Ak' je zima nije lav! Dobro je biti vani, ali koliko beba smije biti vani, a koliko mališani?

Unsplash+
Nema propisanih temperatura pri kojima se ne smije van. Idealne zimske temperature za boravak na otvorenom su oko 0 i naravno više stupnjeva. Sve ovisi i o vremenu, ako je olujno nevrijeme, puše bura ili pada mećava naravno da nećete ići u šetnju s bebom
Vidi originalni članak

Zima nam je napokon pokucala na vrata u svoj svojoj ljepoti i oštrini. Dok bismo nekad najradije ostali zatvoreni u kući, pod dekicom i uz osjetno grijanje, to nije dobro za nas, a niti za bebe. Važno je izaći na zrak, bez obzira na sve. No, često se pitamo koliko je u redu biti vani s onima najmanjima po tako niskim temperaturama. Evo što o tom kaže pedijatrica i naša suradnica Giovana Armano. 

Zima i hladno vrijeme s niskim temperaturama nisu prepreka da se zdravo dijete izvede u šetnju. Nema propisanih temperatura pri kojima se ne smije van. U Skandinaviji i na sjeveru bebe šeću i kod temperature od -5 i -10, pod uvjetom da su adekvatno obučene i da i roditeljima nije neugodan boravak na otvorenom. Idealne zimske temperature za boravak na otvorenom su oko 0 i naravno više.

Sve ovisi i o vremenu, ako je olujno nevrijeme, puše bura ili pada mećava naravno da bebu nećete voditi u šetnju. Nije preporučljivo šetati niti po magli niti po noći. 

hladne temperature Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi

Jako je važno kako ćete odjenuti bebu. Za niske temperature bebu morate opremiti skafanderima, tuhicama, kapama, rukavicama, šalovima, debelim čarapicama... Kako obući bebu zimi - kod kuće, za spavanje i šetnju

Novorođenčad i bebe do godinu dana

Novorođenče do mjesec dana ne bi trebalo ići u šetnju po zimi kada je hladno. Dojenče u dobi od mjesec do godinu dana može van, dobro obučeno i kada su temperature u minusu. Temperatura može biti i minus 5, ako je sunčano, bez vjetra i dovoljno ugodno da se roditelji prošeću s bebom. Boravak ovisi o tome koliko je i šetaču ugodno, npr. pola do jedan sat bi bilo dovoljno pod uvjetom da je bebica zadovoljna, a možete joj povremeno opipati ručice ili nosić kako biste vidjeli da nije previše hladno.

roditeljstvo na sjeveru Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu

Starija djeca

Veća djeca do npr. tri godine starosti, mogu biti duže na hladnom, jer se pretpostavlja da provode neke aktivnosti - sanjkanje, skijanje, klizanje. Tada se gibaju, a nisu samo u kolicima, dakle dva sata ujutro i nakon popodnevnog spavanja dok se ne spusti mrak.

Starija djeca u dobi od oko pet i šest godina mogu aktivno sudjelovati u zimskim sportovima što onda podrazumijeva i duži boravak uz aktivnosti.

savjeti za zimu Stiže prava zima, kažu! Koliko hladno je ustvari - prehladno za bebu?

Posjeti missMAMA