Djeca koja sudjeluju u pripremanju obroka, zdravije se hrane

Emica Elvedji/Pixsell
Potaknuti djecu na zdravu prehranu nije uvijek lako, potrebno je puno truda i upornosti.  Upravo zato je na Zagrebačkom Velesajmu predstavljena nova, deveta sezona projekta "Vrtim Zdravi Film“.
Vidi originalni članak

Učenici sedmog razreda osnovne škole Jabukovac pokazali su da itekako znaju koliko je važna zdrava prehrana, ali i da im kuhinja nije nepoznati teren. Pod mentorstvom food blogerice Nastasje Chiare Petrić kuhali su, pekli, pripremali razne zdrave delicije - od smoothieja, juhe, preko zdrave pizze pa sve do mesnih okruglica.  Recepti su osmišljeni kako bi uz samo nekoliko pomno odabranih namirnica i najmlađi mogli pripremiti ukusan i hranjiv obrok, umjesto da posegnu za brzim zalogajima. 

"Jako je važno već od malih nogu, od kad krene dohrana uključiti dijete u kuhanje", kaže Nastasja koja inače održava radionice s puno mlađom djecom. "Ovo su djeca sedmog razreda i po meni su to već ljudi i oni sve upijaju i sve ih zanima. Kao mala djeca koja su znatiželjna ali sposobnija jer mogu rezati, sjeckati, guliti", dodala je Nastasja. 

Važni savjeti 8 stvari koje je dobro znati kod prehrane djece

"Pripremao sam mesne okruglice s puno povrća i žitarica. Dobra strana toga je što to uopće nije masno, a dobijemo sve hranjive nutrijente koje trebamo", ispričao je učenik Roko kojem zdrava hrana nije nepoznanica jer je i kod kuće zdravo jede te dodaje: "Mama se nakostriješi kad čuje da sam bio u pekarni". 

Rukave su zasukale i kuhače se primile i Viktorija Rađa i Nestlé nutricionistica Koraljka Novina Brkić, koja je ukratko predstavila rezultate brojnih znanstvenih studija o koristi uključivanja djece u planiranje, pripremanje i kuhanje obroka. Veliki je poticaj za svako dijete da se ohrabri i proba novu hranu, što za pozitivan efekt ima veći, češći unos poželjnih namirnica: povrća, voća, mahunarki/ grahorica i cjelovitih žitarica.

znanstvenici otkrili Tri stvari koje smanjuju rizik od dječje pretilosti

Alarmantni su podaci da 31,6 posto učenika i učenica sedmih razreda stalno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini, 30,6 posto za sebe misli da su debeli, dok 41 posto svakodnevno konzumira slatkiše. 

Put prema zdravijem načinu života je dugotrajan proces u kojem moraju sudjelovati sve uključene strane - roditelji, obrazovne institucije i predstavnici industrije. 

Zato je nova sezona projekta "Vrtim Zdravi Film“ donijela je još ambicioznije planove za sljedećih nekoliko godina. Čelnici kompanije Nestlé Adriatic te predstavnici Hrvatskog školskog sportskog saveza, Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao partnera i podupiratelja projekta istaknuli su kako su glavne smjernice za budućnost još veći broj djece, aktivniji angažman roditelja, nove edukativne materijale te nove teme održivog pripremanja hrane, sortiranja i reciklaže otpada.

"Iz sezone u sezonu rastemo u nastojanjima da učenicima omogućimo nova saznanja o pravilnoj prehrani i tjelovježbi, jer ovako kompleksna tema zahtijeva i zajednički pristup svih uključenih strana - od roditelja i nadležnih institucija do poslovnog sektora, koji ovdje zastupa Nestlé", poručio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Projekt 'Vrtim Zdravi Film' dio je globalne inicijative ‘Nestlé za zdraviju djecu’ koja osim edukacije uključuje i razvoj hranjivijih proizvoda u budućnosti kao i savjetovanje obitelji o namirnicama i vježbanju. Globalni cilj kompanije je da do kraja 2030. godine 50 milijuna djece vodi zdraviji život, a na razini Adriatic regije dosad je u projekt bilo uključeno 89.000 djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U Hrvatskoj je kroz projekt dosad prošlo više od 40.000 učenika iz 500 škola te je o njemu informirano 12.000 roditelja, a novi planovi za regiju uključuju utrostručavanje broja uključene djece na 18.000 po sezoni do 2021. godine.
 

Posjeti missMAMA