'Lijeni roditelji odgajaju samostalniju djecu', kaže jedna mama i malo smo se zamislili…

TikTok
Lijenost nije dobra stvar, u većini slučajeva. No, ima slučajeva kad je lijenost dobra stvar, odnosno dovodi do dobrih stvari… Pojasnit ćemo, naravno, ali dobro je čuti da je nekad dobro biti lijeni roditelj.
Vidi originalni članak

Roditelji su oduvijek bili tu da pomažu djeci, da budu tu za njih, da im olakšaju neke stvari, jer ipak su oni roditelji koji vole svoju djecu. No, nekako s godinama, desetljećima, sve je otišlo možda malo predaleko. Jer, jedno je pomoći djetetu da ispeče kolač, a sasvim drugo rezati mu voće na komadiće i mazati kruh. Danas imamo neko 'novo normalno' po tom pitanju…

mali trikovi 6 malih stvari koje možeš učiniti svaki dan kako bi dijete postalo samostalnije

Jedna mama je na TikToku objavila video u kojem je pozvala roditelje da budu više lijeni kada je u pitanju pomaganje djeci. Nakon razgovora s drugim roditeljem, mama Leah Ova shvatila je da nisu sva djeca neovisna i samostalna kao njezina, te da je njena tajna u malo – lijenosti. Zato je poželjela s drugim roditeljima podijeliti svoje stavove i način na koji je ona osamostalila svoju djecu.

„Nedavno su nas posjetili prijatelji. Jedno od njihove djece je godinu dana starije od mog najstarijeg. A moja prijateljica je rekla: ‘Radim nešto krivo.’ Ja sam rekla: ‘Što radiš krivo?’ Ona je rekla: ‘Tvoja su djeca tako neovisna. Odu si napraviti hranu. Uzimaju užinu. Sami si namažu pecivo’,“ prisjetila se u TikTok videu mama @leahova.

„A ja sam joj rekla: 'Samo moraš biti ljenija.',“ priznala je mama Leah, koja smatra da mnogi roditelji previše pomažu svojoj djeci. Sve je to u dobroj namjeri, ali u konačnici ispadne malo pogrešno, odnosno ima posljedice o kojima unaprijed ne razmišljamo.

„Kako ono kažu, da je najbolji oblik roditeljstva puno pažnje, ali malo uplitanja? Je li to stvar? Mislim da je to stvar. Budi tu, budi tu ako te trebaju. Ali samo reci: ‘Dušo, ja upravo pijem kavu. Možeš si uzeti to sam,“ nastavila je.

Leah se prisjetila i vremena kada su njezina djeca dovela prijatelje na igru, a oni su htjeli nešto za pojesti. Ona im je rekla neka si uzmu jabuke, a oni su je pitali neće li im narezati jabuke.

„Pitala sam ih ‘Zar ne znate kako jesti jabuku kad nije izrezana?',“ prisjetila se Leah i zatim rekla kako joj se čini da stvarno postoje desetogodišnjaci koji ne znaju kako jesti jabuku ako nije izrezana...

„Uvijek možete prepoznati djecu čiji roditelji rade doslovno sve za njih. I želim da svi znaju da možete biti ljeniji. Iskreno, to je nešto što vjerojatno čini vašu djecu boljom. Morate biti više lijeni kao roditelji,“ pozvala je Leah druge roditelje.

@leahova Kids love to feel independent, as long as they know you'll be there if they need you #parenting #lazy ♬ original sound - Leahova

Nakon što je njezina objava postala viralna, mnogi su iznijeli svoje mišljenje o ovom njezinom stavu.

„To nije lijeno roditeljstvo, to je odgoj sposobnih ljudi!“, napisala je jedna korisnica.

„Omiljena izreka moje mame: ‘Odgojila sam te da me ostaviš'“, rekla je druga.

Jedan je dodao: „Čuo sam da je netko rekao ‘odgajate sposobnu djecu’ da bi mogli napraviti nered. Ali mogu naučiti i to očistiti.“

No, mnogi se nisu mogli složiti s njezinim načinom razmišljanja, te su se pitali hoće li njezina djeca (ili ona sama) moći nastaviti tako.

„Jako se borim s ovim, jer su doslovno tako spori dok rade SVE. To je mučenje”, napisala je jedna mama. I to je istina, ali s vremenom im sve ide puno lakše, zar ne? Dakle, ako počnu mazati kruh s 5 godina, do desete će već biti „profići“. A ako tek počnu s 10…

Istina, nekad je teško pustiti djecu da razvijaju svoju neovisnost i steknu osjećaj odgovornosti, posebno za roditelje koji su uvijek zaposleni i u pokretu. To je definitivno nešto što zahtijeva strpljenje, ali činjenica je da se za veliki postotak ipak na kraju - isplati!

samostalnost Kada djeca mogu ostati sama kod kuće? Evo što kažu psiholozi

Posjeti missMAMA