

Jutarnje mučnine Pet trikova protiv mučnina u trudnoći

Posjeti missMAMA