Što se događa u tijelu djeteta koje trpi bullying?

Thinkstock
Dijete izloženo zlostavljanju nesposobno je boriti se ili pobjeći od izvora opasnosti; isključuje se, otupljuje, gasi emocionalne i psihološke sustave, nedorasle za borbu s takvom količinom boli, srama i straha
Vidi originalni članak

Internet i psihološka literatura su puni roditeljskih tehnika koje našem djetetu mogu pomoći da se nosi s bullyingom. Većina tih savjeta je situacijske prirode; budi jasan i energičan, raširi noge i ispravi tijelo, budi sabran i emocionalno distanciran, nazovi nasilnika pravim imenom. Ove smjernice nam se na prvu čine korisnima i primjenjivima; no ukoliko uronimo dublje u problem vršnjačkog zlostavljanja, postaje nam jasno da korijeni problema nemaju veze s držanjem tijela ili nedovoljnom asertivnošću. Tema bullyinga je tema moćnosti i nemoćnosti; tijesno povezana s dječjom mogućnosti postavljanja granica i osjećanja vlastite unutarnje vrijednosti.

Što sve spada u zlostavljanje djece?

Dijete preplavljuje osjećaj straha i panike

Znanstveno se popularizirala spoznaja o našem urođenom sustavu za detekciju opasnosti, koji nas upozorava na nadolazeću ugrožavajuću prijetnju, fight or flight response (nagon borbe ili bijega). Kako bisimo razumjeli što se zbiva u tijelu djeteta koje trpi bullying izrazito je važno znati više o tako zvanoj freeze response, to jest nagonu za disocijacijom ili zaleđivanjem. Djeca puno češće proživljavaju ovaj razvoj situacije, te preplavljeni osjećajima straha, panike i strave, rade jedino što mogu, emocionalno i psihološki se disociraju od bolnih stimulusa koji dolaze iz vanjskog svijeta. Upravo je to najčešći scenarij u slučaju vršnjačkog zlostavljanja.

Odgovor stručnjaka Moja djevojčica nije prihvaćena u društvu

Dijete izloženo nasilju nesposobno je boriti se ili pobjeći od izvora opasnosti; isključuje se, otupljuje, gasi emocionalne i psihološke sustave, nedorasle za borbu s takvom količinom boli, srama i straha. Te senzacije u potpunosti obuzimaju njegovo tijelo i onemogućavaju emocionalno i fiziološko procesiranje istih. U tom trenutku, disocijacija (fizičko, mentalno i emocionalno zaleđivanje) mu omogućuje da se odvoji od zastrašujuće situacije u kojoj se nalazi (i tako instinktivno sačuva djelić sebe).

savjet stručnjaka Što se krije iza dječje agresivnosti?

Kako pomoći djetetu da osjeti svoju moć?

Kako pomoći djetetu da se “odledi” i zauzme za sebe?
Kako pomoći djetetu da osjeti svoju moć?
Kako ohrabriti dijete da postavi granicu?
Kako pomoći djetetu da hrani svoj osjećaj osobne vrijednosti?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovorit će na predavanju i radionici “Bullying u dječjem svijetu”, u utorak, 17. travnja od 18 do 21.15 sati u Centru Prirodno roditeljstvo na Slavonskoj aveniji 3, u Zagrebu. Predavanje i radionicu vodit će socijalna psihologinja Jelena Stanković, uz pomoć terapeutkinje Ree Giaschi Kichl.  Pridružite se kako biste dobili dragocjene informacije i uvide, koji će vam pomoći da pomognete vašoj djeci. 

Kako biste saznali nešto više o predavanju i radionici posjetite stranice Centra Prirodno roditeljstvoKako biste rezervirali svoje mjesto i dobili sve dodatne informacije možete pisati na mail na info@prirodnoroditeljstvo.com. Cijena predavanja i radionice za jednu osobu iznosi 200 kuna, dok cijena za roditeljski par iznosi 300 kuna.

Kako zaštititi dijete Sumnjate da druga djeca maltretiraju vaše: kako razgovarati s njim?

Posjeti missMAMA