Koliko dugo možeš čuvati ostatke blagdanske hrane?

Guliver ; Jedan detalj na fotografiji užine uznemirio je roditelje na društvenim mrežama.
Trovanje hranom pogađa na tisuće ljudi diljem svijeta, a osim ljetnog toplog vremena najopasnije je i ono blagdansko - zbog neprikladnog pohranjivanja te jedenja hrane koja je promijenila svojstva
Vidi originalni članak

Rijetki su oni kojima nije ostalo blagdanskih delicija u hladnjaku. Ali, znaš li kako tu hranu čuvati i koliko dugo da ne predstavlja opasnost za zdravlje? Trovanje hranom pogađa na tisuće ljudi diljem svijeta, a osim ljetnog toplog vremena najopasnije je i ono blagdansko - zbog neprikladnog pohranjivanja te jedenja hrane koja je promijenila svojstva. Sve ostatke koje spremaš u hladnjaku najbolje je staviti na gornju policu, gdje je ujedno i najhladnije.

Meso i riba

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ribe i riblja jela u hladnjaku mogu stajati tri do četiri dana. Ako se radi o kozicama ili jastozima, oguli ih i stavi u zamrzivač, bit će sigurne za jelo tri mjeseca. Ako želiš sačuvati ribu, najprije je odvoji od kostiju.

Meso možeš čuvati nešto dulje - do pet dana, ali isključivo ako ga držiš prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u hladnjaku. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na balkonu ili u ostavi, gdje tijekom dana temperatura može narasti.

Ukloni meso s kostiju pa ga stavi u duboko zamrzavanje gdje može stajati čak tri mjeseca. Savjetujemo da na paketiće staviš datum kako bi se kasnije lakše snašla.

višak hrane Kako najbolje možete iskoristiti ostatke hrane?

Sir

Mekane sireve omotaj masnim papirom, nikako plastičnom folijom, jer će tako trajati dulje. Tvrdi sirevi mogu biti u plastičnoj foliji ili hermetički zatvorenoj posudici.

Umaci

Oni mogu biti opasni, osobito uslijed međusobne kontaminacije (primjerice ako istom žlicom ili vilicom dodirujete meso pa onda ponovno ide u umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto vrijedi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krumpira i majoneze, ističe mikrobiolog dr. Martin Goldberg sa Sveučilišta Trent, a prenosi Daily Mail.

važna je higijena 12 savjeta kako spriječiti trovanje hranom

Povrće

Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krumpira - stoga je njega najbolje pojesti u roku od dva dana. Želiš li ubiti moguće gljivice na povrću, uvijek ga možeš podgrijati - no samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

Kolači

Rok valjanosti kremastim kolačima je četiri dana u hladnjaku, dok oni prhki doista mogu trajati 20-ak dana. Bit će svježiji ako ih držiš na suhom i tamnom mjestu pokrivene krpom, dok će u hladnjaku na sebe navući vlagu. Višak slastica možeš staviti u zatvorenu posudu i zamrznuti. Tako neće izgubiti vlagu i bit će kasnije ukusni za jelo. Na primjer, kolači s glazurom će u zamrzivaču trajati oko tri mjeseca, a suhi mogu i dulje.

Zimske slastice Božić dolazi: 5 recepata za najukusnije blagdanske kolačiće

 

 

Posjeti missMAMA