RIE odgoj: Beba na svijet dolazi s osobnošću koju treba poštovati

Thinkstock
Za roditelje koji se žele istinski povezati sa svojom djecom i stvarno ih upoznati, principi RIE roditeljstva mogu im pomoći da to postignu, a mi vam donosimo prednosti i nedostatke ovog roditeljskog stila
Vidi originalni članak

Što je RIE roditeljstvo?

RIE (koje se izgovara “rye”) filozofija je stil roditeljstva koji je 1978. godine utemeljila Magda Gerber. Ona je vjerovala da bi roditelji, osim što trebaju odgajati i brinuti za dijete, trebaju i učiti od njih.  Filozofija se temelji na poštovanju djeteta i vjerovanju da su naša djeca inicijatori i istraživači koji sami uče od prvog dana života, a kratica RIE u prijevodu doslovno znači 'resursi za infantilne odgojitelje'. 

Glavna ideja RIE filozofije je da beba dolazi na svijet s vlastitom osobnošću. "Čim se rodi, RIE gleda na djecu kao na ljude koji su sposobni - a, ne samo kao na slatka pasivna bića", govori Janet Lansbury, koja je napisala knjigu o RIE roditeljstvu: No Bad Kids: Toddler Discipline Without Shame. "Oni cvjetaju, mijenjaju se, razvijaju i sazrijevaju, ali cijela osoba već je prisutna. Oni već imaju svoje vlastite ideje, talente i strasti. Umjesto da vidimo naš posao kao davanje našoj djeci sve, pokazujući im i podučavajući ih sve, naš posao postaje veza s tom osobom i upoznavanje te osobe."

novo vrijeme Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju

RIE filozofija potiče roditelje da djetetu stvore okolinu koja je fizički sigurna, kognitivno izazovna i emocionalno ispunjavajuća. Na taj način djetetu omoguće vrijeme za samostalno usmjerenu neprekinutu igru i slobodu za istraživanje i prirodnu interakciju te komuniciraju s djetetom autentično, sa stvarnim riječima i omogućuju djetetu da bude potpuno prisutno za vrijeme njegujućih aktivnosti (hranjenje, presvlačenje, kupanje...) odnosno da bude aktivni sudionik umjesto pasivnog primatelja.

Neki roditelji zbunjeni su oko ideje RIE filozofije i misle da ona od njih zahtijeva da tretiraju djecu kao odrasle osobe, što nije točno. Sva djeca trebaju biti tretirana kao djeca, no naglasak je na činjenici da biste kao roditelj trebali uključiti poštovanje u načinu na koji tretirate svoje dijete, odnosno, samo zato što je dijete malo i mora vas slušati, ne znači da vaš odnos ne bi trebao biti pun poštovanja u oba smjera.

Video Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete?

Kako RIE roditeljstvo funkcionira?

Ne trebate se truditi iz petnih žila kako bi zabavili bebu

RIE roditeljstvo znači dopustiti vašem djetetu da samo pronađe svoje interese i slijedi ih - vi ste tamo da promatrate, a ne kao izvor svake zabave dok dijete pasivno sjedi pokraj vas. "Postoji ta zabluda da se bebe lako dosađuju. Ali, u stvarnosti, sve je previše novo i nevjerojatno za njih. Ako oni odlučuju o onome što gledaju (ili se igraju s time), zabava dugo traje", govori Lansbury. RIE roditeljstvo znači da vaše dijete dobiva aktivniju ulogu u svemu, od pomaganja u presvlačenju pelena (da, čak i bebe mogu naučiti "pomoći" podizanjem svojih nogu) do shvaćanja na koji način se voli igrati. 

Komunicirate puno s bebom

RIE roditeljstvo uključuje puno rasprave - kroz sve što radite. Primjerice, kad mijenjate bebi pelenu, govorite joj što točno radite, korak po korak i što ju očekuje, primjerice: "Sada ću te podignuti i odnijeti na stol za presvlačenje...". "Naracija događaja, ponašanja, osjećaja, želja i potreba (prošlost, sadašnjost i budućnost) najvredniji je aspekt RIE metode", kaže Fran Walfish, obiteljska psihoterapeutkinja iz Kalifornije i dodaje: "Preporučila bih svim roditeljima da uključe djecu kroz svaki prolazni proces u svakodnevici života."

savjet stručnjaka Komunicirajte s bebom, to je temelj psihološkog razvoja

Potičete bebu da izražava svoje emocije, čak i kad se radi o plakanju

Roditelji koji se vode RIE filozofijom, ne žure kako bi zaustavili dijete u plakanju. Kada su sigurni da su sve potrebe bebe ispunjene, jednostavno ih drže i pružaju im podršku, bez da ih pokušavaju zaustaviti da plaču. "Moramo pokušati ostati u razgovoru s djetetom koje plače", kaže Lansbury. "Ono što se obično događa je panika, a tada pretjerujemo - s ljuljanjem, poskakivanje, plesanjem s njima - i svim drugim sitnicama koje radimo samo kako bi oni prestali plakati." RIE roditelji vjeruju da time što pokušavamo smiriti dijete dok plače, samo učimo dijete kako nije u redu da se osjeća uzrujano.

