Voliš li bezuvjetno? Većina roditelja ne prihvaća djecu onakvu kakva jesu

Guliver
'Većina ljubavi je uvjetna, temeljena na kontroli i strahu. Radi se zapravo o sebi. Živimo po konstantnom popisu koji provjeravamo i vjerujemo da ako ne slijedimo taj popis - da smo manje vrijedni', kaže dječja i klinička psihologinja dr. Shefali Tsabary
Vidi originalni članak

Poznata dječja i klinička psihologinja dr. Shefali Tsabary i autorica nekoliko bestselera podijelila je snažnu i prosvjetljujuću poruku koja će promijeniti perspektivu svakog roditelja i itekako utjecati na svjesno roditeljstvo i istinsku ljubav prema djetetu na najsmisleniji način.

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

Najveća lekcija za roditelje

"Ovo je najveća lekcija za roditelje", započinje dr. Tsabary i dodaje kako nitko zapravo istinski ne voli drugu osobu već svi vole uvjetno. "Većina ljubavi je uvjetna, temeljena na kontroli i strahu. Radi se zapravo o sebi. Živimo po konstantnom popisu koji provjeravamo i vjerujemo da ako ne slijedimo taj popis - da smo manje vrijedni."

Ona objašnjava da kada to radimo s djetetom koje na ovaj svijet dođe puno živosti, željno shvatiti život - mi uništavamo tu njegovu priliku popisom, tim pravilima koje govori što znači uspjeh, neuspjeh, ljepota i postignuće. Na taj način zapravo govorimo djetetu: "Slijedi moj način ili si već 'odbačen' u mojim očima." To trenutačno postavljanje pravila kakvo bi dijete trebalo biti onemogućuje djetetovu sposobnost da se razvije na svoj način. 

Kolumna U odgoju nas često vodi strah, a trebala bi ljubav

'Većina roditelja ne prihvaća djecu onakvima kakva jesu jer sami sebe nisu prihvatili onakvima kakvi jesu'

"Većina roditelja zapravo ne prihvaća svoju djecu onakvima kakva jesu jer nisu dovoljno dobra ili uspješna. Tada pokazujem roditeljima da je razlog zbog kojih to čine, to da ne prihvaćaju svoje dijete kakvim je, zapravo zbog toga jer sami sebe nisu prihvatili onakvima kakvi jesu."

Ona glavna roditeljska borba je: 'Moje dijete nije onakvo kakvo sam mislio da će biti', bilo da nije uspješan nogometaš, fantastičan pijanist ili poslušno dijete. Većini roditelja koji su odgajani na način da osjećaju pritisak da moraju postići veliki uspjeh, teško je shvatiti da njihov nagon nije nužno organski, već proizlazi iz njihovog osjećaja nedovoljnosti, njihovog straha, njihovog nedostatka. Psihologinja objašnjava kako su oni jednostavno naučili to nadoknaditi i nikada se u potpunosti nisu opravili od svoje 'običnosti'. 

"I kada kažem roditeljima da je to ono što ih pokreće, a oni uspostave vezu sa svojim djetetom koje se osjeća 'običnim' i nedovoljno dobrim u svojoj 'običnosti' - tada se događa prosvjetljenje. Nakon toga ih potaknem da uvide kako se to odražava na njihovo dijete."

Ljubav prema djetetu ili emocionalna glad?

'Istinski voljeti nekoga znači istinski voljeti tu osobu zbog onoga što ta osoba jest, bez nas u toj slici'

Njezina poruka roditeljima je da ne čine to svom djetetu. "Vaše dijete je dobro i cjelovito u svojoj 'običnosti'. Djetetu ne treba više da bi sebe osjećalo više. Dijete nije rođeno s tom egoističnom željom da ima određenu titulu ili bogatstvo kako bi osjećalo sebe. Djeca osjećaju sebe onakvima kakva jesu. Ona su najjednostavniji pristup cjelovitosti. Mi im to oduzimamo."

Istinski voljeti nekoga znači istinski voljeti tu osobu zbog onoga što ta osoba jest, bez nas u toj slici. Ta osoba te ne treba voljeti, ne treba te trebati, ne treba se slagati s tobom i ne treba te slijediti. "I sada pokušajte voljeti svoje dijete onakvim kakvo ono jest."

Odgoj 10 načela svjesnog roditeljstva

Posjeti missMAMA