Nutricionistica upozorila: 'Prestanite djeci pripremati kutije za užinu prepune svega!'

Freepik
Iako djeca uglavnom u školi imaju barem jedan obrok, često sa sobom nose kutijice s dodatnom užinom, voćem, grickalicama i slično od kuće,
Vidi originalni članak

Nekoć prije, užina nam je uglavnom bila – voćka ili možda kakvo malo mlijeko iz tetrapaka. U školu bi, eventualno, ponijeli jabuku. Nismo nosili čak niti boce s vodom, zar ne? A onda se sve preokrenulo. Baš sve. Pa tako i užina koju klinci nose sa sobom. U nekom trenutku užina su postale – grickalice, slatkiši. A onda smo shvatili da je to jako loše i da to ne treba raditi. Pa smo se prebacili na zdrave obroke.

Nije ju štedjela Učiteljica „oprala“ mamu zbog neprimjerene hrane koju šalje svom školarcu

A onda je tu uletio i Instagram sa slikama savršeno organiziranih kutija za užinu, s puno različitih stvari, svega i svačega, pa smo svi poludjeli za tim. Tako da sad klinci najčešće idu u školu, u kojoj imaju obroke, s kutijicama punim svega i svačega. I stvarno je simpatično, a imaju što grickati cijeli dan…

E, pa baš to je pogrešno, smatra australska nutricionistica Susie Burrell. Evo što ona kaže što sve nije dobro kod takve užine.

Imaju previše ugljikohidrata

Ako bolje pogledaš namirnice koje se obično nađu u kutiji za užinu, najvjerojatnije će to biti voće, sušeno voće, ali i čips i krekeri, rižini krekeri, keksi, možda neki mali sendvič, štapići… Iako je dosta tog čak i zdrava varijanta, ipak se dosta tog temelji na ugljikohidratima. Iako mala djeca trebaju energiju za rast i razvoj, ne treba im stalan priljev ugljikohidrata kroz dan.

Navika neprestanog grickanja utječe na apetit

Ovo je možda najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kad su kutije s užinom u pitanju. Roditelji često smatraju da su djeca 'izbirljiva' jer odbijaju njihove uravnotežene, zdrave obroke. No, često je stvar u tom da - jednostavno nisu gladni jer su pojeli dovoljno kalorija prije ručka ili večere.

Uči djecu da stalno jedu

Maloj djeci treba puno energije, to je sigurno, ali ako neprestano imaju hranu uz sebe, to ih uči da je u redu stalno tražiti hranu. Normalan raspored bi bio pojesti obrok, a onda pričekati barem nekoliko sati prije nego što se ponovno nešto jede – kad postaneš gladan ili probaviš prethodni obrok. No, ako stalno grickamo nešto, to može dovesti do tog da ne jedemo više kad smo siti, nego iz drugih razloga – dosade, tuge ili slično, a to znamo da nije dobro.

Sadrže previše hrane

Već smo rekli da znamo da djeca trebaju dovoljno hrane, ali istina je da im treba manje nego što mislimo. I ne treba im svaki dan jednako hrane, svakom od njih. Kada im se ponudi relativno velika kutija puna primamljive, šarene hrane, to može značiti da na kraju pojedu previše hrane, bili gladni ili ne.

Dječje grickalice nisu uvijek zdrave

Postoji mnogo slučajeva kada grickalica može izgledati zdravo, na primjer, rižin kreker ili grickalica od sušenog voća, ali stvarnost je da ponekad čak i grickalice koje izgledaju zdravo mogu biti visoko obrađene i sadržavati samo rafinirane ugljikohidrate. Dobar međuobrok za djecu, posebno malu djecu, uključivat će nasjeckano povrće, voće i druge cjelovite namirnice, uključujući male komadiće sira ili grickalice od cjelovitih žitarica poput malih krekera od cjelovitih žitarica.

Pa što onda staviti u kutijicu i kako ponuditi?

Kao prvo, potrebno je pričekati neko duže vrijeme nakon obroka prije nego se ponudi nešto. U kutiji mogu biti nasjeckano povrće, voće, cjelovita hrana kao što je sir, krekeri od smeđe riže, a tu i tamo može se u kutijici naći nekakav keksić ili dva ili kakav drugi slatkiš. To grickanje treba ograničiti na maksimalno 30 minuta, a ne dopustiti da traje cijeli dan.


Pismo mame 'Dosta mi je roditelja koji neprestano nose grickalice, užine...'

Posjeti missMAMA