Drugačiji put prema disciplini

Zaboravite na pauze ili kazne. Ideja RIE roditeljstva je oko postavljanja granica za vaše dijete i pridržavanja tih granica. "Ovo je vrlo strog pristup u disciplini", kaže Lansbury. "Ne radi se o tome da budete zločesti, već o tome da ste sigurni u vašim granicama". Primjerice, to znači da dijete uči da treba sjediti dok jede - i ako odluči ustati, hrana mu se oduzima i djetetu se govori: "Vidjela sam da si se ustao, pa sam zaključila da si gotov s hranom." Ovakvim načinom pokazujete djetetu da ste vi vođa, a svojim primjerom pokazujete mu kako se treba ponašati. "Djeca prvenstveno uče kroz nas i na taj način uče dobre manire, velikodušnost i empatiju", kaže Lansbury.

dosljednost je bitna 9 načina kako djeci postaviti granice

Prednosti RIE roditeljstva

  • RIE roditeljstvo nije fokusirano na pravila: S drugim stilovima roditeljstva, naglasak se više stavlja na praćenje određene 'roditeljske staze' i određenih načina skrbi za bebom. "Nema čvrstih i brzih pravila - to je doista način kojim drugačije shvaćamo i percipiramo", kaže Lansbury i dodaje: "Ne postoji ispravni i neispravni način." U osnovi, ono što funkcionira za vas (i bebu) je najbolji način. Dosljednost, jasno definirane granice i očekivanja, te vodstvo umjesto posramljivanja, distrakcija i kazni. Roditelji shvaćaju snagu vlastitog primjera kao najvećeg utjecaja na svoje dijete.
  • Ne postoji toliko roditeljskog osjećaja krivnje: Mnogi moderni stilovi roditeljstva prilično su usmjereni na potrebe bebe, a ne na potrebe roditelja. To znači da mnogi mame i tate osjećaju krivnju kad odvoje vrijeme da bi zadovoljili vlastite potrebe - čak i kad to znači jesti u miru ili koristiti kupaonicu. RIE filozofija potiče mame da promatraju svoju roditeljsku ulogu kao odnos i da se više angažiraju oko brige za sebe. "U odnosu između vas i bebe, imate granice od samog početka", kaže Lansbury. "Dijete ima pravo na svoje osjećaje i vi imate pravo brinuti se za svoje." Dakle, ako vaše dijete počne plakati kada se tuširate, otuširat ćete se bez žurbe, govoreći djetetu: "Čujem da si uznemiren zbog toga, ali trebam se otuširati." 

  • Potičete dijete da bude u dodiru sa svojim osjećajima: RIE filozofija omogućuje vašem djetetu da posjeduje svoje osjećaje, a vi na taj način ne pokušavate uvijek olakšati stvari za dijete, a primjećivanjem i prihvaćanjem djetetovih emocija, roditelji potiču djecu da izraze svoje emocije. "Mnogo psihologa smatra ovo preventivnom medicinom za mentalno zdravlje jer potiče protok osjećaja koje imamo i normaliziramo", kaže Lansbury.
  • Vaše dijete će brzo razviti osjećaj samostalnosti: Podržat ćete svoje dijete, ali mu omogućiti da razvije svoje vlastite sposobnosti - i to dovodi do samopouzdanog i samoodređenog djeteta. "Prije nego što sam saznala za RIE, mislila sam da se cijelo vrijeme trebam baviti svojom kćeri i usmjeravati ju u svemu što radi. Naučila sam da dopuštanjem kćeri da se sama igra bez usmjeravanja samo pomažem njezinom razvoju", govori Lansbury.

Nedostaci RIE roditeljstva

  • Možda će vam ovo biti težak prijelaz: Ako je beba navikla da joj pružate svu zabavu i stimulirate je konstantno, možda će joj biti potrebno neko vrijeme kako bi naučila pronaći svoje načine kako da se zabavi - a to može značiti ispade bijesa ili neke druge oblike 'lošeg' ponašanja dok pokušavate provesti RIE metodu.
  • Možda ćete osjećati da je vaša uloga kao roditelja i njegovatelja umanjena: Ako želite preuzeti ulogu kao aktivnog učitelj ili vodiča u životu bebe, RIE usredotočenost na jednostavno promatranje i vezu s djetetom možda nije dovoljno za vas. Ideja RIE roditeljstva je više o prisutnosti s bebom, ohrabrivanju njezinih emocija, interesa i strasti bez guranja vlastitog dnevnog reda na njih.
  • Možda će biti više plakanja: RIE roditelji su jednostavno prisutni i puni podrške dok se beba ne isplače i ne pokušavaju ju umiriti ljuljanjem, pjevanjem ili drugim metodama. "Plakanje je prirodna, zdrava reakcija u situaciji koja se ne čini ispravnom", govori Lansbury i dodaje kako je plakanje jezik beba: "Ako ste roditelj koji ne može podnijeti suze, RIE roditeljstvo vjerojatno nije za vas."

  • Razgovor s bebom kao s vršnjakom čini vam se čudno: RIE roditeljstvo uključuje puno komunikacije, čak i s novorođenčetom, no ovdje se ne govori o tepanju bebi. Potiče se komunikacija s bebom kao s osobom koju poštujete i kroz razgovor joj objašnjavate što zajedno radite, poput: "Sada ćemo obući pidžamu."
  • Kritičari RIE roditeljstva govore da je cijela RIE filozofija puna riječi, a ne djela: Najveći nedostatak u RIE roditeljstvu je manjak akcije, odnosno činjenica da roditelji govore sve prave stvari, ali ne čine ništa kako bi njihovo dijete pristalo na određene zahtjeve i očekivanja.


Za roditelje koji se žele povezati sa svojom djecom i stvarno ih upoznati, principi roditeljskog RIE roditeljstva mogu im pomoći da to postignu. "Iskreno se osjećam kao da moja kći i ja imamo dublji odnos", kaže Lansbury. "Imamo prekrasno neizgovoreno razumijevanje jedna druge. I znam da će se taj temelj razumijevanja samo produbiti kako će ona rasti."

Zdrav odnos s djecom 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj

Posjeti missMAMA