'Djeca sa sindromom Down su čista ljubav, to zna svatko tko ih pusti u život'

Promo
Autorice videa žele poslati poruku javnosti o tome kako se okolina osjeća kod dolaska djece s Down sindromom u njihov život. Do sad je najčešće bila praksa u javnosti govoriti više o samoj djeci s DS, a nepravedno manje o onima koji o njima brinu, koji ih vole i štite, a one su ih nazvale 'Čuvarima ljubavi'
Vidi originalni članak

U cijelom svijetu 21. ožujka obilježava se Dan osoba sa sindromom Down, a broj 21 simbolizira jedan kromosom viška na 21. paru kromosoma. Na taj dan oblačimo i šarene čarape u znak podrške, a kako su za njihovo odrastanje i uživanje u djetinjstvu prvenstveno zaslužni njihovi roditelji i skrbnici, braća, sestre, bake, djedovi, susjedi, važno je dati im priznanje i pokazati tko su zapravo ti "čuvari ljubavi". 

Kolumnistica missMAMA Larisa Porčić Filipaj, inače je mama koja vodi Facebook stranicu 'A day in the Lauras life with Down/Dan u Laurinom životu sa Downom' i mama Martina Vuković zaslužne su za video koji doista dira u srca.

Your browser doesn’t support HTML5 video

"Prvi video koji sam pogledala, još u bolnici drugi dan nakon saznanja da je moja kći Laura rođena sa Down sy je bio 'Dear future Mom'. Svaki put kada pogledam taj video ostanem bez riječi i sa suzama u očima, ali ispunjena ljubavlju. Na osnovu toga videa sam došla na ideju da nešto tako napravimo i za Hrvatsku. Zamisao o snimanju takvog videa sam prenijela svojoj partnerici iz drugih kampanja, mami Martini Vuković te smo zajedno u detalje sve osmislile i pomno izrežirale cijeli video i dobile konačni uradak uz pomoću producenta Hrvoja Cvitanovića iz Alpha studio Virovitica i sponzorom Hrvatskom udrugom za ranu edukaciju - Hureka", rekla nam je Larisa Porčić Filipaj.

Pozvale su roditelje, djede i bake, tete, nećake, kumove, prijatelje, terapeute i poznanike djece sa Down sindromom iz cijele Hrvatske da snime kratak emotivan video kućnom kamerom ili mobitelom o tome kako su se osjećali kada je u njihov život ušla osoba s Down sindromom, na koji način ih je promijenila odnosno utjecala na njihov svakodnevni život, kako se sada osjećaju, što im znače osobe sa Down sy i što o osobama s Down sindromom žele poručiti javnosti.

Mama Petra 'Moj sin nije bolestan, on je zdravo dijete sa sindromom Down'

"Ta zadnja poruka je bila i naša nit vodilja. Željele smo poslati poruku javnosti o tome kako se okolina osjeća vezano za dolazak djece sa DS u njihov život. Ako malo razmislite vidjeti ćete da je do sad najčešće bila praksa u javnosti govoriti više o samoj djeci sa DS, a nepravedno manje o onima koji o njima brinu, koji ih vole i štite mi smo ih nazvale  "Čuvarima ljubavi"", rekla je mama Larisa.

"Osobe sa DS čista su ljubav, a to će potvrditi svatko tko ih pusti u svoj život, ponajviše njihova obitelj koja ih najbolje poznaje i sa kojima dijele sve svoje uspone i padove. Ljudi koji se pojavljuju su sa svojim iskrenim emocijama prenijeli ljubav koju žive svaki dan", poručuje.

Kolumna: Larisa Porčić Filipaj Na porodu me liječnik šokirao: Vaša beba sa sobom je dovela prijatelja s imenom Down

U videu su sudjelovali i svi su prekrasni:

8-godišnja Svjetlana, baka Marijanka, mama Iva, tata Miloš, sestra Tajana i brat Nikola; 4,5-godišnji Vilim, mama Marina, tata Miroslav, seka Ema, djed Vjekoslav; 2-godišnji Marko, sestre - Sara, Ana, susjeda Marija; 5-godišnja Leonarda, mama Sandra, brat Dominik; 5-godišnja Noemi Lotti, mama Monika, tata Željko, sestra Mira Lana, brat Benjamin; 2,5-godišnji Karlo, mama Štefica, brat Matej; 1,5-godišnji Jakov, tata Marijo, mama Eleonora; 6,5-godišnja Zoja, sestra Mia; 3,5-godišnji David, 5-godišnji Ivan Mihael, brat Viktor, 2-godišnji Marko, mama Ivana, tata Edi, sestra Mara, 2-godišnji Marko i sestre Ana i Sara, 3,5-godišnji Kristijan, sestra Iris, tata Alojz, 6,5-godišnja Andrijana, mama Helena, tata Petar, sestra Timea, Teo i Korina Radman -  brat i sestra - sestra sa DS, Iva Marincel Antolović - fizioterapeut - Laura Filipaj (3,5 god), Matej Tomulić (5 god), Rita Sušanj (2.5 god) djeca sa DS, Ana i Davor Saršon - kumovi, prijatelji obitelji - Laura Filipaj (3,5 god) sa DS, Dean Filipaj - tata - Laura Filipaj (3,5 god), Lucas Filipaj - brat - Laura Filipaj (3,5 god), Dino, Toni, Niko Vlahov - braća - Dino dijete sa DSom (6 god) Maja Vlahov - mama, Vinko - tata.

Mama Danijela 'Mia ima sindrom Down i obožavaju je svi koji je upoznaju'

 

Posjeti missMAMA