Znanost ima super vijesti za roditelje osjetljivih beba

Thinkstock
Znanstvenici su zanimljivim istraživanjem otkrili kako osjetljivije bebe izrastaju u suosjećajnu djecu koja rado pomažu
Vidi originalni članak

Ako imaš osjetljivu bebu, bit ćeš sretna kad saznaš da bi djetetov osjetljiviji temperament mogao zapravo biti pokazatelj njegovog pozitivnog ponašanja u budućnosti.

Novo istraživanje na temu ponašanja beba i jasličke djece otkrilo je da osjetljive bebe kasnije više suosjećaju s emocijama drugih i izrastaju u djecu koja rado pomažu

reakcije na stres Kako pomoći djeci da se nose s emocijama ovisno o dobi?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Virginiji su pokazali 'prestrašeno lice' svim šestomjesečnim bebama koje su sudjelovale u istraživanju. Zatim su proučavali reakcije beba na lice prateći njihove pokrete očiju. Kad su osam mjeseci kasnije okupili te iste bebe, proučavali su kako se razvilo njihovo ponašanje i reakcije na emocije drugih ljudi.

Dječaci su osjetljiviji od djevojčica u prvoj godini

Otkrili su kako su bebe koje su bile najosjetljivije na 'prestrašeno lice' - izrasle u suosjećajnu djecu koja rado pomažu. Ta djeca spremno primjećuju kako bi se drugi oko njih mogli osjećati i sklona su povezivanjem s drugima na mnoge pozitivne načine

Što znače bebini izrazi lica?

"Istraživanje je otkrilo da bebe koje pridaju pažnju 'prestrašenim licima' rado pomažu s 14 mjeseci, a analiza je otkrila kako je altruistično ponašanje u jasličkoj dobi povezano s dječjim reakcijama na prestrašena, a ne sretna ili ljuta lica", piše u istraživanju, a istraživači također dodaju kako se naše raspoznavanje emocija drugih ljudi formira u najranijoj dobi.

"Naši rezultati pokazuju kako kontinuum brige postoji od početka, zajedno s razlikama individualaca u pokazivanju reakcija na tuđe emocije koje motiviraju prosocijalno ponašanje", objasnio je autor istraživanja, Tobias Grossmann.

Senzibilna djeca Dijete vam je pretjerano osjetljivo? Saznajte kako mu pomoći

Posjeti missMAMA