16 stvari koje su drugačije kad imaš troje djece

Thinkstock
Često roditelje s troje djece pitaju kako uspijevaju, a jedna mama otkrila je 16 stvari koje se razlikuju kad umjesto dvoje imate troje djece
Vidi originalni članak

Andrea Bonior psihologinja je i mama troje djece koju često ispituju kako suprug i ona uspijevaju uskladiti obiteljske i poslovne obaveze s troje mališana. Odlučila je istaknuti najvažnije promjene koje su se dogodile kad su postali roditelji troje djece.

peteročlana obitelj 18 stvari koje znaju samo roditelji troje djece

"Mnogi naši prijatelji, zadovoljni sa svojim životom s dvoje djece, često nas ispituju kako suprug i ja uspijevamo s naše troje mališana i koliko se toga promijenilo s dolaskom trećeg djeteta. Stoga sam odlučila staviti na papir neke od razlika života s dvoje i troje djece", objašnjava ova mama.

1. Čišćenje

Roditelji dvoje djece često imaju osjećaj da ne mogu tako brzo počistiti nered koliko se on brzo radi. Roditelji troje djece imaju taj isti osjećaj, samo tri puta gori. Posebno kad razlika u godinama između djece nije pretjerano velika. S dodatnim djetetom, nered i prljavština zauzet će još veći dio vašeg života, a osim igračaka, odjeće i knjiga, bit će još igračaka, odjeće i knjiga, opreme za prvu pomoć svugdje po kući, od flastera, zavoja, sprejeva i puno više buke koja dolazi s trostrukim neredom.

2. Priče za laku noć

Kad se navečer čitaju priče za laku noć, dvoje djece mogu se udobno smjestiti u blizini roditelja i knjige. S troje djece, jedno će uvijek nekako biti izostavljeno. To dovodi do bitke za kakvu znaju samo roditelji troje djece.  

3. Novac

Imati troje djece će koštati otprilike 1.49752 puta više nego kad imate dvoje djece. Ima li to smisla? Nimalo. Jesu li ti brojevi rezultat rigoroznog matematičkog istraživanja? Naravno da ne.

4. 'Roditeljski' krevet

Da, znamo da nikada nismo smjeli dopustiti da dođe do ovog, trebali smo se držati onog pravila "Nema djece u našem krevetu". No, naša iscrpljenost je pobijedila, a sada imamo noćnu borbu s realnošću da ni najveći krevet neće spriječiti napad troje koljena, ruku i stopala koji nas naizmjenično bockaju, poput pomahnitale signalizacije Morseovim kodom. 

zajedničko spavanje Šesteročlana obitelj spava u istom krevetu

5. Tri odnosa

Čini se da nitko nikada ne raspravlja o tome, ali ovo je velika stvar kada imate troje djece. Kada imate dvoje djece, postoji jedan odnos između njih. Jedan. Jednostavno. Kada imate troje djece, taj odnos se utrostručuje. To su tri para u jednom trenutku, tri moguće svađe, tri zamršena emocionalna terena. Zabavi nema kraja!

6. Buka

Roditelji dvoje djece ponekad se žale na bučnu kuću. Roditelji troje djece ni ne čuju djecu od buke...a ni nikog drugog, kad smo već kod toga. 

7. Parkirališta i slična mjesta

Kada se roditelj dvoje djece nađe na prepunom parkiralištu, oboje djece se može dati ruka koju će čvrsto držati. No, kada se nađete na prepunom parkiralištu s troje djece, morate se osloniti na metodu 'lanca': "Drži sestru za ruku! Primi joj ruku! Primi joj ruku!!! Čekaj, pazi! Pazi!!! Stop!!! Brzo, brzo, brzo! Rukeee!!!!" 

8. Dječja kolica

S dvoje djece, još ih možete nekako stisnuti u jedna kolica kad počnu očajnički potezi, jer svi apsolutno odbijaju prošetati onom posljednjom uzbrdicom u Zoološkom vrtu iako svi žele vidjeti lemure. Međutim, s troje djece nemate tu sreću. Iako ih i dalje pokušavate ugurati u jedna kolica, neće dobro završiti. 

9. Školske obaveze

Znamo da se količina školskih obaveza, zadaća, projekata, plakata i drugih radova koji svakodnevno dolaze kući iz škole s dvoje djece ponekad čini kao nemoguća misija. S troje djece, međutim, ova količina nekako će se sve više povećavati svaki put kad trepnete, sve do trenutka kad će stvari za školu biti posvuda, od njihovog radnog stola, do stola u kuhinji, na krevetu, pa čak i po kupaonici. 

10. Bakterije

Čista matematika. S troje djece, svugdje su

11. Automobil

S dvoje djece možete bez problema imati automobil normalne veličine. S troje djece, šanse da imate ili maštate o većem automobilu, karavanu ili mini kombiju su stopostotne, što nas dovodi i do nereda u njima. Roditelji dvoje možda su pronašli nekoliko odvratnih predmeta u dubinama svojih automobila, ali samo roditelji troje ili više djece naći će stvari tako zastrašujuće koje će zahtijevati policijsku istragu

 

12. Bolesti

Svaki roditelj dvoje djece ima iskustva u ovom području. Međutim, roditelji s troje djece sve bolesti proživljavaju češće, puno češće, s obzirom da je interakcija s drugim ljudima još veća. Prehlade, temperature, zaraze, viroze, uši, upale i tako dalje. Pitajte bilo kojeg roditelja s troje djece, imaju itekakvog iskustva svih mogućih bolesti istodobno...po dvanaesti put.

13. Spavanje

Čekajte, što?

14. Sportska taktika

Čuli ste za ovo već prije. Dvoje djece i dva roditelja su kao jedan na jedan u sportu. Troje djece i dva roditelja je kao...ne postoji ovakva obrana u sportu!

15. Pomoć partnera

Kada imate jedno dijete, a vaš partner izađe s djetetom iz kuće na neko vrijeme, to je poput spasa za onog roditelja koji je većinu vremena s djecom. Kada imate dvoje djece, a vaš partner otiđe s jednim djetetom iz kuće, nije idealno, ali barem vas rastereti s 50 posto posla. No, kada imate troje djece, a partner otiđe samo s jednim djetetom iz kuće, trčite za njim, jer to više neće tako lako proći i ima da svi troje izađu iz kuće! Mame s troje djece znaju o čemu pričam.

16. Dobrodošli u stvarnost

S dvoje djece postoje dva para očiju koja gledaju na svijet u čudu, dva usta koja se smiju, dvije glavice koje se iznenađuju i uče i dva glasića koja govore 'volim te' nakon što ste na svako njihovo pitanje strpljivo odgovorili. S troje djece, postoji sve to puta tri. Da, to je zapravo jedina razlika koje trebate biti svjesni. I znate što? Ne bismo mijenjali ovo što imamo ni za što drugo! Ustvari, vikat ćemo to na sav glas čim pronađemo čistu odjeću negdje u ovom neredu i zaustavimo to zvonjenje u ušima. 

Tema s foruma Razmišljate li o trećem djetetu?

 

Posjeti missMAMA