6 načina kako se novi tate mogu povezati s bebom

Thinkstock
Svatko zna da je veza između mame i njezine bebe intenzivna i posebna, veza čiste i nevine ljubavi. Upravo zato, mnogo puta novi tate mogu se osjetiti izostavljeni iz cijelog tog iskustva, što stvara napetost u odnosima te dovodi do osjećaja nepripadnosti
Vidi originalni članak

Iako mame nose i rađaju dijete, i tate mogu od samog početka biti uključeni u sve radosne, ali i one malo manje radosne trenutke s novorođenčetom. 

Ovdje je šest načina na koje se tate mogu osjećati više uključenima i povećati svoje zadovoljstvo te sjajiti baš kao i mame!

1. Kontakt koža na kožu

Beba je najsretnija kada je naslonjena kožom na kožu s mamom ili tatom. Bebina temperatura, srce i brzina disanja bit će dosljedni, a njezina razina šećera u krvi mnogo stabilnija. To također omogućuje bebi da se upozna s vašim mirisom, a vaš rad srca postaje umirujuć ritam za dijete. Provedite vrijeme povezivanja, ljenčarite skupa i pustite bebu da odmara na vašim prsima dok, primjerice, gledate televiziju (samo budite sigurni da to nije za vrijeme neke utakmice - ne želite uplašiti bebu!).

Savršeno: beba spava na tatinim prsima

2. Zabavne igrice

Radite smiješne izraze lica, igrajte se skrivača, pjevajte pjesme. Svaki dan odvojite vrijeme koje ćete posvetiti samo bebi, bilo to nakon posla ili ujutro. Također, neka i kasnije postoji posebno vrijeme, samo za vas i vašeg mališana. Kako će beba rasti, to vrijeme zbližavanja postat će dio vaše svakodnevne rutine. Zašto bebe vole igru skrivača?

Utjecaj hormona Mijenjaju se: Muškarci su nježniji kad postanu tate

3. Vaši posebni trenuci

Dok mama odmara i uživa u stvarima koje voli, vi možete imati 'vrijeme sjaja' sa svojom bebom. To može biti vrijeme kupanja u kojem ćete uživati i vi i beba ili pak masaža bebe jojobinim uljem ili nevenovom kremom. Na taj način ćete umiriti i opustiti vašu bebu, ali i spremiti je za spavanje tako da mama i vi možete imati svoje zajedničko 'vrijeme sjaja'. Također, uvijek možete prošetati ulicom ili napraviti mini izlet s bebom. Zapamtite, bebe obožavaju biti vani, u udobnosti vaših ruku. Video: Prvo kupanje s tatom

4. Razvijte svoje tehnike

Mame možda vole neke stvari raditi na određeni način i čak vas često i opomenu kako ne radite nešto dobro ili vam govore kako biste to trebali raditi. Primjerice, kako zagrijati bočicu, promijeniti pelenu, utješiti bebu i slično. Umjesto da pustite mame da vas stalno ispravljaju i pokazuju vam kako učiniti stvari na njihov način, nastavite vježbati na svoj način i s vremenom ćete razviti svoju tehniku.  Zašto je za djecu bolje da im tate čitaju priče za laku noć?

5. Podijelite obaveze

Mame često imaju popis stvari koje trebaju obaviti i puno puta se osjećaju kao da je sav teret na njima. Dogovorite se da vama dodijeli neke stvari i podijelite zajedno obaveze. Kada zadovoljite njene potrebe i smanjite njezin stres, bit će oduševljena. A dobro znate kad je mama sretna, svi su sretni! Isto tako, i vi ćete se osjećati produktivnijima, i bit ćete zadovoljniji i sretniji. 'I muški toaleti trebali bi imati stolove za previjanje beba'

6. Nađite prijatelje koji su isto tate

Pronađi druge cool tate koji dijele sličnu filozofiju, imaju djecu iste dobi ili su jednostavno dobri sugovornici. Uvijek je dobro povezati se s ljudima koji prolaze kroz ono što i vi. Osjećaj zajednice i činjenica da niste sami, ključ je uspjeha budući da biti novi tata može biti vrlo izolirano i usamljeno iskustvo. A i bilo da ste novi tata ili već veteran, uvijek je dobro naučiti neke nove stvari, nove savjete kako da izoštrite svoje vještine, izgradite samopouzdanje i potaknete svoju vezu s bebom. Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!

očinstvo 10 tipova tata koje ćete susresti kad postanete roditelji

Posjeti missMAMA