Koje su dobre, a koje loše kalorije na dječjem jelovniku?

Thinkstock
Kad unosimo dobre kalorije, uz energiju dobivamo i važne hranjive tvari, a kod loših kalorija unos hranjivih tvari je zanemariv. Naučite ih razlikovati uz savjete stručnjaka iz programa prevencije pretilosti djece školske dobi 'Petica - igrom do zdravlja'
Vidi originalni članak

Kad se govori o dobrim i lošim kalorijama ustvari se misli na hranjivost namirnica koje unosimo u organizam. Tijelo dobiva energiju kroz hranu, a kad unosimo dobre kalorije, uz energiju dobivamo i važne hranjive tvari. Unosom loših kalorija dobivamo energiju, a unos hranjivih tvari je zanemariv. 

Loše kalorije najčešće se nalaze u gotovim (prerađenim) namirnicama, kolačima, keksima, različitim pekarskim proizvodima te grickalicama, a često ih nazivamo i "praznim kalorijama", objašnjeno je u Priručniku za roditelje, izdanom u sklopu Programa prevencije pretilosti djece školske dobi 'Petica - igrom do zdravlja'

Program Petica ove se godine počeo provoditi u 2. razredima osam zagrebačkih osnovnih škola, a mi vam iz Priručnika za roditelje prenosimo primjere jelovnika s "lošim" i "dobrim" kalorijama:

Jelovnik s "lošim" kalorijama

  • Doručak: krafna s čokoladom, 1 komad
  • Međuobrok: čips, 30 grama (1 šalica)
  • Ručak: pohana svinjetina s prženim krumpirićima, matovilac salata začinjena s 3 žličice suncokretovog ulja
  • Međuobrok: kroasan punjen čokoladom, 1 komad
  • Večera: pecivo namazano s 2 žličice majoneze te s 4 šnite suhomesnate salame

Ukupno 1883 kcal

Ugljikohidrati 37%, proteini 14%, masti 49%

Jelovnik s "dobrim" kalorijama

  • Doručak: pecivo s rajčicom i kravljim sirom začinjeno sa žličicom maslinovog ulja
  • Međuobrok: narezana jabuka i kruška prelivena s grožđicama te s medom
  • Ručak: matovilac salata s piletinom i povrćem (rajčica, patlidžan), 1 kriška kruha
  • Međuobrok: kompot od višanja, 1 zdjelica
  • Večera: tjestenina s tikvicama i maslinovim uljem (1 tanjur), žličica ribanog parmezana

Ukupno 1874 kcal

Ugljikohidrati 53%, proteini 17%, masti 30%

Što odabrati?

Kako biste osigurali vrednije, odnosno dobre kalorije, preporučuje se konzumiranje namirnica koje su svježe, sezonske i lokalno uzgojene osigurat ćete unos "dobrih" kalorija. Primjerice posegnite za zelenim, lisnatim povrćem, voćem, mahunarkama, žitaricama, ribom i nemasnim mlijekom i mliječnim proizvodima te orašastim plodovima. Takve namirnice pune su proteina, složenih ugljikohidrata i masti, kao i vitamina, minerala i vlakana potrebnih za dobro zdravstveno stanje. Odabirom takvih namirnica, i vi i vaše dijete, osjećat ćete se bolje u svom tijelu.

Projekt 'Petica' možete pratiti i na Facebooku!

Posjeti missMAMA